Tampere
10 Dec, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Käytä aikasi viisaasti



Kirjoittanut: Johannes Mäkinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aikaansaamisen taika
Leo Stranius
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aika on elämämme tärkein valuutta. Sitä ei voi kerätä, sitä ei voi lisätä ja sitä on kaikilla vuorokaudessa saman verran. Kannattaa siis miettiä mihin aikaasi käytät. Mitä saat vastineeksi kallisarvoisista tunneistasi? Mielestäni elämä on yksinkertaisesti liian lyhyt siihen, että aikaa kannattaisi hukata merkityksettömiin asioihin. Tietysti jokaisella meillä on asioita päivissämme, mitkä on vain pakko hoitaa. On asioita, johon emme yksinkertaisesti voi vaikuttaa, vaikka haluaisimme. Mutta sitten on myös se kaikki muu aika. Se kaikki, mihin voimme vaikuttaa. Sitä aikaa meillä on elämässämme yllättävän paljon. Olen havahtunut omaan ajankäyttööni kunnollisella tasolla vasta nyt. Mielestäni jopa liian myöhään. Päivät valuvat silmien edessä enkä ole osannut keskittyä aina niihin asioihin, mitkä ovat todellisuudessa merkityksellisiä.

Olen useamman kerran opiskelutaipaleeni aikana löytänyt itseni tilanteesta, jossa olen liian kiireellinen. Tunnit tuntuvat loppuvan kesken vuorokaudestani, eikä minulla tunne olevan aikaa tehdä asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä. Kun minulta on kysytty, että mitä minulle kuuluu, olen vastannut nopeasti, että olen ollut aika kiireinen ja olen nukkunut hieman huonosti. Minulla on ollut (ainakin omasta mielestäni) paljon asioita tehtävänä, eikä ylimääräisille mutkille ole ollut aikaa.

Pidemmällä juoksulla tällainen elämä johtaa arvoristiriitoihin, koska joudut tekemään valintoja oman itsesi, eri ihmisten, kodin ja työpaikan välillä. Kiire on kuitenkin oman päämme luoma illuusio ja merkki siitä, että asiat eivät ole oikeasti hallussa.Tässä esseessä paneudun ajan hallintaan ja itsensä johtamiseen sen ympärillä.

Leo Stranius kirjoittaa kirjassaan siitä, kuinka aika on erittäin oikeudenmukainen resurssi. Jokaisella ihmisellä on käytössään sitä täysin saman verran. Meillä kaikilla on vuorokaudessa aina samat 24 tuntia ja viikossa 168 tuntia. Parasta ajanhallintaa on siis itsensä johtaminen, koska aika raksuttaa aina samaa vauhtia eteenpäin, teit itse sitten mitä tahansa. Tämän syyn vuoksi on hauska ajatella puhuvansa ajan hallinnasta. Emme me aikaa pysty hallitsemaan, me voimme vain päättää, miten käytämme sitä.

Tästä syystä sinun kannattaa miettiä tarkkaan, miten aikaasi käytät. Mihin sinun aikasi kuluu viikko- ja päivätasolla? Tämän selvittämiseksi voit pitää esimerkiksi viikon ajan aikakirjanpitoa. Merkitse yksinkertaisesti ylös, mihin aikasi kuluu vuorokaudessa minuuttitasolla. Tämä voi auttaa sinua hahmottamaan, että aikaa kyllä on, muuta sitä kuluu myös paljon turhiin asioihin, jotka eivät ole elämäsi kannalta merkityksellisiä. Suoratoistopalvelun katselu, TikTokin selaaminen ja kalsarit jalassa kaljan juonti ei vie sinua elämässä eteenpäin.

Työn kellottamista ja ajankäytön maksimointia ei tarvitse kuitenkaan viedä yli, on täysin oikeutettua ja tarpeellista myös levätä sekä rentoutua. Kyse on kuitenkin siitä, että jos aika tuntuu loppuvan vuorokaudessa kesken, on hyvä havainnollistaa itselleen, kuinka tarpeellisiin asioihin se oikeasti kuuluu. Jos haluat saada aikaiseksi jotain, sovi aikataulut täsmällisesti. Sovi, mitä tehdään ja mihin mennessä. Näin voit välttää paremmin aikataulujen venymistä, ja myös mahdollistaa sen, että aikaa ei valu huomaamatta ohi. 

Valmistaudu palavereihin lyhyesti, ole aina ajoissa paikalla, varaa kalenteristasi tilaa myös vapaa-ajalle, nuku vähintään 8 tuntia yössä. Näin käytät pienillä parannuksilla aikaasi tehokkaammin. Kun valmistaudut palavereihin, ne sujuvat jouhevammin. Kun olet ajoissa paikalla, alkavat tapaamiset todennäköisemmin ajallaan. Kun varaat vapaa-ajalle erikseen ajankohdan, on todennäköisempää, että se myös toteutuu. Kun nukut riittävästi, toimii pääsi myös paremmin ja tehokkaammin.

Oman itsensä johtamisen ja elämänsä aikatauluttamisen toteutus ja suunnittelu ei loppujen lopuksi ole mitään rakettitiedettä. Kyse on enemmänkin toimivien rutiinien luomisesta kuin tiukkojen sääntöjen noudattamisesta. Stranius kertoo kirjassaan menetelmästä, jossa edellisen päivänä voit helposti miettiä, mitkä asiat huomenna täytyy hoitaa ja kauanko niiden tekemiseen kuluu aikaa. 15 minuutissa sinulla on edessäsi lista, jonka myötä toimia tehokkaammin. Jos päivän aikana ilmenee yllättäviä tehtäviä tai hoidettavia asioita, pystyt helposti listasta näkemään, mistä siihen käytetty aika on pois. Jos teen töitä pidempään, niin en ehdi päivälliselle ystäväni kanssa, jos lopetan tänään aikaisemmin työt, on minulla huomenna enemmän tehtävää… ja niin edelleen. Tehtävälista sekä tehtäville varattu aika helpottavat sinua hahmottamaan ajankäyttöäsi. Se myös antaa sinulle etulyöntiaseman tilanteisiin, jolloin kalentereihisi tupsahtaa ylimääräisiä sinusta riippumattomia asioita ja sinulle sysättyjä tehtäviä. 

Proakatemiassa opiskelun aikana olen ymmärtänyt, kuinka tärkeää on osata hallita omaa ajankäyttöään. Yksi keskeisimmistä taidoista on osata aikatauluttaa ja resursoida järkevästi käytettävissä olevaa aikaa. Ympärillä pyörii lukuisia projekteja, joissa mielellään olisi aina mukana auttamassa. Mihin kuitenkin vedetään raja? Haluan auttaa mahdollisimman paljon kaikkia ja pyrkiä edistämään heidän työskentelyään, mutta jos se venyttää työpäiväni järjettömän pitkiksi, niin siinä ei ole enää kannaltani järkeä. Ajan käytössä tasapainotellaankin monesti jossain vastuuntunnon sekä yleisen moraalin välimaastossa. Jos käytän aikaa johonkin, se on taas toisesta asiasta pois, ja niin edelleen. Tuntuu, että minulla on ajanhallintani osalta vielä paljon opittavaa, mutta konkreettisten asioiden ymmärtäminen sekä ajankäyttöni hahmotus auttavat tajuamaan omia kipupisteitäni. Tunnistamalla omat kehityskohteeni, on niihin huomattavasti helpompi tarttua.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close