Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Kaasu pohjaan, ketkä ohjaa?



Kirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

”Estee Lauderin sanoin: ’En koskaan unelmoinut menestyksestä; tein töitä sen eteen.’ Myös mä aion tehdä töitä mun menestyksen eteen.” Näillä sanoilla aloitin Proakatemian hakuvideon reilu kolme vuotta sitten, keväällä 2017.

Vuoden 2017 keväästä on tultu melkoisen pitkä matka yrittäjyyden ja tiimijohtamisen polkua tähän päivään. Tuolloin olin suhteellisen arka, ja tein hakuvideota valehtelematta kyyneleet poskilla. Vuosi aiemmin, keväällä 2016 en edes uskaltanut hakea Proakatemialle, koska en yksinkertaisesti halunnut tehdä sitä hemmetin videota, ja jäin mieluummin ilman opiskelupaikkaa. Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan. Lopettelemassa lukukautta 2019-2020 uusi rooli taskussa tulevalle syksylle. Niinpä, siitä arasta, itkuisesta tytöstä tuli piru vie Hurma Projektit Osk:n business leader, tai tutummin tiiminjohtaja, yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tradenomiopintojen viimeiselle syksylle!

Business leaderin rooli oli yksi tavoitteistani jo opintojen alkuvaiheessa. Silloin pesti jäi kuitenkin lunastamatta, ja sen jälkeenkin se on pyörinyt mielessä satunnaisesti. Olen päätynyt kuitenkin kaksi kertaa Hurman myynti- ja liiketoimintapäälliköksi. Roolit ovat aina olleet hieman epäselviä niin minulle kuin muullekin tiimille, eikä niiden tarve ja tarkoitus ole lopulta koskaan ollut oikein selkeä kellekään meistä. Siksi niitä on ollut myös erityisen vaikea toteuttaa. Osin toteuttaminen on tietysti ollut vaikeaa myös siksi, että lähtökohtaisesti sana myynti tuntuu varmasti useimmista meistä harvinaisen epämiellyttävältä, minut mukaan lukien.

Kun viimeisen syksyn johtoryhmärooleista alettiin puhua reilu viikko sitten torstaina Hurman syksyn odotukset -pajassa, nousi rooli taas mieleeni ja aloin pohtia sitä tosissani. Odotukset käytiin hauskasti motorolana kuvitellen tilanne, jossa tuleva syksy on jo tullut päätökseensä. Odotukset tuntuivat tietysti osin korkealentosilta, mutta sekös kunnianhimoista nuorta naista vasta houkutteleekin ottamaan odotukset haasteekseen! Hakijoita rooliin tuntui keskustelun aikana olevan ennätyksellisen paljon, mutta kun keskusteluun otettiin mukaan myös tulevan syksyn 24H-projektipäälliköiden paikat, alkoi hakijat hieman kääntyä kannoillaan ja 24H-päällikön rooli houkuttelemaan yhä useampaa heistä. Jälleen kerran myös minut mukaan lukien.

Nousipa keskustelussa myös ajatus siitä, että tuleva BL valitsisi rinnalleen muut tiimiläiset tulevan syksyn johtorooleihin omatoimisesti. Tämä taisi olla viimeinen niitti osalle hakijoista, ja se ilmeisesti tuntui liian suurelta palalta haukattavaksi näin tiiviissä tiimissä, jossa lähes kaikki päätökset on tehty yhdessä tai johtoryhmän voimin.

Kun lopulta tuli aika lähettää kevään johtoryhmälle hakemukset tulevan syksyn business leaderin rooliin, ei hakijoita ollutkaan enää yhtä ainuttakaan. Samalla minä kuulin, että omat ykkösvaihtoehtoni business leaderin rooliin ovat päättäneet hakea ainoastaan 24H-päälliköiksi, joten siitä pienen epäröinnin jälkeen nykyisen HR:mme Jennan perseelle potkun ansiosta, päätin, että jos eivät nämä teräsnaiset kerran tule johtamaan tiimiämme ensi syksynä, minä haluan sitten johtaa sitä nuo naiset rinnallani. Siitäpä lähti sitten hakemuksen jättämisen jälkeen melkoinen epävarmuuden, itsevarmuuden ja taas epävarmuuden myllerrys, joka oli ohi muutamassa päivässä.

Kun maanantaina (jolloin en itse ollut valitettavasti paikalla) tuli aika paljastaa muulle tiimille hakijat, ja selvisi, että minä olin ainoa business leaderin rooliin hakenut, oli tilanne ollut kuulemma melkoisen haastava: ainoa hakija olin minä, enkä ollut paikalla vastaamassa kysymyksiin. Jonkinlaisen empimisen jälkeen oli vielä tiimiläisemme Petteri päättänyt nostaa hieman kilpailufiilistä ilmoille, ja heittänyt oman hakemuksensa kehiin. Päätöstä ei tehty vielä maanantaina, sillä minä en ollut paikalla ja Petterin hakemus oli jäänyt vielä pintapuoliseksi nopean reagoinnin vuoksi.

Päätös tehtiin lopulta keskiviikkoiltapäivänä, jolloin olimme kaikki paikalla. Useiden kysymysten ja vastausten jälkeen oli tiimi vihdoin valmis tekemään päätöksen, ja niinhän siinä sitten kävi, että minä tulin valituksi rooliin.

Olen roolin saamisesta yhä hieman häkellyksissäni. Tiedän nimittäin jo valmiiksi, että en tule kesän aikana juurikaan ehtimään valmistautua tulevaan syksyyn kesätöideni vuoksi, varsinkaan ennen elokuuta, jolloin pidän kolmeviikkoisen kesälomani. Sen kuitenkin tiedän, että on pääosin minun vastuullani valita tulevan syksyn muu johtoryhmä, jonka rooleista emme koko tiiminä ole vielä varmoja. Muutamien päivien aikana olen kuitenkin ehtinyt pyörittelemään päässäni ajatuksia johtoryhmästä kokonaisuutena, ja minulla on paljon ajatuksia siitä, kenet sinne haluan ja miksi.

Syksyn odotukset -pajassa ilmi nousi paljon odotuksia, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Niitä kaikkia kuitenkin yhdisti selvästi toive huipputiimikokemuksista, tiimin ennätyksistä ja strategiamme toteutumisesta. Näihin kaikkiin pääsemme hyödyntäen tiimiläisten vahvuuksia yksilöinä niin johtoryhmässä, projekteissa kuin ihan koko arjessakin. Sitä aionkin hyödyntää johtoryhmää rakentaessani.

Tiimissämme on hieman lennellyt ajatuksia siitä, ettei johtoryhmäläisillä tarvitsisikaan olla tiettyjä rooleja, kuten BL, HR, TL ja mitä näitä nyt on. Voisiko johtoryhmä toimia ihan vain niin, että siellä on sopiva määrä tarpeeksi erilaisia ihmisiä, jotka luovat johtoryhmään yhdessä täydellisen tiimidynamiikan, jonka esimerkillä johdamme koko tiimiä? – Mielestäni todellakin. Entä tarvitseeko kaikkien vastuuroolissa olevien kuulua johtoryhmään? – No ei!

Olemme tiiminä saaneet kehuja ketteryydestämme. Ketterän, eli itseorganisoituvan tiimin johtaminen on hieman erilaista, kuin ihan perinteisen tiimin. Oppia.fi:n Hannu Blomqvistin mukaan itseorganisoituvan tiimin johtaja on palvelija-johtaja, jonka pääasiallinen tehtävä on varmistaa, että kaikilla tiimiläisillä on parhaat mahdolliset edellytykset tehtäviensä hoitamiseen. Palvelija-johtaja poistaa työn toteuttamisen hidasteet ja esteet, auttaa tiimiä ratkomaan ongelmia, osaa fasilitoida ja varmistaa, että tiimi voi hyödyntää oikeanlaisia työkaluja ja menetelmiä.  Itseorganisoituvan tiimin johtaminen on epäsuoraa ja hienovaraista. Se on käytännössä sitä, että hän tarkkailee tiimin toimivuutta, tehokkuutta ja päätöksentekoa, sekä puuttuu niihin, mikäli ne eivät toimi.

Blomqvistin näkemys kuulostaa mielestäni juuri oikealta ensi syksyä ajatellen, ja uskon että juuri tuollainen tulee olemaan johtoryhmämme rooli. Hurmassa on käynnissä muutamia projekteja, joihin kuhunkin on oma projektitiiminsä tiimin sisältä. Sen lisäksi meillä on projekteja, joita tekee vain yksi tai muutama tiimiläinen, mutta joissa on mukana myös Hurman ulkopuolisia tekijöitä. Projektien lisäksi meillä on käynnissä ahkera pöhinä opinnäytetöiden kanssa. Kaikki tämä tulisi sitten nitoa yhteen yhteiseen arkirytmiin. Siihen tarvitsemme ketteryyttä tiimiltä, vastuuta ja vapautta sekä ennen kaikkea oikeanlaista tukea johtoryhmältä, mutta lisäksi myös niin sanottua rajua rakkautta, jotta kaikki tulee toteutettua kunnialla loppuun strategiaamme silmällä pitäen. Ainiin, ja onhan siellä tulossa vielä yksi Balin matka ja 24H-haastekin!

Syksystä tulee varmasti fyysisesti ja ehkä henkisestikin raskain puolivuotisistamme tähän saakka. Tulemme tekemään ennennäkemättömiä asioita, tavoittelemaan suurempaa liikevaihtoa ja -voittoa kuin ikinä (jotta pääsemme jo aiemmin asettamaamme kokonaistavoitteeseen) sekä metsästämään niitä huipputiimikokemuksia, jotka johdattavat meidät puolestaan visiomme sekä missiomme toteutumiseen. Johtoryhmällä on edessään kyllä melkoinen ralli, mutta nyt ei ole aika jarruttaa kaarteisiin, vaan painetaan kaasua pohjaan niin maan perusteellisesti. Tietysti ilmoille nousee välittömästi huoli jaksamisesta täyden tekemisen lomassa, mutta uskon, että jos kuljettajat ja kartturit *kjeh, kjeh* ovat kukin oikeissa rooleissaan ja tekevät asioita omilla vahvuusalueillaan, mielenkiintonsa ja rajojensa mukaisesti, on ylikuormitusta melkoisen vaikea saada aikaan. Jos niin kuitenkin käy, on aika siirtyä hetkeksi varikolle katsomaan, missä meni vikaan ja miten tilanne korjataan tehokkaasti, mutta ihmislähtöisesti.

 

Lähteet

Hurman syksyn odotukset -paja, 30.04.2020

Business leaderin valintatuokio, 06.05.2020

Oppia.fi. Blomqvist, H. Itseorganisoituvan tiimin johtaminen, 04.06.2018. Luettu 10.05.2020.

https://blog.oppia.fi/2018/06/04/itseorganisoituvan-tiimin-johtaminen/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close