Tampere
02 Dec, Saturday
-13° C

Proakatemian esseepankki

Kipinä sytytti myyntipäivätKirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Karhuryhmä
Harri Gustafsberg
Heidi Holmavuo
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Yksilöessee 2 ep

 

Viime talvena tiimijakojen jälkeen, joku meistä jossakin tilanteessa totesi, ”Haluan voittaa myyntipäivät.”  Ja muut meistä yhtyivät mukaan tuohon lauseeseen välittömästi, Todellakin! Tottakai me voitetaan! Siitä ajatus lähti kytemään ja sitä kohti alettiin tehdä töitä. Ensin jokainen tahollaan, oman ajatuksen tasolla. Mind set: in asettamisella, Kipinä voittaa myyntipäivät – tyyppisellä mantralla. Jota vaalimme myös myyntipäiviin valmistautuessamme sekä niiden aikana.

Kevään päätteeksi myyntikurssin yhteydessä järjestetyt minimyyntipäivät osoittivat, että Kipinässä on uskomaton voima, silloin kun se lähtee vyörymään kohti yhteistä tavoitteita. Jokainen meistä tietää ja löytää paikkansa, tehden sillä paikalla parhaansa. Kevään myyntikurssin myyntipäivistä tuli voitto, mutta tärkeintä oli vahvistunut tiimihenki sekä tiimin kasvava itseluottamus. Ne loivat uskoa, että mahdollisuudet isoon voittoon ovat olemassa.

Syksyn alkaessa, ensimmäisellä viikolla järjestettiin Kipinän organisaatiopäivät. Tuolla viikolla luotiin Kipinälle uusi organisaatio ja aloitettiin pajojen suunnittelu, moneen kertaan nostettiin esiin, että myyntipäiväpajoja tarvitaan syksyn kuluessa useita. Olihan tavoite voittaa. Se tavoite oli säilynyt keväästä saakka, kesälomien ajan, kaikkien mielessä.

Kipinän syksyn ensimmäinen yhteinen projekti oli Myyntipäivät 2021. Organisaatiopäivillä luotiin myyntitiimi, joka valitsi keskuudestaan myyntipäivien projektipäälliköksi Santerin. Myyntitiimi otti hoitaakseen myyntipäivien valmennuksen ja huolehti siitä, että kaikki tarvittava tulee tehdyksi ennen myyntipäiviä. Lokakuu oli Kipinässä myyntipäivä kuukausi, jonka aikana keskityttiin tiimin yhteiseen projektiin, ja se priorisoitiin muiden projektien edelle. Valmistautuminen myyntipäiviin sujui hyvin ja luonnollisesti, kaikki osallistuivat ja halusivat osallistua valmennuksiin sekä pajoihin.

Syyslomaa edeltävät viikot olivat itselläni täynnä tekemistä ja omien ajatusten sekamelskaa, kaikkea oli vähän liikaa, eikä terävintä kärkeä tekemiseen tahtonut löytyä. Siitä syystä päätin tyhjentää kalenterini syysloman jälkeen kaikesta muusta. Keskityin ainoastaan Myyntipäivien valmisteluihin, lepäämiseen, sekä viettämään aikaa tiimini kanssa. Alkavalla viikolla ennen myyntipäiviä Kipinä pakkasi joulumysteeriä porukalla, tarpeellista mentaalista ”aivot narikkaan” hommaa. Tiimin yhteistä aikaa, joka valmisteli meitä myyntipäiviin vertaistuen sekä tekemisen kautta. Uskon, että pakkaaminen oli myös yksi voittomme avaimista, oman tuotteen tunteminen vahvisti myyntistrategiaa.

Sitten koittivat Myyntipäivät 2021, henkinen ja fyysinen koitos. Kolmipäiväisestä mieleen painui Kipinän tahtotila voittaa, yhteiset huudot ja tekemisen meininki sekä olemattomat yöunet. Päivät kuluivat nopeasti ja koko ajan oli paine siitä, myydäänkö tarpeeksi? Meillä oli tehokas myynnin seuranta, jonka puikoissa hääri Micaela ja Santeri, he asettivat jokaiselle päivälle tavoitteita, jotka haluttiin saavuttaa ja ne saavutettiin yhdessä. Olimme laittaneet tiimejä tien päälle ympäri suomea ja pirkanmaata. Aika ajoin pysähdyimme tarkastelemaan mitä kukin teki ja tehostimme toimintaamme tarvittaessa. Meillä oli loistava yhteinen hype päällä ja kannustimme toisiamme koko ajan.

Perjantaina, myyntipäivien viimeisenä päivänä, Kipinässä oli voimakas tunnelma, kaikista huokui voitontahto ja tunnelma oli sähköinen. Jännitystä oli ilmassa ja myyntiä tuli koko ajan, laskujen mukaan Kipinä myi vielä perjantain aikana huikeat 15 000 euroa. Myyntipäivien toimeksiantajien tuotteet Treffiboxi, Hekumu ja Joulumysteeri mahdollistivat meille uuden myyntiennätyksen tekemisen. Kaikki tuotteet olivat laadukkaita ja selkeitä esitellä asiakkaalle. Niiden taakse oli helppo mennä seisomaan ja niitä pystyi suosittelemaan vilpittömästi, uskoimme tuotteisiin.

Koko myyntipäivien kokonaistulos 133 372 euroa on todella hieno saavutus kaikilta kisanneilta tiimeiltä. Kipinä myi tuosta tuloksesta 25 % eli 33 915 euroa. Se on jotain niin uskomatonta, että en voisi olla enempää onnellisempi ja ylpeämpi meidän tiimistämme.

Kuuntelin kirjan Karhuryhmä, joka kertoo poliisin erikoisjoukkojen toiminnasta ja sieltä osuu muutama kohta kuvaamaan hyvin tämän hetken tunnelmia. Ryhmän johtaja Harri Gustafsberg kehottaa; ole ylpeä itsestäsi, tiimistäsi, teoistasi. Matka henkilökohtaiseen mestaruuteen kumpuaa positiivisesta ylpeydestä (Gustafsberg & Holmavuo 2019.) Joten aioin leijua tässä voiton kuplassa yhdessä tiimini kanssa vielä pitkän aikaa.

Henkilökohtainen onnistuminen on minulle tärkeää ja olen kiitollinen asetetuista tavoitteista. En ole mikään myyntitykki, mutta asetetut tavoitteet puskevat minua eteenpäin. Niillä pystyn mittamaan onnistumistani ja parantamaan työskentelyäni paineen alla. Kirjassa on kohta, jossa kerrotaan, että tavoitteiden saavuttaminen ei tuota euphoriaa. Mutta se tuottaa aivoissa dopamiinia, joka on mielihyvä hormoni, se vaikuttaa elimistöön energisoivasti ja piristävästi, ruokkien asettamaan uusia tavoitteita ja pääsemään niihin (Gustafsberg & Holmavuo 2019.)

Koen, että myyntipäivillä jokainen meistä löysi sellaisen paikan, jossa omaa osaamistaan sai hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikki Kipinästä eivät ole myyjiä luonnostaan, eikä tarvitsekaan olla. Mutta jokaisesta meistä löytyy tahtoa ja sisua pyrkiä yhteiseen päämäärään.

Karhuryhmän toimintaan kuuluu myös muutosprosessi, josta kerrotaan näin;

  • Valmistautumisen prosessi, jota kutsutaan nimellä Prepare. Hyvällä valmistautumisella on positiivinen vaikutus mm fysiologiseen palautumiseen. Harjoittelu sekä valmennus vahvistavat ja lisäävät yksilön resursseja.
  • Toiminta itse tilanteessa, State on action.
  • Tilanteen jälkikäsittely, After action rewie (ARR). Tilanteiden reflektointi tuoreeltaan, keikan jälkeen stressi puretaan hiljaisella hetkellä esimerkiksi työparin tai tiimin kanssa. Rauhoittumisen jälkeen koko tapahtuma ajetaan mieleen niin, että mielessä ja kehossa koetaan tunne optimaalisesta suorituksesta. Viimeiseksi mieleen jää positiivinen ja vahvistava mielikuva.

Jotta muutosprosessin vaiheet voidaan hyödyntää, pitää olla realistiset mahdollisuudet onnistumiseen. Vaatimusten on myös vastattava resursseja, eli ihmistä ei saa laittaa sellaiseen paikkaan, josta ei ole mahdollista selviytyä oman osaamistasonsa mukaan. (Gustafsberg & Holmavuo 2019) Kipinä asetti todella suuret tavoitteet myyntipäiville, jotka me myös melkein saavutimme.

Olen viikonlopun ajan pohtinut myyntipäivien voittoa ja huomaan, että tilanne vaatii pajan yhdessä tiimin kanssa. Jotta ajatukset selkenevät ja voimme yhdessä käydä läpi sekä purkaa tuntojamme tapahtuneesta. Mielessäni pyörii koko ajan samat asiat ja uskon, että hyvästä reflektoinnista on nyt hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Motorolan merkitys on suuri, jotta kaikilta saadaan talteen hyvät ja kehittämistä vaativat kokemukset sekä opit tulevia myyntipäiviä varten. Jotka olemme asettaneet seuraavaksi isoksi tavoitteeksi, voittaa!

Kirjan lopussa kuvaillaan huipputiimiä sanoin; Aina on enemmän kyse meistä kuin minusta. Kaikilla tiimin jäsenillä on vahva tahtotila toimia muiden hyväksi sekä auttaa ja tukea toisiaan. Toimia hyödyllisesti, avoimesti ja rehellisesti. Siitä syntyy luottamus, joka on aineeton ja arvokkain pääoma. Huipputiimi rakennetaan ja siihen kasvetaan, yhdessä (Gustafsberg & Holmavuo 2019.)

 

Kiitos Kipinä. Me olemme myyntipäivien 2021 huipputiimi.

 

”Heittäydy täysii. Siihen mikä on tärkein ja tee sitä missä sulle on järkee. Silmissä kipinän hetki.”

(Packalen, Elastinen, Constantine & Tamminen 2015)

 

Lähteet

Gustafsberg, H & Holmavuo, H. Karhuryhmä. 2019. Otava. Äänikirja.

Photo by Gleb Lukomets on Unsplash

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Tutta

    Kiitos varsinaisesta hyvän fiiliksen esseestä! Huomasin esseestäsi korostuvan yhteisen tavoitteen voiman, jokaisen vahvuuksien hyödyntämisen, hyvän valmistautumisen, tekemiseen sitoutumisen ja reflektion merkityksen. Siinäpä vasta voimakas paketti!

    26.1.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close