Tampere
07 Dec, Wednesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

JOKA PAIKAN HÖYLÄ VAI YHDEN TEMPUN PONI?Kirjoittanut: Mikko Mäki - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

JOKA PAIKAN HÖYLÄ VAI YHDEN TEMPUN PONI?

 

Opiskellessani yrittäjyyttä olen miettinyt osaamisiani sekä heikkouksiani. Mietinnässä on ollut muun muassa sellaiset seikat, että tarvitseeko oikeastaan yrittäjän olla kokonaisvaltaisesti taitava ja hyvä asioissa vai onko parempi, että yrittäjällä on joku tietty kärki, jolla mennä eteenpäin? Itse ennen Proakatemialle tuloa olin oikeastaan täysin kahden ominaisuuden ukkeli mitä tulee liiketoimintaan. Tavoitteeni Proakatemialle saapuessa oli kasvattaa verkostoani Pirkanmaalla ja kehittyä liiketoiminnallisesti kokonaisvaltaisemmaksi. Minun 100% jakaantui niin, että profiloiduin 90 prosenttisesti myyntimieheksi ja loput 10% upposi johtajuuteen. Olin siis periaatteessa yhden tempun poni. En ole kuitenkaan koskaan tuntenut sen asian olevan mitenkään väärin tai huonosti. Opintoja Proakatemialla on jäljellä enää noin puoli vuotta ja olen kiitollinen, että olen tullut kokonaisvaltaisemmaksi tekijäksi. Edelleen kuitenkin tahdonkin ohuen henkilöbrändini olevan myyntimies. Nykyään vain arvostan enemmän myös muita osa-alueita, kuten esimerkiksi markkinointia, palvelumuotoilua ja tuotekehitystä.

Se mikä sai tästä aiheesta kirjoittamaan, oli eilinen Ruutu+ -palveluun ilmestynyt Diilin uusi jakso. Jaajo Linnonmaan johtoryhmän eteen joutui viimeiseksi jäämään kilpailija nimeltä Henri. Henri on oululainen ja aika pitkälti täsmälleen samankaltainen yhden tempun poni kuin minäkin. Myyntimies henkeen ja vereen. Hän kuvaili johtoryhmän edessä vahvuuksikseen myynnin, konseptoinnin ja sen, kuinka osaa hankkia ihmisiä puolelleen. Ei huonon kuuloinen kokonaisuus minun mielestäni. Toki katsoin varmasti Henriin samaistuvana ihmisenä asiaa hyvinkin kritiikittömien lasien läpi. Se kohta sai minut taas miettimään omia osaamisiani ja saimmekin paremman puoliskon kanssa aikamoisen dialogin eiliseen myöhäisiltaan aikaiseksi. Tyttöystäväni oli ehdottomasti sitä mieltä, että täytyy pystyä olemaan kokonaisvaltaisempi, jos tahtoo pärjätä yrittäjänä. Itse olin ehdottomasti sitä mieltä, että yhden selkeästi keskivertoa paremman vahvuuden kanssa pääsee pidemmälle. Kumpikaan ei varmasti näin mustavalkoisesti ole totta, mutta näin kuitenkin aloimme argumentoimaan.

Se, miksi olen sitä mieltä, että yhden tempun ponina pärjää paremmin on, etten ikinä ole halunnut nähdä itseäni käden lämpöisenä tekijänä. Olen kova ammattilainen myynnissä ja se sana on levinnyt. Ihmiset tietävät, mitä saa kun tilaavat minut mukaan mihin vain. Tuon myynnillisen vahvuuteni, jolloin odotan, että myyntiä tukevat asiat tulevat muilta. Se on totta, että yksinyrittäjäksi minusta ei ole yhdellä lujalla vahvuudellani. Ilman muita ihmisiä olisin samoin kuin Diilin Henrikin sanoi: ”Kusessa”. Yhden tempun ponina kuitenkin eteeni tarjoutuu mahdollisuuksia. Kun jossain joku tarvitsee apua myynnissä tai haluaa päästä asiakkaan sielunmaisemaan kiinni ennen tapaamista, saan usein puheluita, joissa pyydetään apua ja sparrausta. Siinä olen hyvä ja pystyn omia avunhuutojani maksamaan tällä osaamisella takaisin. Eihän kukaan halua velaksi elää.

Kun ennen Proakatemiaa saavuin entisen työnantajani leivissä viimeiseen myynnin johtoryhmän palaveriin Helsinkiin, ilmoitin lähteväni opin tielle Tampereelle. Kun kerroin lähteväni opiskelemalla laajentamaan yrittäjyyden yleissivistystä, entisen työnantajani toimitusjohtaja sanoi: ”Ainakin olet oppinut ja tullut huipuksi siinä, mikä on liiketoiminnan kannalta kuitenkin se tärkein juttu”. Tällä hän viittasi myyntiin ja oli vilpittömästi onnellinen puolestani ja siitä, että oli saanut tarjota sen myynnin korkeakoulun minulle kolmeksi vuodeksi. Näin olen tuon lauseen jälkeen itsekin ajatellut. Osaan myydä ja sen ansiosta tunnenkin rajatonta itseluottamusta toimia yrittäjänä ja työnhakijanakin tämä paistaa läpi, sillä tiedän oman arvoni ja osaan sen myydä.

Joka paikan höyläksi kutsun niitä, jotka ovat kokonaisvaltaisesti osaavia. Tarkoitan ihmisiä, jotka eivät ole erikoistunut mihinkään varsin spesifiin vaan painavat hommia joka osa-alueella. Heitä draivaa halu kehittyä kaikessa, joka itseltä puuttuu tuollaisenaan. Haluan kehittyä kaikessa ehdottomasti, mutta itse keskityn enemmän tekemään terävimmästä miekastani vielä terävämmän. Nämäkin ihmiset ovat ehdottomasti todella arvokkaita Suomen taloudelliselle tulevaisuudelle yrittäjinä. He pystyvät varmasti rakentamaan ympärilleen tiimin, jossa on teräväksi teroitettuja vahvuuksia omaavia tekijöitä. Ainoa epäilykseni tuleekin aiemmin mainitsemassani itseluottamusasiassa. Onko näillä ihmisillä tarpeeksi itseluottamusta, jos ei koe mitään kenttää kotikentäksi? Ottavatko heille työskentelevät yhden tempun ponit heitä tosissaan muuten kuin palkkakuitin vuoksi, jos tietävät olevansa omalla kentällään parempia? Voiko tämänlainen tekijä johtaa esimerkillä, jos ei ole missään niin sanotusti piikkipaikalla?

Tiimiyrityksessämme kuitenkin niin kutsutut joka paikan höylät hoitavat paljon aktiivisemmin tiimin juoksevia asioita ja ottavat vastuuta asioista. Se on se keihään kärki, jonka tahtoisin myös itselleni. Halu oppia kaikesta on ihailtavaa ja vastuuta otetaan, vaikka tuloksesta ei tietäisikään tulevan mitään. Ilman heitä tiimi ei pyörisi. Pelkästään minunlaisilla yhden tempun poneilla puolestaan tiimi ei pyörisi päivää kauemmin. Mikä sitten on se perfect match? Tulisiko täydellisessä tiimissä olla vain ja ainoastaan huippuunsa hiottuja eri taitoja, jolloin kaikilla olisi varmasti selkeä rooli yrityksen toiminnassa vai olisiko se täynnä joka paikan höyliä ilman yhden tempun poneja?

Kun mietin tuota, niin en kyllä tiedä. Minkälainen olisi ryhmädynamiikka pelkillä yhden tempun poneilla, jotka puhuvat todella asiantuntevasti omasta osaamisalueistaan ja osaa katsoa asioita tietystä perspektiivistä? En tiedä, kuulostaa haastavalta, mutta terveessä tiimissä mahdolliselta. Pelkillä joka paikan höylillä, kestäisikö palaverit ja päätökset tuhottoman kauan, sillä kenenkään osaaminen ei ole huippuunsa viritettyä millään tietyllä sektorilla? En tiedä, kuulostaa haastavalta, mutta terveessä tiimissä mahdolliselta.

Pohdin myös, että syökö yhden tempun ponit näitä joka paikan höyliä aamupalaksi? Esimerkiksi, jos käsittelyssä on yrityksen myynti, niin tallooko minunlainen myyntiponi kokonaisvaltaisempien tekijöiden varpaille kuuntelematta? Ei muuten tallo. Ainakaan minä en tallo. Ainakaan minä en enää nykyään tallo. Se on terveen tiimin merkki ja terve tiimini on kehittänyt minua siinä, että kyllä joka paikan höyliltä tällainen yhden tempun ponikin voi oppia myynnistä. Sieltä tulee näkökulmia ja kysymyksiä, joihin minun täytyy osata vastata. Se kehittää niin minun myyntiäni, kuin muidenkin, koska joudun perustelemaan näkemyksiäni. Samoin toiseen suuntaan silloin, kun minä ränttään mielipiteeni esiin ja joku tiimiläinen ampuukin sen alas, että ei ole pa***mmasta ideasta kuullutkaan.

Lopulta kaikki on tiimistä kiinni. Kun on oikeat ihmiset ympärillä, mitä vain voi tapahtua ja kaikki oppia. Kaikki vahvuuksia tarvitaan ja jokaisella niitä on. Ne täytyy vain löytää oikeissa tilanteissa esiin. Myöskään ei ole yhtäkään keskustelua liiketoiminnan tekemisestä, johon ei kaivattaisi näkökulmaa myynnin huippuosaajalta, markkinoinnin talentilta, tuotteistuksen ammattilaiselta tai kokonaisvaltaisesti oppineelta tekijältä. Enkä sano, että Waure olisi kaikkien aikojen tiimi. Kyllä meillä kehitettävää on. Loppujen lopuksi kuitenkin Proakatemialta verkostoja ja kokonaisvaltaisuutta etsimään tulleena olen ymmärtänyt sen, että ihmisiä tässä vain ollaan ja tarvitaan.

Ärsyttää vain se, että kesäloma alkaa viikon kuluttua ja ensi viikon paja-aiheet on jo lyöty lukkoon. Olisin halunnut päästä dialogiin tästä aiheesta tiimin kanssa, sillä näkemykseni on selkeästi liian kapea. Kaiken lisäksi nyt tämä jää omaksi pohdinnakseni eikä pohdintaani haasta kukaan muu kuin näppäimistö, jolla yritän näitä ajatuksia lyödä luettavaan muotoon. Oletko itse yhden tempun poni vai joka paikan höylä? Suosittelen miettimään. Nimittäin siihen ajatuksen juoksuun kun hyppäät, pääset yllättävän pitkälle itsesi kanssa.

 

LÄHTEET:

Diili. 2022. Nelonen Media 5.5.2022. Ruutu+. Viitattu 6.5.2022. www.ruutu.fi/ohjelmat/diili.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close