Tampere
02 Oct, Monday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kapitalismin moraali



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kuuluuko moraali kapitalismiin? Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Yleensähän sanotaan, että ”rahalla ei ole moraalia”. Ja että ”raha tulee rahan luo”. En usko, että näitä sanontoja on ihan tuulesta temmattu, eli on niissä oltava jotain totuuden siementä, mutta onko tämä oikein?

 

Robert Reich on Yhdysvaltojen entinen työministeri Bill Clintonin aikakaudelta. Hän on myös professori ja kirjailija. Vuonna 2015 hän julkaisi kirjansa Saving capitalism, joka käsittelee etenkin Yhdysvaltojen vinoutunutta markkinajärjestelmää ja niin kutsuttaja ”vapaita markkinoita”. Kirjaan liittyen on tehty mahtava dokumentti, jossa Reich pureutuu kansakunnan ongelmakohtiin ja haastattelee monia kapitalismin rattaissa olevia ihmisiä läpi Yhdysvaltojen.

 

Yhdysvaltojen kapitalistinen yhteiskunta perustuu ajatukseen vapaista markkinoista ja siitä, ettei valtio saa alkaa säätelemään niitä. Tämä on siis perustuslain mukaista vapautta. Reich kuitenkin väittää, ettei ole olemassakaan vapaita markkinoita, joihin valtio ei olisi millään muotoa kajonnut. Valtiolla on kuitenkin sääntöjä ihan sellaisiin perusasioihinkin, kuten omistussuhteisiin, monopoleihin, sopimuksiin, konkurssiin ja kaiken tämän valvontaan eli lakiin. Esimerkiksi konkurssi toimii ainoastaan yritysten ja yrittäjien tapana suojella omaa omaisuuttaan, sekä yrittäjät voivat vetää toimintansa konkurssiin useita kertoja. Tavalliselta ihmiseltä tämä ei kuitenkaan onnistu. Yksityishenkilö ei voi vetää omaa talouttaan konkurssiin.

Yksi isoimmista ongelmista on Reichin mukaan tuloerojen kasvaminen. Yhdysvalloissa, ja varmasti muuallakin, suuri osa omaisuudesta kertyy ylimmälle eliitille, mutta samassa suhteessa kuitenkaan tavallisten työntekijöiden palkat eivät nouse. Nykyään Yhdysvalloissa keskiarvollisesti yritykset tekevät enemmän voittoa kuin koskaan ennen, mutta kuitenkin suhteutettuna ihmisten palkat ovat alimmillaan pitkiin aikoihin. Tämä käyrä osoittaakin epäterveen tilan hyvin selkeästi.

Elokuvan suurin kritiikki meneekin lobbareille ja valtaa pitäville. Tavat mitkä mahdollistavat suurimman määrän valuutasta päätyvän ylimmälle kerrokselle väkeä, ovat pääsääntöisesti mitä erilaisimmin säädettyjä lakeja ja säädöksiä. Lakeja ei säädetä varakkaille suotuisaksi ilman lobbareiden rahaa ja toimintaa. Ja todennäköisesti sinua ei äänestetä päättäväksi tahoksi ilman lobbareiden apua kampanjoinnissa. Tämä aiheuttaakin ikävän kierteen, josta pois pääseminen on hyvin vaikeaa. On täysin ymmärrettävää, että esimerkiksi tupakkayhtiöt haluavat vaikuttaa kongressissa tehtyihin tupakointiin liittyviin säädöksiin. He vaikuttavatkin kyseisiin säädöksiin olemalla suoraan yhteydessä päättäjiin. Usein jopa todella härskisti ja suoraan.

 

Loppujen lopuksi elokuvasta jäi hyvin tyhjä fiilis. Elokuvassa ei esitetty toisen osapuolen asiaa ollenkaan. Dokumentissa ei kukaan kiistellyistä päättäjistä antanut lausuntoja vaan katsojalle jää mielikuva, että olemme tuhon omia. Tämä tosin saattaa pitääkin paikkaansa, ja itse henkilökohtaisesti olenkin sitä mieltä, ettei nykyinen meno voi jatkua hirvittävän pitkään. Elokuvassa käsiteltiin myös hieman Donald Trumpin kampanjointia ja presidenttiyttä. Vaikka kuinka väitetään, että Trump olisi saanut presidentin pestin pelkästään pelon lietsonnalla ja maahanmuuttoon liittyvällä öyhötyksellään. Kansasta kuitenkin suuri osa on kyllästyneitä nykyiseen vinoutuneeseen talousmalliin, ja he uskovatkin aidon bisnesmiehen pystyvän kääntämään kurssin. Trump muun muassa totesi itse maksaneensa aikoinaan edellisissä vaaleissa suuria summia rahaa kongressiin ja saaneen siitä vastapalveluksia.

Robert Reich on mielenkiintoinen hahmo. Hänessä on jopa mielestäni hieman Ben Zyskowicz maisia piirteitä ja hänen mediapersoonansa on hyvin samantapainen. Reich on kirjoittanut monia kirjoja ja esiintynyt monissa televisio-ohjelmissa juurikin kritisoimassa nykyistä talouskulttuuria. Kuunteleva yleisö pitää painoarvoa hänen sanomisillaan ja hänellä onkin kompetenssia puhua politiikasta ja taloudesta pitkän uransa vuoksi.

En tiedä opinko dokumentista oikeastaan yhtään mitään. Olo jäi hyvin tyhjäksi ja jotenkin tuntui dokumentin olevat vain mainos hänen kirjalleen. Mutta monissa asioissa olen silti samaa mieltä Reichin kanssa ja hänellä onkin suuri kannattajajoukko ympärillään. Häntä on mukava seurata myös sosiaalisessa mediassa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close