Tampere
29 Nov, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Kerrostalojen rakennusbuumiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kerrostaloja on rakennettu viimeisen kahden viime vuoden aikana todella suurella volyymillä. Varmasti kaikki ovat huomanneet, kuinka kerrostaloja rakennetaan Tampereella. Asuntoja on rakennettu pitkään asuntosijoittajien näkökulmasta eli pieniä yhden kahden huoneen asuntoja. Kaikki kestää aikansa ja näillä näkymin asuntosijoittajien buumi on menossa alamäkeä.

Aika lailla pari vuotta sitten oli aivan samanlainen uutinen kuin tämä mihin tämän blogitekstin perustan. Uutinen on julkaistu joulukuussa 2016 ja jo silloin varoiteltiin asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta, mutta toisin kävi ja nyt on luvut tuosta hetkestä vieläkin korkeammalla. Jospa tämän vuotinen uutinen pitää paikkaansa.

Ylituotantoriskiä on tunnistettu ympäri Suomea ja paikoin on rakennettu jopa ylitse väestön, joka tarkoittaa väestönkasvun suhdetta uudiskohteiden rakentamiseen. Suomessa asuntoja rakennetaan seitsemän asuntoa tuhatta asukasta kohden, kun muualla Euroopassa luku pysyy vähän päälle kolmen asunnon tietämillä. Asuntojen rakentamisaloituksia tulevat suurella todennäköisyydellä vähenemään merkittävästi seuraavien parin vuoden aikana, jolloin tänä taikka viime vuonna aloitetut rakennusurakat pääsevät päätökseensä. Tampereella valmistuu parin vuoden sisään ainakin kolme eri aluetta, joissa rakennetaan pelkkiä kerrostaloja.

Rakennusbuumin haittapuolena on otettujen lainojen määrä, joka on kasvanut merkittävästi viimeisten parin vuoden aikana. Nostettuja asuntoyhtiölainoja on tällä hetkellä noin 6,5 miljardilla eurolla, mikä on aivan valtava määrä, kun pari vuotta sitten niitä oli alle 5 miljardia euroa.

Norjassa kävi tämän vuoden tammikuussa asuntohintojen suurin pudotus, vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Toivottavasti Suomi ei seuraa perässä.

 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ei-ole-tervetta—kerrostaloasuntoja-rakennetaan-jo-yli-tarpeen/cAySwxVA

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/bsk76ww6

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkija-varoittaa-kerrostaloja-nousee-liikaa/gR9Tghn2

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close