Tampere
18 Apr, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Kiertotalouden suunnannäyttäjiä tarvitaan enemmän | Case Vuokratori Oy



Kirjoittanut: Susanna Mäkelä - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yhä useammat ihmiset kaipaavat kestäviä vaihtoehtoja kuluttamiselle. Kiertotalousyrittäjyys on yksi lääke kulutuksen vähentämiseen. Kiertotalousyrittäjyyteen liittyy oikeastaan montakin erilaista hyötyä – kyse ei siis pelkästään ole ympäristön kuormittamisen vähentämisestä. Tätä esseetä varten olen haastatellut Rasmus Janakkaa. Janakka on Vuokratori Oy:n perustaja sekä samassa tiimiyrityksessä, Samoa Projektit Osk:ssa, kanssani. Haluan tällä esseellä levittää kiertotalouden ilosanomaa sekä jakaa lukijalle kaikkia niitä mahdollisuuksia ja näkökulmia, mitä tällainen yrittäjyys parhaimmillaan tarjoaa.

Sitran vuonna 2020 julkaiseman artikkelin mukaan lineaarisessa talousmallissa ihmiset omistavat paljon lyhtyikäisiä tavaroita, joiden käyttöaste on pieni (Lehtinen 2020). Uskon, että jokaisella meistä on kokemusta pienen käyttöasteen tavaroista. Itselläni pienellä käyttöasteella lojuu komerossa mm. SUP-lauta, luistimet, sukset sekä otsonaattori. Lainaan ystäville ja tutuille näitä tavaroita mielelläni, mikäli heillä tarve ilmenee, mutta silti tavarat viettävät suurimman osan elinkaarestaan suljettujen ovien takana pölykerroksen peittäminä.

Toisin kuin lineaarisessa talousmallissa kiertotaloudessa tavaroiden kulutus perustuu palveluihin: jakamiseen, vuokraamiseen, lainaamiseen ja korjaamiseen. Omistamisen muutoksen liiketoimintamalleissa asiakas ei omista tuotteita tai materiaalia, vaan saa sen käyttöönsä vuokraamalla, lainaamalla tai jakamalla. Omistus säilyy palvelun tarjoajalla, kuten yrityksellä, koko tuotteen elinkaaren ajan. (Lehtinen 2020.)

Vuokratori Oy:n liiketoiminta perustuu tavaroiden vuokraamiseen asiakkaille. Tällä hetkellä Vuokratorin valikoimaan kuuluu muun muassa SUP-lautoja, tekstiilipesuri, märkä-kuivaimuri sekä paljukärry. Yrityksen perustaja Janakka on panostanut laadukkaiden tuotteiden hankkimiseen, jotta niillä olisi mahdollisimman suuri käyttöikä sekä -arvo. Liiketoiminta on kannattavaa, sillä suurin osa Vuokratorin asiakkaista noutaa tuotteet itse, vaikka Vuokratori tarjoaakin tarvittaessa myös tuotteen toimituksen kotiovelle.

Niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaatkin kaipaavat kestävämpiä vaihtoehtoja markkinoille. Sitran kiertotaloustiimin jäsen Marleena Ahonen toteaakin, että yritykset voivat saavuttaa merkittäviä sekä taloudellisia että ympäristöhyötyjä siirtymällä kestävämpiin vaihtoehtoihin (Lehtinen 2020). Esimerkiksi tuote palveluna voi konseptina olla tavaroiden valmistajille kannustin kestävämpien tuotteiden suunnitteluun, resurssiviisaaseen toimintaan sekä tuotteiden eliniän pidentämiseen. Esimerkiksi EU on laatinut korjauskelpoisuusvaatimuksia kodinkonelaitteille, kuten jääkaapeille, astianpesukoneille, pesukoneille ja televisioille. Vaatimukset tulivat voimaan maaliskuussa 2021. (YLE 2020.) Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että sellaiset yrittäjät ja yritykset, jotka huomioivat omistamisen muutoksen liiketoimintamallit omia liiketoimintamalleja suunnitellessaan, saattavat saada etulyöntiaseman markkinoilla sekä asiakkaiden keskuudessa.

Rasmus Janakka ei vielä koe olevansa kiertotalousyrittäjä, vaikka hänen liiketoimintansa perustuukin tavaroiden vuokraamiseen. Kiertotalousyrittäjyys on terminä vielä hieman tuntematon. Se on kuitenkin asia, josta hän haaveilee tulevaisuudessa. ”Ehkä tulevaisuudessa voisin kuvitella olevani suunnannäyttäjä kestävämmän yrittäjyyden puolesta”, toteaa Janakka. Hän haluaa työllistää ihmisiä, mahdollistaa eri asioita sekä jakaa osaamistaan ja tietotaitoa omalle tiimilleen Samoa Projektit Osk:ssa sekä koko yhteisölle Proakatemialla.

Proakatemian ensimmäinen kestävän yrittäjyyden tiimi toteutti ensimmäisenä projektinaan Vuokratori Oy:lle hiilijalanjälkilaskurin yhteistyössä Simppelitsivut.fi kanssa. ”Hiilijalanjälkilaskurit ovat nykyään trendikkäitä. Se oli myös yritykseni arvojen kannalta tärkeää ja se vetoaa asiakkaisiini”, kertoo Janakka. Janakka halusi dataa liiketoiminnastaan visuaalisessa muodossa. Simppelitsivut.fi:n perustaja Santtu Luoma toteuttikin Vuokratorin nettisivuille visuaalisen laskurin hiilijalanjälkilaskelmien pohjalta.

Kuva: Kuvakaappaus vuokratori.com -sivujen hiilijalanjälkilaskurista. 28.9.2021.

”Pidän siitä, että laskuri näyttää asiakkailleni, että Vuokratori on ollut osana isoa ja positiivista muutosta”, iloitsee Janakka.

Omistamisen muutos ei ole utopiaa. Edelläkävijäyritykset soveltavat omistamisen muutoksen liiketoimintamalleja Suomessa ja maailmalla (Lehtinen 2020). Me tiimiyrittäjät Proakatemialla voimme näyttää mitä uuden yrittäjyyden esikuva voi tarkoittaa kiertotalousyrittäjyyden maailmassa. Miettiessämme projektiemme ansaintalogiikoita ja liiketoimintamalleja, kannattaa meidän tutustua myös omistamisen muutoksen liiketoimintamalleihin. Näin voimme olla omalta osaltamme edistämässä positiivista ja myös liiketoiminnalta kannattavaa muutosta.

 

Lähteet
Haastattelu Rasmus Janakka, Vuokratori Oy.
Kippo, J. 2020. YLE Uutiset. “Emme olisi voineet kuvitellakaan tällaista maailmaa” – Kodinkoneista on tullut korjauskelvottomia, mutta nyt luvassa on muutos. Luettu 28.9.2021. https://yle.fi/uutiset/3-11339563
Lehtinen, A. 2020. Sitra. Kiertotalous muuttaa tapaamme omistaa, ja se on hyvä asia ympäristölle ja yrityksille. Luettu 28.9.2021. https://www.sitra.fi/uutiset/kiertotalous-muuttaa-tapaamme-omistaa-ja-se-on-hyva-asia-ymparistolle-ja-yrityksille/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close