Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Joko tienaat tai et



Kirjoittanut: Saara Leinonen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Johdanto

Tässä esseessä tavoitteenani on pureutua perustietoon sijoittamisesta, koska sijoittaminen on mielestäni erittäin tärkeä yleinen taito, kun katsotaan tulevaisuuteen. Sijoittaminen on samalla erittäin kuuma juttu keskusteluissa eli myös hyvin ajankohtainen aihe.

Tekstissä tulen käymään läpi useita erilaisia näkökulmia sijoittamiseen liittyen: kuinka sijoittaminen aloitetaan ja mihin kaikkialle voidaan sijoittaa rahaa. Selvitin, millaisia sijoitusmahdollisuuksia on olemassa, perehdyin riskeihin, sekä minkä ikäisenä voidaan aloittaa sijoittaminen.

Mikä ihmeen sijoittaminen?

Sijoittaminen tarkoittaa sitä, että pääomaa laitetaan johonkin kohteeseen, missä uskotaan sen kasvavan. Sijoitus on asia, mikä tuottaa sinulle rahaa. Sijoittamisella pyritään kasvattamaan omia varoja pitkällä tai lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin yleisin tapa on sijoittaa pitkällä aikavälillä ja minimoida tappiot. Sijoittamisessa hyödynnetään korkoa korolle ilmiötä. Se tarkoittaa sitä, että korkoa ei kerry ainoastaan säästetystä pääomasta, vaan myös jo kertyneestä korosta. (Reinman n.d.)

Sijoittaminen antaa paljon mahdollisuuksia vaurastua tai parhaimmassa tapauksessa rikastua. Pitää myös muistaa kolikon kääntöpuoli. Sijoittamisessa on myös omat riskinsä, jolloin on mahdollista myös menettää varojansa. Siksi ennen sijoittamista kannattaa ottaa sijoituskohteistasi selvää, jotta minimoidaan tappiot. (Reinman n.d.)

Käytännössä sijoittaminen tapahtuu pörssissä, jossa voidaan käydä kauppaa esimerkiksi osakkeiden, rahastojen ja materiaalien välillä. Sijoittamisessa laitetaan omia rahoja esimerkiksi jonkin yrityksen osakkeisiin tai rahastoihin. Osakkeisiin ja rahastoihin voi sijoittaa lähes jokaisessa verkkopankissa. Muita yleisiä sijoitustapoja ovat myös netissä olevat kryptovaluutat, sekä asuntosijoittaminen. (Reinman n.d.)

Miten aloittaa sijoittaminen?

Sijoittamisen aloittamisessa pitää olla pääoma, jolla sijoittaa. Pääomaa voidaan ansaita esimerkiksi palkkatyöstä, asuntosijoittamisessa tai pankista lainaamalla. Aloittamiseen ei vaadita suuria summia. Tärkeintä on, että aloittaa ja oppii koko ajan lisää. Sijoittamista on pidetty kauan taloudellisesti menestyneiden henkilöiden omana juttuna, mutta oikeasti kuka vain voi aloittaa sijoittamisen pienistä summista.

Kun aloittaa sijoittamisen täytyy luoda osakesäästötili, arvo-osuustili, kryptovaluutta lompakko tai ASP-tili, riippuu ihan siitä, mihin haluaa aloittaa sijoittamisen. Kun tili on luotu, niin sijoituskohteet tulee valita. On hyvä pohtia, mihin osakkeisiin, rahastoihin tai kryptoihin haluaa sijoittaa. Alkuun on suotavaa valita helppo ja matalariskinen sijoituskohde, esimerkiksi rahastot. Kun tietoisuus kasvaa niin, kasvaa myös uskallus sijoittaa enemmän riskillä. Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena, koska sijoituksissa olleet pääoma kasvaa korkoa korolle ilmiön seurauksena ja ajallinen tuotto kasvaa. (Reinman n.d.)

Riskit

Aina on olemassa riskejä ja sijoittamisessa voi hävitä rahaa. Kukaan ei voi tietää miten kurssit reagoivat maailmalla tapahtuviin asioihin, mutta aina voidaan laskea todennäköisyyksiä. Pörssikurssi voi myös heilahtaa hyvinkin nopeasti, jos yhtiössä, maailmalla tai sen toimintaympäristössä tapahtuu yllättäviä muutoksia, esimerkiksi sodan takia.  Sijoittamisessa täytyy pitää mielessä, että voit sijoittaa aina vaan niitä rahoja, joita olet valmis menettämään. (Viitala 2021.)

Riskien määrään voi yksilö itse vaikuttaa sijoittamisessa. On hyvä tietää, missä sijoituskohteissa on suuri riski ja missä riskit ovat pienempiä. Pienimmät riskit ovat indeksirahastoissa ja pääomasijoitus rahastot, koska rahastoissa pääomasi hajautetaan moneen eri toimialaan tai maantieteellisesti eri alueille. Osakkeisiin sijoittaessa kannattaa myös muistaa hajauttaminen, jotta minimoidaan riskit. Suurempia riskejä ovat esimerkiksi suoraan uusiin osakkeisiin sijoittaminen, sekä kryptovaluutat. (Viitala 2021.)

Riskien ottaminen sijoittamisessa voi olla myös kannattavaa. Suuremman riskin ottamisessa on myös suurempi mahdollisuus ansaita paljon enemmän rahaa. Ilman riskien ottamista on vaikeaa rikastua. Kaikki miljonäärit ovat ottaneet riskejä elämänsä aikana ja ilman niitä ei voi menestyä. (Viitala 2021.)

Paras vaihtoehto on sijoittaa omasta salkusta pieni osa riskisiin sijoituskohteisiin, jolloin saadaan maksimaalinen tuotto sijoitetulle pääomallesi. Esimerkiksi kryptovaluutat voivat tuntua suurelle yleisölle kovin riskisiltä, mutta kun tietoisuus lisääntyy niin sijoituskohteet eivät ole enää niin riskisiä. (Viitala 2021)

Mihin minun kannattaisi sijoittaa?

 

Rahastosijoittaminen

 

Rahasto on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuin valtava säästöpossu, johon yksittäiset sijoittajat siirtävät varojaan. Vastineeksi saadaan sijoitussumman mukainen määrä rahasto-osuuksia. Rahastoihin sijoittaminen on helppoa, koska niissä ei tarvitse seurata markkinoita, vaan rahaston salkunhoitaja huolehtii sijoituksista puolestasi” (Nordea 2020.)

Osakerahastoissa pääoma hajautetaan esimerkiksi toimia-alan, maantieteellisen tai kasvuyhtiöiden kesken. Osakerahastoissa varat sijoitetaan moniin eri osakkeisiin, jotka kuuluvat tiettyyn rahastoon. Rahaston sisällä sijoituksista vastaa salkunhoitaja, joka päättää kuinka suuri osuus varoista menee tiettyyn osakkeeseen. Salkunhoitajan tehtävänä on sijoituskohde poiminnan avulla tuottamaan maksimaalinen voitto varoillesi.

Rahastot sopivat sellaisille sijoittajille, jotka eivät jaksa kokoajan seurata sijoitusmarkkinoita ja ovat valmiita pitämään rahojaan siellä monia vuosia.

(Mandatumtrader 2020.)

Mitä suurempi rahaston sisäinen hajautus on osakkeiden välillä, niin sitä paremmin riskitaso laskee. Myös sijoitusajalla voidaan säädellä osakemarkkinariskejä. Käytännössä jos sijoitukset ovat 10 vuotta rahastossa niin riski on paljon pienempi, kuin se että se olisi vuoden kiinni rahastossa. (Mandatumtrader 2020.)

Korkorahastoissa sijoitetaan korkomarkkinoille esimerkiksi yritysten joukkovelkakirjoihin. Korkorahaston käyttäytyminen perustuu korkomarkkinoiden kehitykseen. Korkorahastot voidaan jakaa lyhyen, keskipitkän ja pitkä koron rahastoon. Korkorahastojen varoja hajautetaan eri maiden lainoihin, sekä liikkeeseenlaskijoihin, esimerkiksi valtioihin. Korkorahastoissa käytetään aikahajautusta ja ostetaan eripituisia lainoja. (Nordea n.d.)

Mandatumtrader sivustolla kerrotaan, että ”Indeksirahastoissa toimintakulut ovat alhaisemmat kuin aktiivirahastoissa, sillä indeksisijoittaminen ei vaadi aktiivista salkunhoitoa. Tämän takia indeksirahastoon sijoittaminen on edullinen vaihtoehto ja sopii sijoittajalle, joka tavoittelee kustannustehokasta ja läpinäkyvästi toimivaa kohdetta” (Mandatumtrader 2020.)

EFT-rahastot ovat toinen hyvä vaihtoehto indeksisijoittamiselle. Indeksi-EFT:t seuraavat tiettyjen indeksi kursseja. EFT- rahastot sijoittavat pörssinoteerattuihin indeksiosuusrahastoihin. Indeksiosuusrahastot sijoittavat moneen eri osa-alueeseen, esimerkiksi osakkeisiin. (Mandatumtrader 2020.)

 

Asuntosijoittaminen

 

Asuntosijoittamisessa hankitaan asunto yleensä vieraalla pääomalla, esimerkiksi pankin takaamalla lainalla. Asunnon tuotto tulee siitä maksettavasta vuokrasta. Vuokralla lyhennetään lainaa, mutta sitä voidaan lyhentää myös omilla tuotoilla. Kun laina on lyhennetty loppuun, niin kaikki vuokratuotosta tuleva raha tulee suoraan asunnon omistajan taskuun. (Väänänen 2022.)

Asuntosijoittaminen on järkevä, jos tienaa passiivista tuloa. Kun tienaa tasaisesti, lainaa pystytään lyhentämään tasaisin väliajoin. Asuntosijoittamisen suosio on noussut matalien korkojen ansiosta paljon viime vuosien aikana. Asunnon ostossa kannattaa miettiä markkinahintaa ja paljonko remontointi tai jokin muu ehostus nostaisi asunnon hintaa. Voidaan tehdä hyvää tuottoa, kun ehostetaan vanhempi asunto uudeksi ja jäädään voiton puolelle, kuun miinustetaan asunon uudesta hinnasta maksettu hinta ja remontointi. (Väänänen 2022.)

Yleisimmät asunnot mihin sijoitetaan ovat yksiöitä tai kaksioita. Parhaiten sijoitusmielessä asuntoja vuokrataan keskustasta, koulujen läheltä tai uudisalueilta. Alueille, jossa kehitysnäkymät ovat hyviä niin ovat tuottoisia kohteita. Asuntosijoittamisessa kannattaa miettiä kohderyhmää, esimerkiksi koulun vieressä oleva siisti yksiö varmasti oli suosittu opiskelijoiden ja nuorten kesken. Tässäkin on erittäin tärkeässä osassa kysynnän ja tarjonnan laki. (Väänänen 2022.)

 

Kryptovaluutat ja NFT

Kryptovaluutta on digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Se on vaihtoehto perinteiselle fiat-rahalle. Kryptovaluuttoja on olemassa tuhansia ja niitä kehitetään koko ajan lisää. Mikään keskuspankki ei ohjaa kryptovaluuttoja suuntaan eikä toiseen. Nykyään normaalirahaa käytetään myös digitaalisesti maksuvälineenä, koska nykyään yhä harvempi käyttää käteistä (osakesijoittaja n.d.).

”Eri käyttötarkoitukset on hyvä tutkia ennen kuin sijoittaa kryptovaluuttaan. Jos haluaa käyttää kryptovaluuttaa maksuvälineenä, on hyvä valita sen mukainen kryptovaluutta. Esimerkiksi Bitcoin on jo nyt maksuvälineenä mahdollinen esimerkiksi PayPalissa tietyissä maissa. Vielä nykyään kryptovaluuttoja käytetään vähemmän maksuvälineenä, mutta todennäköistä on, että tulevaisuudessa käyttö ja tarve käytölle kasvaa. Bitcoin on hyvä esimerkki nimenomaan valuutaksi suunnitellusta kryptovaluutasta”. (osakesijoittaja n.d.)

Kryptovaluutat ovat tulleet vuosi vuodelta yhä suositummaksi sijoitustavaksi. Kryptoihin sijoittaminen on tehty erittäin helpoksi. Kryptoissa ihmisiä kiinnostaa niiden erittäin korkea arvon vaihtelu ja suurten tuottojen saaminen. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja paineensietokykyä, koska hinnat vaihtelevat koko ajan, sekä niiden pörssi on auki 24/7. (osakesijoittaja n.d.)

NFT:stä kerrotaan, että ” Non-fungible token eli NFT on eräänlainen kryptografinen token, jota käytetään digitaalisen taideteoksen edustamiseen ja joka tunnistaa sen alkuperäiseksi ja ainutlaatuiseksi taideteokseksi. Tämä taideteos voi olla kuva, gif-tiedosto, kappale tai muunlainen digitaalinen tiedosto sekä ainutlaatuisia digitaalisia esineitä, kuten digitaalisia keräilyesineitä, keräilykortteja ja peliesineitä”. NFT on kuin virtuaalinen keräilykortti tai taideteos, jolla arvo voi nousta tai laskea. Arvon määrittelee esimerkiksi ilmiöt tai pinnalla olevat ja trendaavat asiat. (Kryptouutiset 2021.)

 

Kurssit

 

Kurssit vaihtelevat koko ajan pörssissä. Voit vaurastua tai köyhtyä, riippuen siitä miten sijoituskohteesi kurssit reagoivat. Kurssit vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kursseihin vaikuttavat miten sijoituskohteellasi menee taloudellisesti. Jos yrityksellä menee hyvin niin kurssit nousevat ja jos menee huonosti niin kurssit laskevat. Myös muut maailmantapahtumat vaikuttavat kursseihin ja niitä on hyvin vaikea ennustaa. Esimerkiksi luonnonkatastrofin takia lentoyhtiön pörssikurssit reagoisivat alaspäin. Pörssissä kurssit kertovat millä hinnalla kauppaa käydään tietyllä hetkellä. Arvon nousu sijoittajille on tietenkin erittäin tärkeää ja haluttua, koska silloin tehdään rahaa, kun kurssit nousevat. (Pörssikurssit 2022)

Treidaaminen

Treidaaminen on kaupankäyntiä lyhyellä aikavälillä. Treidaamalla tehdään tuottoa lyhyellä aikavälillä nousevien ja laskevien kurssien ansiosta. Käytännössä treidauksessa myydään kalliilla hinnalla ja ostetaan halvalla. Kuitenkin ennen treidaamisen aloittamista tulee olla tietoa sekä taitoa kyseistä asiaa kohtaan, sillä se voi olla tuottoisaa, kun sen osaa. Treidaamisessa käytetään monenlaisia strategioita. (treidaaminen 2022)

Scalping-strategia on yksi suosituimmista strategioista. Kaupankäynnin yhteydessä myydään heti kun kurssin positio kääntyy voitolliseksi. Tarkoituksena on pitää positiota auki todella pienen ajan, noin kymmeniä sekunteja tai muutamia minuutteja. Kauppaa käydään kymmeniä kertoja päivässä.

Momentum-trading hyödyntää uutisia ja trendejä treidauksessa. Toimiva taktiikka on ostaa esimerkiksi osakkeita, jotka ovat olleet positiivisessa valossa ja myydä kun osakkeen kiinnostus treidaajissa ja sijoittajissa alkaa hiljenemään. (treidaaminen 2022)

Yksi treidaustavoista on Range trading. ”Range traidingissä on tarkoituksena käyttää hyödyksi teknisiä analyysejä sekä erityisesti osakkeiden vastustus- ja tukitasoja graafien eri aikaväleillä. Esimerkiksi jos osakkeiden hinta osuu hintahaitarin alareunaan, on treidaajan tarkoitus ostaa osaketta sillä odotuksella, että osakkeen hinta nousee tukitasosta takaisin ylöspäin”. (Treidaaminen 2022.)

Kontrakauppa-strategian tarkoituksen on toimia trendien vastaisesti kaupankäynnissä. Tarkoituksena on, että esimerkiksi osake myydään lyhyeksi ja odotetaan sen laskevan nopeasti. Tarkoituksenä tällä strategialla on se, että osake on hetkellisesti yliostettua ja sijoittajat haluavat myydä ostamansa voitolla pois. (treidaaminen 2022)

Arbitraasi strategia hyödyntää markkinoilla tapahtuneita hinnoittelu virheitä. Kyseisellä tavalla voidaan saada tuottoa ilman suuremman riskin ottoa, koska kyseisen tilanteen hyödyntäminen johtaa markkinoilla hinnan nousuun.

”Arbitraasilla tarkoitetaan kyseisen kohteen samanaikaista ostamista ja myymistä eri hintaan. Sitä kutsutaan kaupaksi, jonka voiton syntyminen tapahtuu eri markkinapaikkojen hintojenerotuksen hyödyntämisestä. Tarkoituksena on ostaa tuote halvimmalla hinnalla ja myydä se paikassa, josta siitä saadaan korkein hinta”.

(treidaaminen 2022)

Pohdinta

Sijoittaminen on erinomainen, mutta pitkäjänteisyyttä vaativa mahdollisuus. Pitkällä aikavälillä sijoittaminen on kannattavaa. Menestyäkseen sijoittajana täytyy tietää mihin sijoittaa ja pitää olla aina valmis häviämään sijoitetut pääomansa. Hajauttamisella ja hyvien osakkeiden tai rahastojen valinnan avulla voidaan menestyä sijoittajana.

Tulevaisuudessa sijoittaminen tulee muuttumaan. Digitalisoituminen ja tekoäly mullistavat maailmaa koko ajan entistä enemmän ja kaikki asiat tapahtuvat verkossa. Isot yritykset ja piensijoittajat kiinnostuvat esimerkiksi kryptovaluutoista ja NFT:stä. Tulevaisuudessa niitä voidaan käyttää maksuvälineenä tai vaikka maksujärjestelmänä. Nykyään ihmisillä on kärsivällisyys vähässä ja he pyrkivät tekemään pikavoittoja hyvin volatiliteettisistä kohteista.

Sijoittaminen on kannattavaa. Korkoa korolle ilmiön myötä voidaan tehdä sijoitetulle pääomalle tuottoa ja ansaita rahaa. Sijoittaminen tulee auttamaan jatkossa ihmisten henkilökohtaista taloudenhallintaa. Aloita sijoittaminen turvallisista kohteista, kerrytä oppimista ja kokemustasi niin näillä eväillä pääsee jo pitkälle tulevaisuuteen.

 

 

 

Lähteet

Reinman, H. (n.d.).  Aamukahvilla-blogin lukijoiden kysymykset sijoittamisesta. Säästöpankki. Luettu 2.5.2023

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/asiakaspalvelu/vinkit/saastaminen-ja-sijoittaminen/miksi-sijoittaa

Väänänen, P. (n.d.).  Asuntosijoittaminen vuonna 2023 – 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin. Luettu 4.5.2023

Asuntosijoittaminen vuonna 2023 – 10 hyvää syytä sijoittaa asuntoihin

Viitala, T. (2021).   Rahastojen riskit. Sijoitusrahastot .Saatavilla Luettu 4.5.2023

https://sijoitusrahastot.org/rahastojen-riskit/

 

Kryptovaluutat.(n.d.) Osakesijoittaja. Luettu 4.5.2023

Kryptovaluutta 2023 – Mikä kryptovaluutta on? Miten toimii? Miksi sijoittaa?

Mikä on NFT?. (n.d.). Kryptouutiset. Luettu 4.5.2023

Mikä on NFT?

Osuuspankki (n.d.).Aloita osakesijoittaminen. Luettu 4.5.2023

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/osakesijoitukset/osakesijoittaminen

 

(2022). Pörssikurssit. Pörssikurssit. Luettu 4.5.2023

Pörssikurssit

Treidaaminen. (2022). Käy voitokasta päiväkauppaa. Treidaaminen. Luettu 4.5.2023

Treidaaminen – Käy voitokasta päiväkauppaa

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close