Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Kaikki ei ole enää käsinkosketeltavaa



Kirjoittanut: Markus Tervo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

NFT tulee englannin kielen sanoista non-fungible token, joka on kryptovaluutta. Sen teknologia on otettu käyttöön vuonna 2017, mutta sen suosio on räjähtänyt vasta vuoden 2021 aikana. NFT on käytännössä sitä, että digitaalisille asioille, kuten kuville ja videoille luodaan rajattua saatavuutta. Kun tuote lyödään token- muotoon eli kun tuotteen luoja minttaa sen, tulee siitä numeroitu ja täysin uniikki kohde. Minttaamisen eli tuotteen luonnin jälkeen tämä keräilykappale siirtyy suureen kaapelikokonaisuuteen verkossa. Tuo massiivinen kokonaisuus pitää sisällään kaikki yksittäiset tuotteet numeroituina ja myös ostettavissa. Osto itsessään on täysin samanlainen kuin että kävisin ostamassa Lielahden Citymarketista laatikon aurajuustoa jouluksi. Toisaalta, täysin sama se ei ole. Nimittäin kun annan kassalla maksupäätteellä rahaa kauppiaalle oston muodossa, pakkaan juustopaketin kestokassini pohjalle ja lähden laskettelemaan kotiin, juusto on konkreettisesti minulla. Näin ei kuitenkaan ole NFT- tuotteiden kanssa, sillä kun ostat tokenin, muutut sen omistajaksi ainoastaan digitaalisesti. NFT – kaupankäynnissä on siis kyse digitaalisen omistajanvaihdoksesta, josta jää jälki massiiviseen tietokantaan.

 

Kaiken tämän keskellä on Blockchain, eli lohkoketju-tekniikka. Tekniikka tuli tutuksi maailmalle vuonna 2008, kun sen avulla luotiin kryptovaluutta Bitcoin. Lohkoketjun periaate on eri toimijoiden kesken pitää kirjaa tietokannoista hajautetulla tavalla, jolloin tuotteen ja transaktion voi todentaa monesta lähteestä yhteisellä tietokannalla. Uusi non-fungible token siis kiinnitetään tähän ketjuun jolloin siitä tulee pelkistetty tuote, yksilö. Yksilölle kirjattu omistaja pitää täten tuotetta hallussaan pilvessä. Oli tuote sitten kuva, video tai lyhyt animaatio, konkreettista omistamista siitä ei synny. Hyöty kyseisessä teknologiassa on se, että erilaiset välietapit poistuvat. Sekä maksu että tuote siirtyy ilman ulkoistettua varmistajaa tai ylläpitäjää suoraan ketjuun, joka on suojassa lukemattomilla laitteilla. Transaktiot on myös täysin jäljitettävissä ja jokaisella on mahdollisuus päästä näkemään ne, poiketen vanhemmista tavoista. Nykyajan maailmaa tutkittaessa blockchain on turvallinen tapa omistaa ja myydä krypto-omaisuutta sillä sitä pystytään ylläpitää ilman tietokantoja hallinnoivia tahoja.

 

Voi kuitenkin ajatella että eräänlainen taho pyörittää tätä koko teknologista karusellia, keskiössä on Ethereum. Se on vuonna 2015 kehitetty alusta, joka toimii eräänlaisena tukikehikkona, ekosysteeminä, näille kryptovaluutoille kuten NF- tokeneille. Ethereum pitää sisällään myös niin kutsuttuja älysopimuksia, joita hyödynnetään maksujen suorittamisessa. Normaalien pankkien toiminnasta se eroaa siten, että välikäsi poistuu. Maksettaessa pankkikortilla, pankki vahvistaa kaupan maksajan ja maksun vastaanottajan välillä, jotta kaikki ehdot täyttyy. Älysopimuksissa tuo välikäsi on poistettu tyystin sillä koska kaikki data on jo valmiiksi kiinni teknologiassa, vahvistus tulee suoraan sieltä. Ostettaessa siis NFT -tuotteita siirtyy maksu lohkoketjun kautta omistajalle. Mikään ei vaikuta vaivaavan tätä järjestelmää, vaikkakin lyhyen ajan sisällä nousseen boomin takia hakkerointi yrityksiä on uutisoitu muutamia.

 

Tähänkö nyt siis ollaan menossa? Ihmiset ovat valmiita käyttämään aitoa rahaa muutettuna elektroniseksi valuutaksi ostaakseen tuotteita, jotka kuitenkin ovat hallussa vain laitteilla. Tietokoneilla ja puhelimilla käytävä keräily saavuttaa huomiota enemmän ja enemmän viimeaikaisten otsikoiden takia, joissa kerrotaan esimerkiksi että Twitterin yksi perustajista, Jack Dorsey myi twiittinsä hulppealla 2.9 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Kyseessä oli somepalvelu Twitterin ensimmäinen twiittaus ikinä, johon ostaja lunasti voitollaan oikeudet twiitin metadataan ja vastaanottaa myös sertifkaatin omistajuudestaan Dorseyltä. Tästä kaupasta voi tulkita tulevaisuuden keräilemisen esimerkiksi liikkuvan täysin elektroniseen muotoon esimerkiksi keräilykorttien suhteen. Kansainvälinen koripalloliiga NBA muun muassa lanseerasi NBA Top Shot- palvelun, jossa se tarjoaa kovimmille faneilleen mahdollisuuden lunastaa osia otteluista highlightien muodossa. Eräs uutisoitiin ostaneen videokoosteen Lebron James donkkauksesta reilulla kahdella sadalla tuhannella dollarilla. Näitä esimerkkejä on äärettömiin ja niitä näyttäisi sinkoutuvan otsikoihin päivittäin lisää ja lisää. Olemme siis tulleet yhteiskuntana siihen pisteeseen, että meille ei enään riitä materiaalinen omistaminen, vaan meidän on muutettava materialismi myös datan kaltaiseksi. Itse en ole vielä löytänyt intohimoa kaltaista keräilyä kohtaan, mutta kryptovaluutassa näen kuitenkin tulevaisuuden suunnan. Se on jossain suurien tietokonesalien sisällä, piilossa silmältä, enkä oikein pidä siitä ajatuksesta. Toisaalta, olen hiukan vanhanaikainen.

https://yle.fi/uutiset/3-11831377

Why one guy paid $208k for a video clip of LeBron James dunking

Where Are NFTs Stored And Are They Safe There?

https://www.quicknode.com/guides/solidity/how-to-create-and-deploy-an-erc-721-nft

https://www.northcrypto.com/fi/about/ethereum

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close