Tampere
28 Mar, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Keskustelusta dialogiin



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Saatiin viime viikolla valmentajalta haasteeksi lukea kirja tiimin rakentamisesta tai dialogista. Valitsin jälkimmäisen, ja tänään pajassa pureuduttiin yhdessä Valuen haasteisiin ja kompastuskiviin. Oli mahtava fiilis keskustella aiheesta, johon jokainen oli valmistautunut kunnolla. Meillä alkaa porukkaa jo hajottaa, kun pajoissa jauhetaan niin paljon mututuntumalla. Keskustelut voisivat olla paljon antoisampiakin, sen osoitti myös tämä onnistunut päivä. Itse olen osasyypää tuohon ”musta tuntuu” -lätinään ja nyt onkin aika ryhdistäytyä ja alkaa tankata tätä teoriatietoa kasapäin.

Yhdessä pajan pienryhmätehtävässä käytiin läpi oppeja ja koppeja, mitä kukanenkin oli saanut omasta kirjalähteestään. Sen pohjalta täytyi sitten koostaa valmis tuotos niistä asioista, mitä halutaan tiimissä soveltaa. Meidän ryhmässä ylimmäksi aiheeksi muodostui dialogin ja keskustelun erot. Lyhyesti ilmaistuna keskustelun tarkoitus on usein tehdä päätös, kun taas dialogin tarkoitus on synnyttää uutta ajattelua ja luoda innovaatioita.

Valuen dialogissa on välillä tuntunut siltä, että ihmiset eivät kuuntele, vaan lataavat asettaan. Kun me kuuntelemme jonkun puhumista, on normaalia muodostaa kuulemastaan heti mielipide. Joko alat mielessäsi puolustaa omaa näkemystäsi tai vastustaa puhujan ajatuksia, jos ne eivät mene yksiin oman ajatuksesi kanssa. Tulee kiusaus vaikuttaa puhujaan, jotta hän ymmärtää ja hyväksyy ”oikean” mielipiteen eli sen, mitä sinä ajattelet. Mietit mielessäsi todisteita sille, että sinä olet oikeassa ja hän väärässä (tai ainakin vähemmän oikeassa). Tällaisella toiminnalla ei luoda innovaatioita, eikä dialogi kulje tehokkaasti eteenpäin.

Päätöksiä tehdessä on tärkeää saada koko tiimin ääni kuuluviin. Jotta voidaan tehdä oikea ratkaisu, täytyy asiaa tarkastella mahdollisimman monipuolisesti. Liikennetapaturman sattuessa poliisi pyrkii haastattelemaan silminnäkijöitä kadun molemmin puolin, jotta mikään ei jää huomaamatta. Niinpä keskustelussa onkin luonnollista peilata kuulemaansa siihen, mitä mieltä itse on. Kaikki näkökulmat ovat tervetulleita ja niiden pohjalta etsitään paras vaihtoehto.

Dialogissa halutaan kuitenkin synnyttää uusia ajatuksia ja luoda innovaatioita. Jos kahdeksantoista ihmistä jatkuvasti esittää omia mielipiteitään ja pohtii, mitä mieltä itse on edellisestä puheenvuorosta, ollaan nopeasti pulassa. Dialogista tulee helposti rikkonaista ja irrallista, se polkee paikallaan. Energia pitää suunnata näkemyseroista johonkin sellaiseen, mitä ei ole vielä olemassakaan. Koko dialogin olemassaolon perimmäinen ajatus on, ettei kukaan tiedä mihin lopulta päädytään ja sehän tässä hienoa onkin. Yritä parhaasi mukaan unohtaa, mitä mieltä itse olet. Kun joku puhuu, kuuntele. Sen jälkeen, rakenna rohkeasti edellisen puheenvuoron päälle. Saatatte löytää itsenne uusien ajatusten ääreltä.

Lähdettiin haastamaan itseämme ja heti ensi viikolla pidetään vapaa paja, jossa ensimmäistä kertaa aidosti ollaan ilman mitään aihetta. Halutaan nähdä, mitä tapahtuu, kun käydään vain dialogia. Kuinka siistiä olisi olla mukana synnyttämässä jotakin uutta ideaa! En tiedä mihin päädytään, mutta olen jo nyt innoissani tuosta matkasta.

 

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close