Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Joku raja



Kirjoittanut: Ilona Pankko - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vedä rajat ja ota oma elämä haltuusi
Nedra Glower Tawwab
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Joku raja

Johdanto

Rajojen asettaminen. Helppo ajatus, vai onko? Miellyttämisen halu ja oman elämän, mielipiteiden ja toiminnan mukauttaminen on yllättävän helppoa. Onko pelkona muiden tuomitseminen tai arvostelukyky minua kohtaan liian pelottava ajatus? Nämä ovat ajatuksia, joita alkaa pyörittelemään vasta siinä kohtaan, kun oma jaksaminen alkaa olemaan koetuksella ja sille aletaan keksimään syytä.

Olen ollut aina se henkilö, joka pelkää riitatilanteita, välttelee konflikteja ja haluaa vaikuttaa ahkerimmalta ihmiseltä koskaan. Jossain vaiheessa sitä alkaa heräämään, että onko tämä ok. Olenko oikeasti tällainen vai voisinko alkaa asettamaan omia rajoja, joihin muiden on vain pakko sopeutua? Aina puhutaan siitä, kuinka ihmisten hyvyyttä on helppo hyväksikäyttää ja sen vuoksi saattaa joutua todella ikäviinkin tilanteisiin. Enkä varmasti ole ainoa.

Tunnista rajojen asettamisen tarpeellisuus

On tärkeä tunnistaa itsessä piirteitä, jotka voisivat helpottaa, jos asettaisit rajoja. Näitä ovat muun muassa ylikuormittuneisuus, kiukku ja pelko, kun joku kysyy sinulta apua, keskustelut sinun auttavaisuudesta, muttei siitä, että mitä saat takaisin, uupuneisuus, halu vain kadota ja oman ajan puute (Tawwab, 2022.)

Tunnistitko piirteitä itsessäsi? Onko sinulle vaikea kieltäytyä? Koin itse monenkin kohdan osoittautuvan minuun ja päätin pohtia aihetta lisää. Koen, että haluan olla se ”boss lady”, jota ei hetkauta mikään, mutta se vaatii itsensä haastamista, mutta myös ymmärrystä, että kaikki ei tapahdu hetkessä. Vasta Proakatemiaan tullessa minulle on ensimmäistä kertaa sanottu, ”hei vitsit sä hoidit hyvin!” tai ”muista levätä!”. Muut ovat huomanneet sen, jos teen jotain ja kehuneetkin vielä.

Tämän kaltaiset kommentit voivat aiheuttaa lisää paineita ja rajojen totaalista poistamista, sillä olenhan minä se, joka vetää hyvin. Kuitenkin rajoja on helpompi asettaa, kun ympärillä olevat henkilöt huomaavat panoksesi ja näkevät kuinka suurilla voimavaroilla teet töitä.

Miksi rajojen asettaminen on vaikeaa?

Rajojen asettaminen on haastavaa, kun kokee samalla painetta kuulua joukkoon ja sen vuoksi on annettava armoa itselle ja antaa tilaa kehittyä. Emme voi olla syntymästä asti kunnollisia rajojen asettelijoita, sillä pitkin elämää tulee koko ajan uusia ihmisiä ja tilanteita, jossa rajojen asettelu pitäisi tehdä uusiksi. Koen itse, että pienenä rajojen asettaminen oli lapsena helpompaa, sillä miellyttämisen halu ja halu kuulua joukkoon olivat ehkä kaukaisia ajatuksia silloin. Selkeä piste tuli siirtyessä ylä-asteelle, kun alkoikin reflektoimaan enemmän ulkopuolista elämää ja ajatella sekä hyvässä, että huonossa muiden ajatuksia. Tietty täytyy muistaa, että tämä ikä oli varmasti monelle vaikea, koska etsimme niitä rajojamme ja testaamme niitä tarkoituksella.

Kun alat oppia itsestäsi, alat oppia myös rajoistasi. Itseluottamus ja -tietämys kulkee tässä isossa roolissa. Vanhemmiten alamme miettiä itseämme arvokkaampana, jolloin rajat ovat enemmän läsnä ja uskallamme pitää niistä kiinni. Kirja käsitteli paljon eri aihealueita, joihin tarvitsemme rajoja. Fyysiset, seksuaaliset, älylliset, emotionaaliset, aineelliset ja ajankäyttöä koskevat, nämä ovat asetettuja rajatyyppejä, ja jokaista niistä olisi hyvä oppia tulkitsemaan, ja käydä erillisinä otsikoina läpi. Nämä rajat voivat olla samankaltaisia, mutta jotta meistä tulee hyviä rajojen asettajia, on opittava tunnistamaan jokaisen aihealueen rajat (Tawwab, 2022.)

Rajat ja itsensä johtaminen

Rajat ja itsensä johtaminen kulkevat hyvin käsikädessä. Meidän on vaikea johtaa itseämme, jos emme tunnista rajojamme. Rajat auttavat meitä rakentamaan arkemme ja ympäristömme avoimeksi hyvälle itsensä johtamiselle. Jos koet olevasi hyvä johtamaan itseäsi, sinulla on varmasti työkalut siihen. Kalenteriin vapaa-ajan ja työn tasainen asettelu, terveys, kuten hyvät yöunet, liikunta ja ravinto, hyvä itsetuntemus ja monia muita asioita vaativat kaikki omia rajoja.

Heräsin itse tähän aiheeseen miettiessäni pajassa, että olenko minä hyvä itseni johtamisessa. Vastaukseksi tuli ei, sillä nimenomaan en ole asettanut rajoja omaan elämääni. Otan sosiaalisesta mediasta ja ympäriltäni paljon vaikutteita omaan elämääni, jotka eivät välttämättä ole asioita, joita haluan tehdä tai joiden mukaan haluan elää. Koen vain, että nämä ovat asioita, joiden mukaan täytyy toimia, ihan meistä jokaisen. Tämä ei ole millään tavalla hyvää itsensä johtamista, sillä en aseta itselleni omia tavoitteita selkeäksi, vaan menen eteenpäin muiden tavoitteiden mukaan. En ole tässä tilanteessa myöskään asettanut rajoja. Annan muiden horjuttaa ja muuttaa niitä.

Tästä asiasta konkreettinen esimerkki on liikunta. Seuraan paljon kaikennäköisiä hyvinvointihenkilöitä sosiaalisessa mediassa ja otan niistä itselleni paineita. Koen, että salilla käynti on ainoa vaihtoehto liikunnalle, vaikka minun tekisi mieli mennä juoksulenkille tai pelaamaan padelia. Tämän tajutessani karsin paljon seurattujani, sillä eihän muut voi määrittää minulle mitä liikunta tarkoittaa ja merkitsee. Juoksulenkki tai padel ovat liikuntaa, ja ne tuntuvat tällä hetkellä itselleni paremmalta, koska niistä saan myös hyvän mielen ja fiiliksen liikuntaa kohtaan. Toiminnallani muiden tavoitteita kohtaan rikoin isosti omia rajojani terveyden edistämiseksi, mutta myös johdin itseäni erittäin huonosti.

Pohdinta

Aihe on minulle tärkeä, mutta samalla haastava, koska opettelen itse aihetta vasta. Luin kirjan, joka konkretisoi rajoja valtavasti, se oli täynnä eri henkilöiden omia tarinoita ja paljon listauksia. Esseeseen halusin enemmän tuoda omaa pohdintaa pohtiakseni enemmän, mitä tämä aihe minulle merkitsee ja miksi se merkitsee paljon.

Päällimmäisenä jäi mieleen rajojen tunnistaminen ja niiden määrittely, sillä muuten emme voi tuoda niitä ympäröivien ihmisten tietoisuuteen. Näin Proakatemialla opiskellessa tämä on tärkeä aihe, koska tämä paikka saa kalenterin täyttymään 24/7 ympäri viikon, mutta onko se sitä, mitä haluamme ja hyötyvätkö siitä ympäröivät tiimikaverit ja yhteisön jäsenet. Eivät välttämättä. Aina ei tarvitse olla kaikessa se paras ja hipoa täydellisyyttä. Täytyy tunnistaa omasta arjesta myös ne voimaa tuovat asiat.

Täytyy myös oppia olemaan altistumatta asioille, jotka saattavat rikkoa omia rajoja. Näin nykypäivän nuorena se on isosti sosiaalinen media, sillä meillä on oikeus päättää mitä se meille syöttää. Voimme hyvin pienillä asioilla tehdä rajojen asettamisesta helpompaa. Toivoisin, että aiheesta ihan lapsesta asti puhuttaisiin enemmän ja enemmän siitä, että emme voi miellyttää kaikkia tai osata kaikkea. Tulikin sosiaalisesta mediasta yksi hyvä video mieleen, jossa kerrottiin, että 20% ihmisistä eivät vain tule pitämään sinusta teet mitä tahansa ja yrität miellyttää kuinka tahansa. 80% riittää täysin hyvään elämään ja takaa isot verkostot. Tämä on hyvä pitää mielessä, emme voi elää elämää näiden 20% mieliksi.

Rajoja pitäisi ja aionkin tarkastella vielä eri osa-alueiden kautta, jotta opin vielä enemmän ja pystyn vielä enemmän asettamaan ja tunnistamaan niitä. Voisin kirjoittaa joka osa-alueesta omat esseet ja ehkä jonain päivänä vielä teenkin sen.

Lähteet

Tawwab, N. 2022. Vedä rajat – ja ota oma elämä haltuusi. E-kirja. Gummerus. Viitattu 22.4.2023. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.bookbeat.fi/kirja/veda-rajat-659697?gclid=Cj0KCQjw3a2iBhCFARIsAD4jQB35nToThyVW7UeneVZ5E0DVuIPz-2YXMsyIg1AxTapcso4w2jFwEegaAiIxEALw_wcB

Kommentoi