Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Kaikki me pelataan pelejä



Kirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Games people play
Eric Berne, M.D
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kaikki me pelaamme pelejä joko me huomaamme sen tai sitten huomaamatta. Tämän kirjan jälkeen osaat kiinnittää huomiota siihen, kun pelaat peliä eikä sen jälkeen, kun olet vahingossa pelannut peliä. Tämän opettelu voi auttaa tiimi työskentelyssä paljon sillä ylimääräinen jää pois ja pystytään keskittymään olennaiseen asiaan. Itse tunnistin muutaman henkilön, jonka kanssa tämä toistuu useasti. Olen jo pitkään miettinyt, että meidän kohtaamisissamme on jotain outoa en ole vain osannut osoittaa sormella mikä tämän kirjan ansiosta osaan sanoa mikä siinä mättää.

 

Kirjan mukaan meillä on 3 psykologista todellisuutta ja ne ovat

  1. ego-tilat, jotka muistuttavat vanhempien henkilöitä (vanhempi, P)
  2. ego-tilat, jotka on itsenäisesti suunnattu todellisuuden objektiiviseen arviointiin (aikuinen, A)
  3. jotka edustavat arkaaisia ​​jäänteitä, edelleen aktiivinen ego valtiot, jotka kiinnitettiin varhaislapsuudessa. (lapsi, C)

 

Kaikissa muissa on kaksi tapaa reagoida. Mitenkä ihmiset reagoivat. Eri vaihtoehdot reagoida näät alla olevasta kuvasta.

 

 

Yleensä nämä menevät sillain, että toinen on vanhemman roolissa ja toinen lapsen roolissa. Silloin on saavutettu niin sanottu tasapaino. Jos käy sillain, että molemmat ovat aikuisen roolissa niin pienen kinastelun jälkeen jompikumpi antaa periksi ja alistuu lapsen rooliin.

 

Pystymme myös olemaan näennäisesti aikuisen roolissa molemmat, silti pinnan alla tarkoitus on juuri lapsen ja aikuisen käymä keskustelu. Voin ottaa helposti oman esimerkin siitä, että esseitten kirjoittaminen on itselle ollut aina vaikeita. Silloin kun juttelin tiimiläisen kanssa asetin itseni lapsen rooliin ja tiimiläiset aikuisen rooliin. Minulle ehdotettiin monta eri vaihtoehtoa mikä voisi toimia silti aina keksi vastalauseen siihen. vaikka keskustelu pinta puolisesti voi näyttää siltä, että kaksi aikuista keskustelee keskenään pinnan alla, käydään aikuisen ja lapsen kanssa keskustelua.

 

 

Näiden tilojen välissä yleensä liikutaan, sen mukaan paljonko sinulla on tietoa entuudestaan tilanteesta ja omien tunteiden mukaan.  Tämä auttaa tiimityössä, sillä tavalla että osaat vaikuttaa omaan käytökseen, joka taas säästää aikaa sillä löydät ehkä helpommin syyn minkä takia käyttäydyt tietyllä tavalla. Sen jälkeen osaat tehdä sille jotain. Jatkossa kiinnitän enemmän huomiota näihin käytös malleihin.

 

 

 

Kommentoi