Tampere
03 Dec, Sunday
-11° C

Proakatemian esseepankki

Kimi on vain kimiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuntematon Kimi Räikkönen(Hotakainen, 2018) on Kari Hotakaisen ensimmäinen ei fiktiivinen teos, jossa kirjailija seuraa Ferrari tallin F1 kuljettaja kimi räikköstä ympäri maailmaa vuoden 2017-2018 kauden ajan. Hotakainen tunnustaa ettei koskaan ole ymmärtänyt formuloista tai niiden viehätyksestä mitään, joten kirja keskittyy hyvin pitkälti Kimiin formuloiden ulkopuolella.

Voidaan sanoa, että tänä päivänä Kimi on jo suomen tunnetuin formula kuski ja maailmallakin yksi kaikkien aikojen pidetyimmistä kuljettajista. Hänen ympärilleen on rakentunut kuva jäämiehestä, joka ei osoita tunteita, eikä menetä malttiaan. Tuntematon Kimi Räikkönen kuitenkin päästää lukijan verhon taakse, jossa on nähtävissä rakastava aviomies ja perhekeskeinen isä. Jäämiehestä ei ole tietoakaan. Mistä tämä imago on kuitenkin syntynyt?

Räikkönen, jonka englannin kieli on tunnetusti melko heikkoa, on vain hyvin tyypillinen suomalainen mies. Kimi ei ole koskaan esittänyt olevansa enemmän, eikä myöskään hymyillyt lehdille tai viihtynyt sponsorien puvuissa. Mies itse kuvaa hänen ympärilleen luodun myyttisyyden johtuvan yksinkertaisesti siitä, ettei hän ole koskaan halunnut puhua medialle tai esiintyä kameran edessä. Parhaiten mies viihtyy autossa, jossa pään sisällä ei ole ketään, eikä pariin tuntiin tarvitse tehdä mitään muuta kuin ajaa. Kaikki sen ulkopuolella on tuskaa.

Henkilöbrändin kehittäminen on viimeisimpiä trendejä suomalaisessa työkulttuurissa. Ulkomailla ja etenkin formula 1 maailmassa tämä on kuitenkin aina ollut tärkeä osa urheilua. Kun sadat miljoonat dollarit liikkuvat formulasirkuksen mukana maasta toiseen joka viikko, on äärimmäisen tärkeää talleille, että kaikkien kameroiden keskiössä olevat kuljettajat tuovat sponsoreiden suurille panoksille vastinetta. Kuljettajat antavat kisojen väleissä ja aikana haastatteluja medialle, esiintyvät tapahtumissa sponsorien vaatteet ja logot näkyvissä, sekä edustavat itse tallia, kuten sopimuksissa lukee. Näin maksetaan laskut.

Kimi ei koskaan ole kokenut tätä omakseen. Nuorempana vielä vähemmän, kuin nykyään. Hän haluaisi vain ajaa ja kadota tallin uumeniin kisan jälkeen vain palatakseen takaisin seuraavana perjantaina seuraavassa maassa. Tämä on kuitenkin hänen massiivisen suosionsa salaisuus. Kaiken median kosiskelun keskellä yksi mies ei esitä mitään eikä taivu kenenkään tahtoon. Jos toimittaja kysyy tyhmiä kysymyksiä ei Kimi koita vastata ympäripyöreästi vaan sanoo suoraan, ettei tuollaiseen voi mitään vastata, miksi edes kysyt. Se on jostain syystä aina vedonnut ihmisiin. Se tuntuu raikkaalta ja erilaiselta ja ennenkaikkea juuri siltä mitä se syvimmillään on, eli aidolta. Kimi on vain Kimi, eikä hän hymyile kenellekkään käskystä.

Kirja on lukijan harmiksi kovin lyhyt katsaus miehen maailmaan, mutta samalla myös silmiä avaava tarina siitä, kuinka uskomaton Kimin tarina on. Pienestä asti Räikkösten perhe on ollut yhdessä jokaisella radalla ja kisoja varten on käytetty varakkaiden lasten kerran kuluttamia renkaita, koska rahat on ollut tiukalla. Autot on hitsattu omalla tallilla isän toimesta ja veljen avulla. Ensimmäinen ponnistus maailmalle on tehty ajamalla vanhalla piskuisella autolla Hollantiin ilman mitään kielitaitoa tai kokemusta maailmalta ja sille tielle on jääty. Ensimmäinen f1 GP on ajettu ilman mitään kokemusta pienemmän luokan formuloista ja kuin ihmeen kaupalla menestystä tuli välittömästi. Kimi on yksi maailman nopeimmista kuskeista, mutta myös uskomattoman sinnikäs ja voitontahtoinen mies.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close