Tampere
27 Feb, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Kiire ja taseKirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kiire ja oma tase

 

Elämme tällä hetkellä jatkuvassa kiireen tunteessa ja ympärillämme on 100 miljoonaa ärsykettä. Joku repii tuonne ja toinen tuonne. Koska sanoa ei ja mille sanon ei? Mikä on minulle tärkeää? Oma syksyni on ollut minulle erittäin hektistä aikaa, pitkiä koulu- ja työiltoja sekä kaikenlaisia kissanristijäisiä. Tämäkin oma valinta kyllä. Jokaisesta hetkestä olen kuitenkin nauttinut, enkä sekuntiakaan vaihtaisi pois. Millä saan ajan riittämään kaikkeen?

 

Koen, että Hurmoskin on elänyt koko syksyn tietynlaisessa kiireessä ja tuulenpuuskassa. Tämän takia olemme mielestäni unohtaneet osittain tiimin merkityksen ja meille tärkeät asiat tiiminä. Mihin me oikeasti laitamme yhdessä resurssimme, ”virpomiseen”? Olen miettinyt, että onko meidän toimintamme vain ollut pelkkää ulos päin näkyvää pöhinää ja kaikilla on ollut ”kiire”. Ihannoimmeko me kiireyttä tiedostamatta? Näyttää koko ajan, että Hurmosta vie eteenpäin vauhtisokea hurmospyörre. Hurmoksen oma pöhinä on kyllä läsnä arjessa, mutta tuloksia ei oikein tapahdu, eikä tiimi mene eteenpäin. Mihin me tiiminä oikein priorisoidaan?

 

Kävin muutama viikko sitten Tradenomisemmassa kuuntelemassa talouden huippu tekijää Tinu Räisästä. Hänen puheensa ”Tekijän Tase” oli erittäin herättävä ja mieleenpainuva. Räsäsen sanat herätti minussa monia ajatuksia. Se herätti minussa puutteita omassa itsensä johtamisessa. Mutta se herätti ja laittoi minut ajattelemaan meidän tiimiyritystämme Hurmosta.

 

Yrittäjyys on hyvin hektistä ja kiireistä. Meillä jokaisella on myös henkilökohtainen akku, jota on hyvä muistaa ladata. Tämä unohtuu erittäin helposti. Räisänen puhui henkilökohtaisesta taseesta, eikä hän tarkoittanut firman tasetta, vaan firman työntekijän omaa tasetta. Jaksatko sinä/onko taseesi tasapainossa? (Räisänen.T. 2023.) Yrittäjänä helposti unohdetaan kiireen keskelle oma jaksaminen. Miten saamme ovat voimavaramme säilymään?

 

”Oma pääoma vahvistuu arjen operatiivisen toiminnan kautta” (Räisänen. T. 2023.) Itsensä johtaminen tulee olla kunnossa, jotta voi arjessa pärjätä. Minusta jos johdamme Hurmoksessa itseämme hyvin, luo se Hurmokseen tasaisuutta ja toimivuutta. Esimerkiksi kuuluisat esseiden palautukset. Viikko ennen deadlinea on kaikilla kiireinen, eikä kellään ole aikaa tiimille tai meidän yrityksellemme. Tässä kohtaa olemme epäonnistuneet tiiminä sekä jokainen henkilökohtaisesti itsensä johtajina. Voisiko niitä aloittaa aikaisemmin? Näin säilyisi oma jaksaminen paremmin, koska kuten Räisänen sanoi: ”Oma pääoma vahvistuu arjen operatiivisen toiminnan kautta” (Räisänen. T. 2023.).

 

”Tarvitaan tekijöitä, ei lottokuponkeja” (Räisänen.T. 2023.). Olen täysin samaa mieltä, minusta asenteella on suuri merkitys. Jokainen yritys kasvaa tekemällä, ei huilaamalla tai niitä lottokuponkeja ostamalla. Meidän Hurmoksen tapauksessa, meidän tulee tehdä asioita yhdessä, tukea ja kannustaa, sekä muistaa kehua toisiamme. Vaikka tekijöitä tarvitaan, ei saa unohtaa levon merkitystä. Minusta jotkin nimeltä mainitsemattomat henkilöt meidän tiimistämme, voisivat muutaman lepopäivän itsellensä suoda (tunnistavat kyllä itsensä <3).

 

Mutta ”Kuka johtaa sinun tasettasi?” (Räisänen.T. 2023.). Vain sinä voit pitää huolen omasta jaksamisestasi. Ja minusta tämä on oikein hyvä kysymys. Helposti ainakin itse lähden vauhdilla kaikkeen ja oma taseeni kuluu. Loma on lepäämistä varten, mutta miltä kuulostaisi jäädä lomalle, ettei tarvitsisi olla väsynyt. Itse otan tuon ehdottomasti tavoitteeksi seuraavaksi kevääksi ja haluan jäädä kesälomalle niin ettei ensimmäinen ajatukseni ole: ”olen ihan rikki, vihdoin loma”. Kysyin Räisäseltä seminaarissa, että miten sait oman taseesi kuntoon? Hän vastasi aivan mahtavasti: ”Pidä hallituksen kokous itsesi kanssa” (Räisänen.T. 2023.). Siis aivan super hyvä neuvo. Taidanpa tästä lähettää itselleni kutsun esiviikolle teamsissa, aiheena minun oman hallitukseni kokous.

 

Yrittäminen antaa paljon vapauksia, mutta se tuo myös vastuuta. Yrittäjyydessä sinulla on kaikki omissa käsissäsi, oma jaksamisesikin. Meidän toimintamme arjessa tulisi perustua arvoihimme. Arvojen avulla luomme raamit arkeen ja priorisoimme, mikä on meille puolestaan tärkeää. Kaikkeen ei voi lähteä mukaan, eikä pidäkään. Raamien ja omien arvojen tutkailu sekä toteuttaminen on erittäin tärkeää, jotta arjessa jää aikaa myös itselleen. Minusta loistava neuvo Räisäseltä oli, että jokaiseen asiaan ei tarvitse mennä täysillä, myös joskus vain hyvä riittää. ”Voipi kulkea sillä liikenne valojen vihreällä alueella”. Tämä oli minusta erittäin hyvä pointti Räisäseltä. Itsekin olen jonkin sortin suorittaja. Jos johonkin lähden, teen sen täysillä. Aina ei vain tarvitse. Tämä olisi minunkin hyvä opetella, juuri sitä priorisointia. (Räisänen.T. 2023.)

 

”Yrittäjän hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta on tärkeää tunnistaa omat voimavarat, asettaa rajat työn ja vapaa-ajan välille sekä löytää keinoja palautumiseen.” (elo.fi.2023.) Minusta tämä tiivistää hyvin tämän esseen. Meidän jokaisen tulee muistaa omat voimavaranne ja seurata niiden ”akkua”. Ihan samanlailla seuraamme puhelimemmekin akkua, ja annamme sen latautua rauhassa, jos siitä on akku lopussa. Muistaisimmepa tämän itsekin.

 

Nyt lähden sinne oman hallitukseni kokoukseen!

 

 

 

Lähteet:

Elo.fi. Holmberg. A.  19.6.2023.Yrittäjän jaksaminen ja palautuminen – avain hyvinvointiin ja menestykseen. Artikkeli. https://www.elo.fi/fi-fi/elomedia/2023/yrittajan-jaksaminen-ja-palautuminen-avain-hyvinvointiin-ja-menestykseen

Tampereen Tradenomit. Tradenomisemma syksy 2023. Tinu Räisänen. Tekijän Tase.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close