Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Johtajuuden ja johdettavuuden äärellä



Kirjoittanut: Outi Kattelus - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kiitos Heidi vastineesta omaan esseeseeni! Hauska huomata miten paljon tässä muutamassa viikossa on ehtinyt muuttua, sillä nyt olenkin HIGHLEVELin projektipäällikkö ja nähtäväksi jääkin löytyykö se potientiaali minusta vai ei. Minua alkoi naurattamaan kun puhuit siitä, että hyppisin innoissani ympäriinsä. Ei nimittäin ole mahdollista, se tuntuisi itsestäni teennäiseltä, enkä halua sellaiseen lähteä. Iloitsen ja riemuitsen yleensä sisäisesti ja se ei välttämättä näy päällepäin mitenkään. Jos sitä ei tiedä niin se antaa varmasti minusta entistä vakavampaa kuvaa.

Minulle on myös tärkeää sanoa asiat ääneen, joissa näen epäkohtia, sillä olen tunneherkkä ihminen ja mikäli näen jonkin asian menevän epäreilusti tai asioita ei ole ajateltu loppuun asti, itselleni tulee hyvin nopeasti huono olo. Olen oppinut purkamaan tätä oloa sillä, että sanon asioista ääneen. Tässä nousee esiin juurikin kuulluksi tuleminen. Mikäli koen tulleeni kuulluksi niin se helpottaa heti oloani, vaikka asiat eivät haluamallani tavalla menisikään.

16 perustarpeesta mainitessasi muistan hyvin tuon tilanteen. Meillä oli tosiaan hyvinkin paljon samoja perustarpeita ja ehkä nyt löytyy myös jo paljon samanlaisia ilmenemistarpeita. Uskon myös että ne monilta osin ilmenevät vain eri tavoin.

Työaikojen suhteen olemme toisaan mustat lampaat, mutta itse olen myös ylpeä siitä, että olen tällaisen rajauksen pystynyt tekemään ja iloitsen myös siitä, että meitä mustia lampaita on kaksi. Ehkä ennen opintojen päättymistä saamme laumaamme lisää jäseniä. Toiset vain haluavat kulkea pidemmän matkan luoksemme ja toiset eivät halua tulla ollenkaan. Toisilla pilkahtelee valkoisen villan joukossa jo mustia laikkuja. Saapa siis nähdä, miten tilanne kehittyy. Toki, kuten mainitset, on myös ok tehdä asioita kellon ympäri. Tärkeää taitaakin olla tiedostaa se, että ihmiset haluavat tehdä työtä eri tavoin ja tietää myös se, kuka haluaa työskennellä ja miten.

Oikeudenmukaisuuden tajulla olen tarkoittanut sitä, että haluan katsoa asioita kokonaisuuksina ja tehdä päätöksiä sen kautta, sen sijaan, että katsoisin asiaa kapeasta ja itselleni edullisesta näkökulmasta. Vaikka se siinä hetkessä olisikin edullinen niin myöhemmin tällainen kapeakatseinen ajattelu saattaisi kostautua ja osua omaan nilkkaan. Kun asian katsoo yleisesti ottaen reiluimmalla tavalla niin se on mielestäni koko tiimin etu.

Vaikka puhuikin valmentavasta johtamisesta niin olen samaa mieltä kanssasi ns. vanhan liiton johtamisesta. Joissakin tilanteissa se on hyvinkin paljon tarpeen, mutta se on todella paljon tilannesidonnaista ja mielestäni luovaan ja innovatiiviseen työskentelyyn se ei sovi. Toivottavasti jokaisella johtajalla on herkkyyttä tunnistaa nämä tilanteet ja siten löytää tilanteeseen sopivan johtamistavan. Se helpottaa varmasti kaikkien toimintaa ja johdettavana olemista.

Mainitset, että “Johtajan pitää siis mielestäni osata asettua johdettavan asemaan ja ymmärtää, jos tilanne sitä vaatii” ja olen asiasta kanssasi täysin samaa mieltä. Melko usein kuulee sanottavan, että toisia pitäisi kohdella, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Itseäni kuitenkin ihmetyttää, että miksi toista ei tule kohdella, kuten hän haluaa häntä kohdeltavan? Olemme erilaisia ihmisiä ja se vaatii erilaista johtamista, yksi kaipaa keppiä ja toinen porkkanaa. Tämä toki aiheuttaa johtajalle melkoisen dilemman, että miten kaikkia pystyy johtamaan yksilöinä mutta reilusti ja resurssien puitteissa. Tähän taidankin itse päästä pureutumaan HIGHLEVELin projektipäällikkönä.

 

Lähde:

Hydén, H. 2020. “Avaimet käteen” periaate toimii. Essee. Julkaistu 3.4.2020. Luettu 17.4.2020. https://esseepankki.proakatemia.fi/avaimet-kateen-periaate-toimii/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close