


Johtamisen taito
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Jani Bieck
Kirjaessee
5.3.2018
Dettmann ja johtamisen taito
Saska Saarikoski
Henrik Dettmann on toiminut koripallovalmentajana jo monia kymmeniä vuosia. Voi siis sanoa, että kokemusta johtamisesta on karttunut ja paljon. Osaamistaan hän avaa Saska Saarikosken kirjoittamassa kirjassaan. Kirjassa käytetään paljon esimerkkejä viitaten urheiluun, joten ainakin minulle se oli mieluisaa luettavaa. Monet kirjan asiat olivat jo tuttuja aiemmin lukemistani johtamisen kirjoista, mutta tuli kirjasta jotain uuttakin näkökulmaa. Näitä ajatuksia avaan teillekin seuraavaksi.
TOISTOJA VAAN NIIN HYVÄ TULEE
Henrikin mukaan mitä tahansa voi oppia, kun sitä harjoittelee 10 tuhatta tuntia. Se on aika paljon se, mutta kuulostaa hyvinkin järkevältä, jos ajattelee minun aloittavan, vaikka koripallon pelaamisen, niin uskoisin minusta kehittyvän aika hyvän pelaajan 10 tuhannen tunnin jälkeen. Se on kuitenkin vuorokausissa mitattuna yli 400 vuorokautta eli tarkoittaisi sitä, että harjoittelisin yli vuoden putkeen koripallon heittämistä. Samalla tämä kertoo myös siitä, että saavuttaakseen jotakin sinun täytyy olla sinnikäs ja ahkera. Ei tavoitteisiin pääse yleensä koskaan helpolla, joten raakaa työntekoa se vaatii asiassa kuin asiassa, oli se sitten urheilua tai liike-elämää. Maailman ehdottomat huiputkaan eivät varmasti ole päässeet asemaansa harjoittelematta. Uskoisin jopa, että he ovat tehneet enemmän töitä tavoitteensa eteen kuin kukaan muu! Varmasti on olemassa myös luonnonlahjakkuuksia, mutta kyllä heidänkin on harjoiteltava, jotta heistä kehittyy alansa parhaita. Otetaan esimerkki jääkiekkoilija Patrik Laineesta. Hänen laukaustaan on kehuttu yhdeksi maailman parhaimmista. On puhuttu, että hän on luonnonlahjakkuus. Totuus on kuitenkin se, että hän on varmasti harjoitellut laukaustaan enemmän, kuin kukaan muu samassa joukkueessa pelaavista pelaajista. Oikotietä menestykseen ei siis ole!
JOHTAJA EI OPETA HUIPPUJA, VAAN NÄYTTÄÄ SUUNTAA
Suurin virhe, jonka valmentaja/johtaja voi tehdä on se, että alkaa liikaa opettamaan ja neuvomaan. Etenkin, kun puhutaan alansa huipuista, niin ei heitä tarvitse välttämättä sen enempää olla opettamassa. Riittää, että näytetään oikea suunta, jota kohti yhdessä mennä! Henrik nosti kirjassa esimerkin ajasta, jolloin hän toimi Saksan maajoukkueen valmentajana. Siellä hän pääsi valmentamaan yhtä maailman huipuista nimittäin Dirk Nowitzkia. Hänen kohdallaan valmentaja ei tarvinnut opettaa mitään kikkakolmosia. Valmentaja toimi tässä siis enemmän tsempparina ja tukijana. Huipulla täytyy olla vapaus tehdä asioita jopa vähän omallakin tavalla, jos sitä alkaa liikaa rajoittamaan, niin suoritustaso varmasti kärsii. Valmentaja voi näyttää suuntaa esimerkiksi asettamalla henkilökohtaisia ja joukkuetason tavoitteita, joita kohti yhdessä edetä. Valmentaja on jokainen päivä ohjaamassa urheilijaa eilistäkin päivää parempaan suoritukseen. Se on erinomaisen valmentajan piirre!
JOHDETAAN ESIMERKILLÄ
Hyvän johtajan tunnistaa siitä, ettei hänen ja ”alaistensa” välissä ole suurta rakoa. Hyvä johtaja ei johda norsunluutornistaan, vaan hän on siellä missä muutkin eli kentällä tai siis sen laidalla. Hyvä johtaja ei käskytä tai määräile, vaan hän on neuvomassa ja ohjaamassa oikeaan suuntaan. Hyvä johtaja johtaa esimerkillään! Jos haluat, että kaveritkin ovat motivoituneita, niin täytyy tietysti sinunkin johtajana olla. Henrik Dettmann on aina pyrkinyt olemaan ihmisten johtaja. Täten hän on ollut ihmisläheinen ja aina lähellä joukkuetta. Tämä on edesauttanut sitä, että joukkue on muodostunut entistäkin yhtenäisemmäksi ja avoimemmaksi. Avoimuus kuuluu joukkueeseen, koska tällöin luottamus rakentuu.
Vanhojen aikojen johtamismallit käskyttämisestä voi heittää aika lailla romukoppaan. Ennen ihmisiä saatettiin kohdella, kuin koneita ja piiskata koko aika entistä parempiin suoritukseen. Nykyään sinun täytyy hyvänä johtajana käsitellä jokaista henkilöä yksilönä ja löytää häneen parhaat johtamismallit. Toiset pitävät tiukemmasta kurista ja toiset siitä, että saavat tehdä vapaammin asioita omalla tavallaan. Oli tapa johtaa mikä tahansa, niin pääasia, että homma toimii! Luottamuksen täytyy olla molemminpuolista johtajalta työntekijöihin ja toisinpäin. Ilman luottamusta ei voi syntyä tulosta!
FOCUS VAHVUUKSII, EI HEIKKOUKSIAN POISTAMISEEN
Jokaisella meistä on heikkouksia ja niin on myös vahvuuksia. Miksi ihmeessä meidän kuuluisi käyttää aikaa ja energiaa heikkouksien poistamiseen vahvuuksien vahvistamisen sijaan? Mietitään tilanne, että sinulla on jääkiekkojoukkueessasi pelaaja, joka ei ole erityisen hyvä puolustamaan, mutta hänellä on todella hyvä laukaus. Olisi todella typerää keskittää määräänsä enempää aikaa heikkouden poistamiseen. Totta kai heikkouksia voi ja kuuluu harjoitella, jotta niissäkin kehittyy, mutta tässä tapauksessa on paljon järkevämpää keskittyä esimerkiksi laukauksen työstämiseen. Sitä, kun harjoittelee vieläkin enemmän niin siitä voi kehittyä maailmanluokan laukaus! Ja mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että sinulla on joukkueessasi pelaaja, jolla on ominaisuus jota ei välttämättä kenelläkään muulla maailmassa ole! Jos kaikki työtunnit oltaisiin keskitetty heikkouksien poistamiseen, niin kaikki osa-alueet olisivat jääneet ehkä keskinkertaiselle tasolle. Pelaaja olisi ollut ihan hyvä puolustamaan ja ihan hyvä laukomaan.
Tässä kun lähdetään erittelemään pelaajien osaamisalueita, niin valmentajan merkitys tietysti korostuu. Valmentajan täytyy osata hyödyntää jokaisen pelaajan ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla roolittamalla heidät parhaansa mukaan. Pelaaja, jolla on erinomainen laukaus, niin hänen kuuluu pelata mahdollisimman paljon hyökkäyspäässä, ylivoimassa ja parhaiden ketjukavereiden kanssa, jotka tukevat tätä laukausta. Tämän pelaajan ei kuulu olla määränsä enempää puolustamassa, vaan sen tehtävän voi hoitaa taas pelaaja, joka on siinä parempi! Näin joukkueesta saadaan revittyä maksimaalinen potentiaali, koska jokainen pelaa vahvuuksillaan omalla pelipaikallaan!
FLOW TILAN SAAVUTTAMINEN
Niin sanotun flow tilan saavuttaminen on erittäin tärkeää, oli sitten kyse urheilusta tai vaikka minulla itsellä myyntiä tehdessä. Flow tilaan voi päästä monella tavalla, esimerkiksi keskittymällä vain ja ainoastaan siihen hetkeen, jossa sillä hetkellä on jolloin kuin automaattisesti unohtaa ulkomaailman. Flow tilaan voi päästä myös erilaisilla harjoituksilla kuten visualisoimalla tulevan tilanteen mielessään läpi tai kuuntelemalla jotakin musiikkia, joka saattaa sinut tiettyyn mielentilaan. Tällöin saat yleensä maksimaalisen suorituksen otettua itsestäsi irti, koska toimit vaistomaisesti luottaen itseesi. Et mieti liikoja, vaan toimit juuri kuten pitää! Olet tehokas, olet parhaimmillasi!
Sama pätee myös johtamisessa. Ei hyvä johtaja voi koko aikaa katsoa valmentajan käsikirjasta, että mitä missäkin tilanteessa kuuluu tehdä. Hyvä valmentaja osaa omassa flow tilassaan tehdä päätöksiä intuition perusteella välittämättä liikaa aiemmin laadituista strategioista. Tilanteet muuttuvat, joten siksipä valmentajankin on pystyttävä tekemään nopeita päätöksiä. Se vaatii sitä tiettyä flowta!
LOPPUSANAT
Dettmannin opit tulevat varmasti käyttöön! Tulen etenkin kiinnittämään jatkossa entistä enemmän huomiota vahvuuksieni vahvistamiseen, enkä heikkouksien poistamiseen. Johtamisessa ja kavereiden kanssa yhteistyötä tehdessä tulen pitämään mielessä sen, että avoimuus ja keskustelu ovat tärkeimmät elementit kohti parasta mahdollista lopputulosta. Mennään näillä opeilla eteenpäin!