Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Moniosaaja Loiri – blogiessee



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Moniosaaja Loiri – blogiessee

Vesa-Matti Loiri on yksi merkillisimpiä hahmoja Suomen kansantaiteessa. Hän on muusikko, joka on julkaissut yli 30 levyä. Näyttelijä, joka on näytellyt yli 70 elokuvassa. Urheilija, joka on harrastanut muun muassa jalkapalloa, käsipalloa, vesipalloa, nyrkkeilyä, jääkiekkoa, golfia ja biljardia. Ja voittanut SM-kultaa näistä vesipallosta ja käsipallosta.

Jos Vesa-Matti Loiri olisi ollut yläasteeni opinto-ohjaajana, ei olisi ollut mitään stressiä siitä “mikä minusta tulee isona”. Loiri on omalla esimerkillään näyttänyt, että kun menee niitä oppimis- ja työkuvioita kohti, jotka tuntuvat sillä hetkellä hyvältä sisimmässään, ei voi mennä harhaan. Loiri ei ole yhden jutun ihme. Näyttelijä, muusikko, urheilija ja henkilökohtaisella tasolla Loiri on ollut myös suuri elämänfilosofi. Musiikista Loirin Eino Leino -tulkinnat ovat toimineet oivana stressilääkkeenä.

Ennen vanhaan lokeroitiin ihmisiä heidän toimenkuvansa perusteella, oli lääkäreitä, opettajia, urheilijoita, siivoojia ja niin edelleen. Vesa-Matti Loiri on ollut edelläkävijä, kun puhutaan nykyisestä työelämän murroksesta tehdessään elämänsä aikana mm. näyttelijän, muusikon ja urheilijan töitä. Loiri rikkoi vanhanaikaista “suutari pysykööt lestissään” -ajattelutapaa ja oli esimerkkinä tuleville sukupolville siitä, että ihminen voi tehdä juuri niitä asioita mistä tykkää välittämättä muiden ahtaista lokeroinneista.

Sunnuntaina 8.4.2018 mietin kaikkia työ- ja opiskelukuvioita, olin “stressaantunut ja kiireinen”. Pysähdyin tunniksi ja katsoin RTV:n 18.3.2018 Youtubessa julkaistun Kohtaamisia jakson, jossa haastateltiin Vesa-Matti Loiria. Kiire ja stressi olivat tiessään. Loirilla on ollut omalle kohdalleni aina taito pysäyttää ajattelemaan vallitsevaa olotilaa syvemmältä näkökannalta, unohtamaan pintapuolisten asioiden priorisoinnin ja palaamaan takaisin perusasioiden äärelle.

Tunnin haastattelussa käsiteltiin Veskun uraa ja syntyprosesseja erilaisille Veskun taideprosesseille: miten Eino Leino -levyt saivat alkunsa ja miten erityinen henkinen herkkyys on auttanut eläytymisessä erilaisiin ammatteihin ja roolisuorituksiin. Tärkeäksi pointiksi nostettiin myös mielenterveysongelmat ja niiden yleisyys varsinkin kansantaitelijoiden keskuudessa. Niin Aleksis Kivi, Mika Waltari kuin Vesa-Matti Loirikin ovat käyneet taideprosessiensa jälkeen hoidossa mielenterveytensä tähden. Mielenterveysongelmia on Suomessa yleiselläkin tasolla huomattavan paljon. Nykyään niistä puhuminen on paljon yleisempää, eikä ihmisiä, jotka kärsivät niistä leimata heti hulluiksi, niin kuin takavuosina. Tämä on hyvä suunta, koska ihmismieli on herkkä ja sen huoltamisen tulee olla hoidettavissa yhtä luontevasti kuin kehommekin huoltamisen.

Monesti yrittäjät polttavat itsensä puhki, koska eivät tunne tai kunnioita tarpeeksi omia rajojaan. Siksi on tärkeää löytää oma terveyttävä henkireikänsä, jonka äärellä voi unohtaa vähäksi aikaa kiireisen arjen ja ammentaa uutta energiaa joka päiväisen elämän haasteisiin. Jos koet olevasi stressisi ja kiireesi kanssa kirjaimellisesti paskat housussa, rauhoitu hetkiseksi siitä hektisestä todellisuudesta, jossa sinun pitäisi koko ajan säätää ja häärätä jotain turhanpäiväistä, ja katso vaikkapa tämä haastattelu. Ehkäpä tämä filosofinen keskustelu keventää sinunkin stressitasojasi, niin kuin se kevensi omia stressitasojani: Ole hyvä!

Lähteet:

Youtube – RTV esittää: Kohtaamisia Vesa-Matti Loiri

Wikipedia – https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesa-Matti_Loiri

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close