Tampere
17 May, Tuesday
6° C

Proakatemian esseepankki

Kaikki valitsivat osuuskunnan.Kirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osuuskunnalla ja osakeyhtiöllä on paljon samankaltaisuuksia. Silti kaikki Proakatemian nuoret tiimit ovat tänäkin vuonna päättäneet perustaa osuuskunnat.

Olin hiljattain Mirja Taipaleen luennolla, ja tämä blogi-postaus on kirjoitettu siitä inspiroituneena. Taipale toimii yritysneuvojana Ensimetrillä, ja hänen kerrotaan olevan koko Pirkanmaan, mahdollisesti jopa koko Suomen osaavin osuuskuntien asiantuntija.

 

Osuuskunnan tärkeimmät hyödyt Proakatemialaisille:

 • Osuuskunta perustuu demokratiaan. Kaikilla jäsenillä on saman verran äänivaltaa. Pääsääntönä on, että yhdellä jäsenellä on yksi ääni. Toisin kuin osakeyhtiössä, osuuskunnassa rahalla ei pysty haalimaan lisävaltaa. Koko tiimin päätökset ovat Proakatemialla keskiössä.
 • Jäsen voidaan erottaa, ja jäsen voi myös erota. Omistusmuutokset ovat huomattavasti helpompia käsitellä kuin osakeyhtiössä.
 • Uusia jäseniä on helppo ottaa mukaan.

 

Osuuskunnan etuja yleisesti:

 • Monipuolisuus ja muuntautumismahdollisuudet.
 • Osuuskunnan voi perustaa yksin tai porukalla.
 • Kumppaneiden ottaminen on helppoa.
 • Osuuskunnalla on vahva verkostolaki.
 • Yhteistyön hyötyjä on helppo konkretisoida.

 

Tarkennuksia, sekä muita huomioita:

Osakeyhtiössä jokaisella jäsenellä on velvollisuus ottaa yksi osuus. Kun kaikkien on pakko omistaa saman verran, pysyy tiimiyrityksen jäsenet samanarvoisina. Osakeyhtiössä ei synny vahingossa tilannetta, jossa joku jäsenistä saisi haalittua itselleen tasa-arvoista osuuttaan enempää laillista äänivaltaa. Tiimioppimisen kannalta on hyödyllistä, että osuuskunnassa jäsenten keskinäisellä yhteistyöllä on suuri vaikutus. 

Jäsenen erotessa hänen maksamansa osuus palautetaan osuuskunnan pääomasta – sitä ei lunasta muut jäsenet. Osakeyhtiön kanssa voi tulla ongelmia, jos muilla yrityksen jäsenillä ei ole varaa ostaa osakasta ulos. 

Tällaisessa tilanteessa henkilö saattaa jäädä jumiin, osakkaaksi, ellei ole valmis luopumaan osuudestaan alle sen todellisen arvon TAI henkilö pystyy jäädä loisimaan yritykseen. Loisimisella tarkoitetaan sitä, että henkilö jää keräämään osakeyhtiön voittoja, vaikka ei enää antaisikaan OY:lle minkäänlaista työpanosta. Osakeyhtiön muilla osakkailla ei ole valtaa pakottaa henkilöä töihin, joten tällaisessa tilanteessa työmäärä saattaa jakautua hyvin epäreilusti.

Osuuskuntalaki tai osakeyhtiölaki eivät määritä verotusta. Molemmat maksavat tekemästään voitosta 20% yhteisöveroa. 

Aivan kuten osakeyhtiön, myös osuuskunnan kirjanpidon täytyy olla kaksinkertainen. On siis tarpeellista, että kirjanpidosta vastaa ammattimainen taho. Proakatemian tiimeille osaava kirjanpito on muutenkin tärkeää. Kukaan ei halua ampua omaan, tai ainakaan tiimikaverin, nilkkaan kirjanpidossa tapahtuvien “hups”-virheiden takia.

 

Loppufiilikset:

Onnittelut kaikille tulevien tiimiyritysten jäsenille. Olette tehneet hyvän valinnan lähtiessänne perustamaan juuri osuuskuntia. Seuraavaksi keskitytään ottamaan mahdollisimman paljon oppia ja uutuuden iloa irti osuuskunnistamme. Osakeyhtiöitäkin tullaan varmasti perustamaan, mutta niiden aika olkoon hieman myöhemmin.

 

– Luhtala

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Oona Salo

  Moikka Esme,
  Kiitos esseestä! Se toi uusia oppeja sekä virkisti vanhoja oppeja. Proakatemiassa on osuuskuntia todella paljon, ja varsinkin uudet tiimit perustavat osuuskunnan osakeyhtiön sijaan. Kuitenkin osakeyhtiöitä löytyy myös jonkin verran Proakatemian sisältä. Mietin, että miksi pienemmät porukat haluavat muodostaa yleensä osakeyhtiön eikä osuuskuntaa. Kuitenkin tekstissä oli uusia asioita minulle. Osuuskunta ja osakeyhtiö on ollut asioita, joita olen miettinyt tällä hetkellä paljon. Oli hyvä, että löysin tämän esseen. Kiitos!

  11.1.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close