Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Ketä kiinnostaa?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mark Mansonin suuren suosion saanut kirja ”Kuinka olla piittamatta p*askaakaan” oli viihdyttävä kirja. Väittäisin, että kirja on varmasti englanniksi hieman iskevämpi; suomennettuna suurin osa kohdista kuulosti vain naurettavalta. Eikä siis hyvällä tavalla! Kyllä sieltä hyviäkin juttuja jäi mieleen, mutta kokonaisuudessaan kirja oli enemmänkin viihdyttävä, kuin mitään varsinaista uutta tietoa pursuava opus!

 

Suurimpana oppina kirjasta jäi käteen lauseet: ” Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään.” Lauseen takana on ajatus, jonka Manson esittelee kirjassa. Tämän takaperoisuuden lain on oikeastaan keksinyt filosofi Alan Watts, mutta en ihmettele, että Manson sen kirjassa esittelee. Tämä takaperoisuuden laki tukee hyvin Mansonin teoriaa olla piittaamatta asioista ja monelle varmasti jääkin päähän ajatus, että kyseinen ajatus olisi nimenomaan Mansonin.

 

Mitä se takaperoisuuden laki sitten tarkoittaa?

 

Takaperoisuuden laki tarkoittaa sitä, että mitä enemmän yrität tuntea olosi paremmaksi, sitä tyytymättömämmäksi muutut. Mitä enemmän yrität jahdata jotakin, mitä sinulla ei vielä ole, sitä enemmän keskityt siihen. Eli siihen puutteeseen ja tyytymättömyyteen. Haluat olla rikas? Nykyiset tulosi tuntuvat pieniltä, vaikka niillä pärjäisi ihan hyvin. Haluat onnea ja rakkautta? Sitä enemmän yksinäisyys ja sen pelkääminen korostuu, vaikka ympärilläsi olisi perhe ja ystäviä.

 

 

Tämä oli minusta kirjan tärkein oppi, johon en ole näin selkeästi törmännyt muualla. Se auttoi itseäkin ymmärtämään, että on parempi myöntää väsymys tai ärsytys, kuin pyrkiä olemaan koko ajan superihminen ja viilipytty. Itse olen ollut enemmän ja vähemmän väsynyt keväästä asti, mutta sen myöntäminen on ollut helpottavaa. Elämä ei aina ole kivaa, eikä sen kuulukaan aina olla. Joskus on hyväkin voida huonosti, jotta muistaa kuinka arvokasta oma jaksaminen on ja kuinka jatkossa voi omalla toiminnallaan suojella itseään.

 

 

Perimmäinen ajatus Mansonin teorian takana on, että kun lopettaa asioista liian välittämisen, alkaa suoriutumaan paremmin. Lisäksi hän uskoo, että asioihin rennosti suhtautuminen edesauttaa asioiden loksahtamista oikeille paikoilleen. Yksinkertaistettuna hän sanoo sen kirjassa kahdella sanalla: ”älä yritä.” Kuulostaa karulle, vaikka kirjassa esitellään kyllä ihan pätevät perustelut tälle ajatukselle, jonka pohjana ovat loppujen lopuksi ihmisen arvot ja asioiden priorisoiminen. Lukemisen arvoinen kirja; kevyt ja viihdyttävä!

Julkaistu:

https://marjakkk.blogspot.com/2018/10/keta-kiinnostaa.html#more

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close