Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Kahdeksan hämähäkkiä



Kirjoittanut: Waltteri Kolkka - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Lähdekritiikki. Medialukutaito. Luotettava tieto. Asioita, jotka tulisi pitää mielessä päivittäin, aina kun lukee tai kuulee jotain. Harvemmin kuitenkaan kiinnitämme paljoa huomiota lähdeluetteloihin tai asiaa ympäröiviin faktoihin, jos emme oikeasti aio paneutua johonkin asiaan kunnolla. Meillä on tapana muodostaa mielipiteemme asioista pintaraapaisujen avulla, ja tällainen käytös saattaa johtaa väärinkäsityksiin ja väärän tiedon leviämiseen, mikäli emme ole kriittisiä ja varovaisia. Moni on varmasti kuullut jonkun toisen sanoneen lukeneensa jotain ”lööpeistä” – kun kysyt syventävän kysymyksen, vastauksena saattaa olla: ”En minä tiedä, en lukenut koko artikkelia.”

Nykyään, kun kaikki tieto – sekä väärä että oikea – tuntuu olevan muutaman klikkauksen päässä, tulee olla erityisen skeptinen sen suhteen mitä lukee. Vapaa lehdistö ja sananvapaus ovat upeita asioita, ja Suomessa valtamedia pyrkii puolueettomuuteen, mutta se ei tarkoita, että kaikki uutiset olisivat vahvaa faktaa. Asiat kuitenkin tuntuvat kuitenkin meillä olevan hieman paremmin kuin joissain lähinaapureissa.

Lähdekritiikki on loppukädessä aina lukijan vastuulla. Iso osa kirjoittajista varmasti pyrkii kirjoittamaan faktapohjaista tekstiä, mutta trollien, provosoijien ja propagandan osuus esimerkiksi anonyymien sosiaalisten medioiden sisällöstä saattaa olla hyvinkin suuri. Ei, et välttämättä saa tarkimpia tietoja tapahtumista, jos luet kommentteja paikasta, jossa jokaisella on oma mielipide ja kellään ei ole henkilökohtaista kokemusta asiasta. Disinformaatio on pahimmillaan ase, ajaa ihmisiä erilleen ja sitä käsin vaikuttaa moniin tapahtumiin.

Hieman kevyempi, ja ehkä oma suosikkiesimerkkini väärän tiedon tahattomasta levittämisestä on internetissä taannoin kiertänyt ”fakta”: ”Keskiverto ihminen nielee nukkuessaan kahdeksan hämähäkkiä vuodessa.” Absurdilta kuulostava väite, jota luulisi olevan mahdotonta uskoa. Kuitenkin tämä väite levisi kulovalkean tavoin niin laajalti, että siitä kirjoitettiin jopa satoja artikkeleita. Käytetyin lähde tälle väitteelle oli, että näin oli kirjoitettu vuonna 1993 julkaistussa PC Professional -lehdessä, johon kolumnisti Lisa Birgit Holst oli koonnut toinen toistaan oudompia faktoja pyrkiessään todistamaan, että ihmiset uskovat mihin tahansa lukemaansa, ja pohjusti kyseisen hämähäkkifaktan vuonna 1954 julkaistuun kirjaan ”Insect Facts and Folklore”. Myös artikkelit, jotka pyrkivät todistamaan tämän faktan vääräksi mainitsevat tiedon alkuperäisenä lähteenä PC Professional -lehden.

Suurin juonenkäänne koko tarinassa kuitenkin on se, että PC Professional -lehteä, jossa näin väitettäisiin ei ole olemassa. ”Insect Facts and Folklore” puolestaan on, mutta missään kirjan sivuilla ei mainita juuri mitään hämähäkeistä, eikä varsinkaan niiden nielemisestä öisin. Isoimpana pilkkana aiheeseen perehtyneisiin saattaa osua se, että väitetyn kolumnistin nimi Lisa Birgit Holst on anagrammi sanoille ”This is a big troll”. Huijaus siis onnistui monella tasolla: Vaikka alkuperäistä väitettä ei oltaisi uskottu, suurin osa uskoi tarinan siitä, että väite oli peräisin jostain väärien faktojen listalta, jonka joku oli tehnyt. Kukaan ei kyseenalaistanut tämän skeeman toista tasoa, eikä juuri yksikään aiheesta kirjoittanut perehtynyt asiaan tarpeeksi selvittääkseen koko totuutta.

Tämä hieman pelottava ja samaan aikaan huvittava esimerkki viestii melko vakavasta ongelmasta, jossa puolitotuudet ja tutkimaton tieto ovat iskostuneet monien mieleen oikeana faktana. Tämänlaisia ja paljon vakavampiakin esimerkkejä aiheesta on varmasti monia, joten tämä tarina on hyvä muistaa surffaillessa missä tahansa tiedon valtatiellä.

 

Lähteet: LEMMiNO – The Eight Spiders (Youtube, 29.10.2016)

Lähdekritiikki – https://blogs.helsinki.fi/opiskelijan-digitaidot/3-tiedonhankinta/3-4-loydetyn-tiedon-kaytto-ja-arviointi/lahdekritiikki/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close