Tampere
29 Mar, Wednesday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Jos et sä soita



Kirjoittanut: Saara Leinonen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tärkeiden puheluiden soittaminen jännittää ja ehkä jopa pelottaa. Puhutaan puhelinkammosta. Puhelinkammo on yleistä työmaailmassa ja sitä pyritään välttelemään sähköpostien ja tekstiviestien avulla. Viestit ovat tottakai kätevä tapa tärkeiden asioiden käsittelyyn, mutta kunnolliseen kommunikoitiin, reagointiin ja asioiden selvittämiseen tapahtuu puhelinsoitolla. ”Pahimmillaan puhelinkammosta kasvaa mörkö, joka saa lykkäämään tärkeiden asioiden hoitamista aivan liian pitkään”, kirjoittaa Meri-Tuuli Talsi duunitori.fi:n artikkelissa ”Jännittääkö soittaminen? 4 tapaa syrjäyttää puhelinkammo” (2022). Talsi kertoo artikkelissa useita vinkkejä puhelinkammon lieventämiseen.

 

 

Toisella puolella linjaa on kuitenkin myös vain ihminen

 

 

”Jos soittaminen tuntuu vaikealta, harjoittele etukäteen, mitä aiot sanoa puhelun aluksi” (Talsi). Etukäteen asian käsitteleminen helpottaa puhelun kulkua. Kun tietää mistä puhuu ja mitä asia koskee, on vastaanottajankin helpompi osallistua keskusteluun ja puhelu onnistuu.

Jännitys siitä, että häiritseekö soitto vastaanottajaa, onko vastaanotto ikävä tai tuleeko torjutuksi vaivaavat ennen soittoa. Epävarmuus aiheuttaa pelkoa, kun ei pysty näkemään toista henkilöä ja tulkitsemaan kehonkieltä puhelun aikana. On hyvä kuitenkin muistaa, että toisella puolella linjaa on myös ihminen. Ihminen, joka haluaa kuulla, mitä sinulla on hänelle asiaa.

Kuinka jännityksestä voi päästä yli? Soittoja täytyy tehdä useampia, jotta sen makuun pääsee mukaan. Jos et soita, teet tulevista soitoista entistä vaikeampaa. Kannattaa aloittaa pienistä asioista, kuten ystäville soittelusta, ruoan tilaaminen soittamalla ja niin edelleen. Kun tekee soittamisesta tavan, se ei tunnu enää yhtä pelottavalta.

On tärkeää olla oma itsesi puhelimessa, sillä jännittyneisyyden ja pelon voi helposti aistia puhelimessa, vaikka toista ei näekään kasvotusten. Kun soitat rentona omana itsenäsi, on sinun helpompi keskustella vastaanottajan kanssa. Myös vastaanottajalle tulee mukava tunne kuunnella, kun puhe ei ole liian vakavasti puhuttua. ”Kiinnitä huomiota myös äänenpainoihin ja muista hymyillä – se kuuluu myös puhelussa” (Talsi). Keskustelun alun vaikeudesta pääsee helposti yli, kun ajattelee juttelevan ystävälle.

 

Pelkoa ei tarvitse käsitellä yksin

 

Koska puhelinkammo on hyvin yleistä, on siitä hyvä puhua ääneen esimerkiksi tiimikaverille. Kun pääsee keskustelemaan kammosta ja mistä se kumpuaa, helpottaa se tulevia soittoja. Vertaistuki on tärkeä kammon lievittämisessä. Yhteiset soittoharjoitukset helpottavat tulevia koitoksia ja toiselle pystyy antamaan palautetta puheluista hetkessä.

Myyntipäivien aikana on koettu toimivaksi menetelmäksi harjoittaa puhelinsoittoa pienissä ryhmissä. Yksi puhuu puhelua, jolloin kaksi muuta auttavat puhujaa välttämään lukkotilanteita sekä he ottavat ylös asioita, mitä hyvää ja kehitettävää puhelussa oli. Kun asioita on otettu ylös, voi niiden avulla kirjoittaa puhetta avuksi, kuten Talsi mainitsi artikkelissa. Puhelun jälkeen ryhmä käsittelee puhelun yhdessä läpi ja siitä on matalampi kynnys lähteä soittamaan seuraavaa puhelua. Tiimikavereiden tuki kammon kanssa kamppailevalle on suuri etu.

 

Monta sataa soittoa, joista 4 vastasi kyllä

 

24H innovointihaaste -projektissa suurin osa myynnistä tapahtuu soittamalla. Yrityksille soitetaan ja myydään heille valmistuvien loppunäyttötyötä, jossa he innovoivat ratkaisun toimeksiantoon. Ei ensinnäkään mikään helpoin asia myydä, sillä myydään ongelmanratkaisua ongelmaan, jota ei vielä mahdollisesti ole. Yhdenkin yrityksen kanssa voidaan käydä useampi puhelu, jossa käydään läpi tapahtuman asioita. Vaikein asia soittaa ja keskustella on raha, sillä siinä epävarmuus ja pelko torjutuksi tulemisesta on suuri.

Soittoja tehtiin useita satoja. Joka päivä, kun soittoja tehtiin, vaati ensimmäinen soitto rauhoittumisen hetken ja voimien keräämisen. Kun ensimmäisestä soitosta pääsi eteenpäin, kynnys seuraavaan soittoon on laskenut heti. Kun soittoja oli alla kymmeniä, ei puhelinkammoa leijailut huoneessa.

Yksi avaintekijöistä puheluiden välissä oli yhteiset keskustelut projektitiimin jäsenten kanssa käydyistä puheluista. Jokainen pääsi kertomaan miten puhelut olivat menneet, jolloin ikävät tuntemukset esimerkiksi torjutuksi tulemisesta eivät jääneet vaivaamaan. Myös hyvät puhelut käsiteltiin, jolloin niistä sai lisää motivaatiota seuraaviin puheluihin. Onnistuneet puhelut toivat iloa ja riemua koko tiimiin. Kun puhelu on viety maaliin ja toimeksiantaja lyöty lukkoon, motivaatio seuraaviin puheluihin oli hurjan korkealla! Useita satoja soittoja toimeksiantajien hankkiminen vaati, joista saimme 4 hyvää yritystä mukaan projektiin.

Koska harjoittelu ja yhteiset puhelujen käsittelyt auttoivat jokaista jäsentä puhelinkammon lieventämiseen, projektista on hyötyä tulevaisuuden kannalta.

 

 

Lähteet:

Jännittääkö soittaminen? 4 tapaa syrjäyttää puhelinkammo. Duunitori.fi, https://duunitori.fi/tyoelama/jannittaako-puhelinsoitto-4-tapaa-onnistua(Luettu 7.1.2023)

24H projektin muistiinpanot ja motorola

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close