Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Kiirettä pitää!



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Luin Bodil Jönssonin kirjan- 10 ajatusta ajasta ja se herätti minussa ajatuksia nykypäivän kiireestä, jota on joka puolella. 10 vuotta sitten kun kysyit ’’Mitä kuuluu?’’sait vastaukseksi ’’Kiitos hyvää, entä sinulle?’’.Nykypäivänä jos kysyt saman, saat vastaukseksi ’’Kiirettä pitää.’’ Kiireestä on muodostunut nykyihmisille status. Mitä korkeampi asema sitä enemmän kiirettä. Ennen aikaa riitti kaikille jaettavaksi, mutta nyt siitä tuntuu olevan pula, vaikka meillä on edelleenkin sama määrä aikaa käytettävissämme eli tasan 24 tuntia.

Kiire on yhteiskunnan pahin paholainen. Koko ajan on kiire. Vilkuilet kadulla kelloa ja kävelet päin punaista, ohittelet kaupan jonossa, palaverissa näpyttelet kännykkää ja pomon sanoma menee ohi. Ahdistuksen pala nousee kurkkuun, kun lapset pitäisi jo hakea koulusta ja viedä harrastuksiin, pyykit on pestävä, ruokaa laitettava, sähköpostit lähettämättä ja esseet kirjoittamatta. Yhteen asiaan keskittyminen on vaikeaa, koska on niin monta rautaa tulessa. Tuntuu, että aika ei riitä lainkaan rentoutumiseen vaan pitää olla koko ajan liikkeessä. Pienikin paikallaan istuminen aiheuttaa levottomuutta, koska tuntuu ettei pysty tähän kaikkeen.

Sinua, kiireistä ihmistä saatetaan pitää tärkeänä, koska kalenterisi on aina täynnä ja niin järjettömästi tekemistä. Mutta järjetön kiire ei kerro mitään tehokkuudestasi tai työmoraalistasi tai työn hyvästä laadusta. Kun koko ajan olet kiireen ääressä, oma hyvinvointisi unohtuu ja tällä oravanpyörällä on vakavia seurauksia. Jatkuva kiire ja stressitila altistavat sinut sairauksille ja aiheuttavat uupumusta. Organisaatiossa, joissa vallitsee jatkuva kiire, tehdään myös enemmän tyhmyyksiä, joista puolestaan seuraa lisää kiirettä, jopa onnettomuuksia. Kiireinen ilmapiiri ruokkii piittaamattomuutta, eikä siihen kiireessä kerkeä puuttumaan, joten siinä on jo yksi valmis aines katastrofiin. Kiireisellä ihmisellä kun ei ole kykyä analysoida ja keksiä luovia ratkaisuja. Kiire aiheuttaa kitkaa ihmissuhteissa, esimerkiksi omaan puolisoon voi suhtautua välinpitämättömästi tai kireästi eikä perheelle olla oikeasti läsnä.

Kiire on merkki tehottomasta ajankäytöstä ja huonosta itsensä johtamisesta. Se on mielentila ja asennekysymys, johon sinä pystyt vaikuttamaan. Kiireen olemassaolo katoaa, jos niin päätät. Kiire ei kuitenkaan ole aina pahasta, sillä sopiva kiire kertoo sen, että elämässäsi on asioita, joilla on merkitystä. Loputon kiire ja stressi voivat olla joko itse tai organisaation aiheuttamia: tehtäviä on liikaa, ne jakaantuvat epätasaisesti ja aikaa käytetään tarpeettomiin asioihin. Organisaation tavoitteet lisäävät kiireen tuntua, koska ne ovat entistä selkeämpiä ja siten deadlinet myös päivälleen laskettuja. Esimerkiksi Kajon organisaatiolla on koko syksyn ja kevään ajan yksi yhteinen tavoite eli saada kirjapisteet kasaan sovitun päivämäärän mennessä. Kirjapisteet tuottavat meille kerrasta toiseen kiirettä, koska esseitä joko kirjoitetaan aina myöhässä tai niitä ei kirjoiteta ollenkaan. Tekemättömyys aiheuttaa muille painetta eikä ihmiset useinkaan ymmärrä sitä, mitä vaikutuksia heidän käytöksellään on.

Ajattelu tekee hyvää aivoille, mutta sinulla on niin kiire, ettet ehdi edes pysähtyä ajattelemaan. Jos ehtisit hetkeksi ajattelemaan niin osaisit laittaa asiat tärkeysjärjestykseen taltuttaen kiireen tiehensä. Heivaa kalenteristasi energiasyöpöt, ja haali niitä asioita, joista saat energiaa. Kiire on oikeasti silloin, kun lapsivesi tulee ja vauvan pää näkyy tai kun pitää paeta palavasta asunnosta. Muunlainen kiire voi odottaa.

Kommentit
  • Ville Pajala

    Moro Mei!
    Hyvä teksti erittäin tärkeästä aiheesta, joka on ajankohtainen myös tiimillemme Kajolle. Yksi asia jota minäkin olen paljon miettinyt on yhteiskunnan ihaileva asenne kiirettä kohtaan. Mediassa tuntuu olevan lähes viikoittain esillä “super-ihmisiä”, joiden kiireisestä elämästä kirjoitetaan ihailevaan sävyyn. Tällaiset kirjoitukset ruokkivat erityisesti nuorten ihmisten mielikuvia siitä, että kiireinen elämä olisi jotenkin tavoitelta asia.
    Olen myös samaa mieltä kanssasi siitä, että ihmisten pitäisi vain oppia karsimaan elämästään turhia asioita, jotka aiheuttavat kiirettä. Kiire on monesti ihmisen itsensä aiheuttama olotila. Miksiköhän monelle on nykyään niin vaikeaa varata kalenterista tilaa vain rauhoittumiselle ja omien ajatustensa työstämiselle? Ehkä kiire on joillekkin jonkinlainen pakotila, jolla koitetaan paeta oman pään sisäistä maailmaa.

    3.5.2018
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close