Tampere
22 May, Sunday
7° C

Proakatemian esseepankki

Kipinän syksyn BL, meikämandoliiniKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Huono johtaminen: Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön
Johtajuuden ristiriidat
Pauli Juuti
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kipinän syksyn BL, meikämandoliini

Micaela Erola

Yksilöessee, 2ep

 

Johdanto

Kuten otsikosta voi lukea, meikämandoliini valittiin edustamaan Kipinää syyslukukauden ajaksi business leaderin roolissa. Syyslukukausi on ollut opettavainen, työläs, haastava, mutta samalla mukava. Olen syyslukukaudelle huomannut haasteita Kipinän BL:nä olemisessa ja olenkin näitä kohtia pohtinut ja käynyt läpi jo BL pajoissa, ja Kipinän HR:n ja valmentajan keskusteluissa. Tässä esseessä reflektoin ajatukseni paperille, ja ehdotan kehityksiä tammikuussa uudelle BL:lle, kun sellainen valitaan.

 

Tavoitteet ja niissä onnistuminen

Asetin itselleni yhdeksi isommaksi tavoitteeksi paikallaolon ja sitoutumisen konkreettinen seuraaminen. Olen pitänyt koko syksyn ajan Excel taulukkoa pajoista ja viikkopalavereista. Niihin olen merkannut paikallaolijat, sekä myöhässä ja etänä olevat ja ajoissa pois lähtevät. Numeroistahan ei voi aina lukea pelkkää totuutta, sillä joskus poissaoloille ja myöhästymisille on hyvä syy, mutta silti saamani tulokset ovat hyvin suuntaa antavia, ja ovat apu myös Kipinän valmentajalle ja HR:lle kehityskeskusteluja ajatellen. Valmentajalla ja HR:llä on pääsy koko ajan reaaliaikaiseen Exceliin ja tiimille olen jakanut tuloksia n. kerran kahdessa kuussa. Vastaan myös Kipinän taloudesta yhdessä Tuomaksen kanssa, ja toinen tavoitteeni olikin, että kaikilla Kipinästä on varaa kiinteisiin kustannuksiin. Tätä tavoitetta seurasin projekti Excelin ja ressun avulla.

 

Onnistuin Excelin teossa hyvin. Pidimme myös syksyllä pajan liittyen näihin lukuihin. Pajan aihe oli palaute- ja sitoutumispaja. Pidimme sen yhdessä HR:n kanssa. Jokainen tiimiläinen sai käydä raksittamassa kaikkien tiimiläisten lappuun raksin sille kohdalle, miten kokee, että henkilö on sitoutunut Kipinään. Excel ei yksinään kertonut tuloksista, mutta se sai tiimiläiset miettimään asiaa. Excelistä on myös ollut apua valmentajalle ja HR:lle, niin kuin tarkoitus olikin. Uskon, että tämän datan perusteella seuraavan BL:n ja HR:n on helpompi jatkaa ja puuttua kevätlukukaudella tarvittaessa sitoutumiseen. Toinen tavoitteeni oli, että jokaiselle on varaa kiinteisiinkustannuksiin. Tämä tavoitteen täyttyminen joidenkin tiimiläisten kohdalla hieman jopa kauhistutti, mutta kun Kipinä voitti myyntipäivät, kaikilla oli rahaa kiinteisiin kustannuksiin. Tämäkin tavoite siis onnistui.

 

 

BL vastuualueet Kipinässä

Tämä on kohta, joka Kipinässä vaatii todellakin kehittämistä. Taustatietona: Kipinässä on BL ja HR roolin lisäksi viisi minitiimiä. Taloustiimi, mavi-tiimi, myyntitiimi, oppimistiimi ja hupitiimi. Nämä tiimit toimivat todella hyvin, ja haluamme pyrkiä olemaan Kipinässä mahdollisimman ketterä organisaatio. Jokaisella minitiimillä on selkeät omat vastuualueet. Koen, että HR ja varsinkaan BL vastuualueita ei ole ikinä määritelty yhtä hyvin kuin minitiimien. Tämä tuotti hankaluuksia myös vastuualueiden miettimisessä ja toteuttamisessa. Yleensä BL on vastannut bisneksestä, mutta meillä siihen on luotu erikseen myyntitiimi. Minulle ei ollut kovinkaan selvää, mitä tiimi haluaa minun tekevän ja mitkä kriteerit minun pitäisi täyttää. Kipinän HR:n kanssa pohdimme tätä heti alussa yhdessä ja BL:n vastuuksi valikoitui tärkeän ja kaikkia koskevan tiedon jakaminen ja luominen Teamsiin, sekä projekteista perillä oleminen ja viikkopalaverin vetäminen. Myöhemmin aloin itse tekemään lisäksi paikallaolon ja sitoutumisen seurantaa ja Kipinän vuosikelloa.

 

Kehitettävää jatkoon

Kehitettävää jatkoon tulevalle BL:lle ja Kipinälle on BL-roolin selkeyttäminen. Kuten jo edellisessä kappaleessa kerroin, oli todella vaikeaa välillä olla BL, kun ei tiennyt mitä tiimi haluaa sinun tekevän. Myyntitiimi ”vei” perinteisen BL:n roolin. Myös BL pajoissa kävi ilmi, että muilla BL:llä oli selkä rooli tiimissään, muilta tiimeiltä ei toki minitiimejä löydy. Minitiimit sopivat meille, enkä koekaan, että esim. myyntitiimi kuuluisi poistaa. Minulla sen sijaan on parannusehdotus. Tammikuussa kun on seuraava organisaatiopäivä ja valitsemme uudet roolit, niin meidän pitää tarkentaa roolien vastuualueita. Olen tehnyt Kipinän ketterän organisaation käsikirjan, minkä jaan tiimille ennen joululomaa. Siinä on eriteltynä kaikkien minitiimien, HR:n ja BL:n vastuualueet, sekä jo nyt tiimiltä ja valmentajalta tulleita parannusehdotuksia rooleihin. Haluan, että käymme organisaatiopäivällä tätä käsikirjaa läpi, ja täydennämme yhdessä ainakin BL:n ja kenties HR:nkin roolien vastuut uudestaan läpi. Samalla jää mustaa valkoiselle, mitä kukakin tekee. On paljon helpompi arvioida omaa kehittymistä ja osaamistaan ja tekemistään, kun siihen on annettu jotkin raamit myös tiimin puolesta.

 

Pohdintaa

On ollut vaikeaa itse miettiä miten BL:n roolissa on onnistunut edellä mainittujen asioiden takia. Tein jo ennen BL:n rooliani hirveästi ja ylimääräistä ekstraa tiimini eteen, joten oli hieman fiilis, että mitä voin enää antaa, jotta tuotan lisäarvoa? Keksin silti vielä lisätekemiselleni järkevää lisätekemistä. Turhasta tekemisestä ei ole mitään hyötyä, ja siihen ei kannata kenenkään ryhtyä, siksi välillä oli turhauttavaa olla BL. BL-rooli opetti silti paljon. Mutta uskon, että enemmän olisi voinut saada irti, jos rooli olisi selkeämpi. Havahduin tähän itse liian myöhään, enkä tajunnut ottaa asiaa esille, mutta siksi haluankin, että seuraavan BL:n on heti mukavampi aloittaa työnsä, kun roolin vaatimuksia tarkennetaan. HR:n kanssa meillä toimi yhteistyö hyvin ja olimme mielestämme oikea pari tähän hetkeen Kipinälle. Tsemppiä seuraaville BL:lle ja HR:lle. Jokaisen, jota vähänkin kiinnostaa jompikumpi rooli kannattaa ehdottomasti hakea. Sen verran silti haastan tiimiläisiäni, että miettikää, missä kohtaa juuri teistä olisi suurinta hyötyä Kipinälle. Nyt vai lähempänä valmistumista? Mitä konkreettisia ideoita ja tavoitteita sinulla on? Sopivatko ne tähän hetkeen? Kiitos Kipinälle, nämä ovat hyviä harjoittelun paikkoja.

 

 

Lähteet:

Juuti, P. 2018. Huono johtaminen, Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön. Äänikirja. Kuunneltu 3.12.2021.

Rehn, A. 2017. Johtajuuden ristiriidat. Äänikirja. Kuunneltu 29.11.2021.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close