Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Johtajan ristiriidat



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Minun suurin pelkoni on epäonnistuminen. Ajattelen suuria omalta Business Leader (tästä eteenpäin BL) -kaudeltani ja nostan oman rimani korkealle. Onnekseni luin kirjan hyvin alkuvaiheessa ja palasin todellisuuteen. Paloni suuriin tavoitteisiin ei ole sammunut, vaan lähinnä noussut, mutta osaan ajatella realistisemmin tavoitteitani. Kirjan luettuani ymmärrän otsikon paremmin ja pystyn tämän jo nyt allekirjoittamaan. Ristiriitoja tulen todellakin kohtaamaan, koska jo nyt pääni sisässä on pelkkää ristiriitaa siitä, mitä minun pitäisi tehdä ja mitä ei. Maailma tarjoaa meille monta häiriötekijää, mutta haluan silti onnistua keskittymään vain muutamaan asiaan. Haluan uskoa, että minusta on aidoksi johtajaksi, joka tietää, että epäonnistumisia tulee vastaan ja että ne pitää ottaa tilanteen vaatimalla tavalla. Omalla BL-kaudellani haluan ymmärtää, että mistä meidän onnistumisemme ja epäonnistumisemme johtuvat. Mikään ei ole sattuman kauppaa, vaan kaiken takana on jokin perisyy. Haluan olla perillä asioista ja olla mukana kehittämässä toimintaa, sekä ymmärtää että mitkä syy-seuraus suhteet meillä on asioihin.

 

Olen miettinyt paljon omaa strategiaani, omia tavoitteitani, sekä Promisian tavoitteita. Haluan pyrkiä kohti selkeää visiota ja olla mukana luomassa sitä meille. Tähän me tarvitsemme selkeän mittarin, jonka kautta näemme kuinka kaukana tai lähellä olemme päämääräämme. En aio tyytyä mittariin, joka perustuu fiilikseen, vaan antaa selkeän vastauksen, olenko onnistunut vai epäonnistunut johtajana. On vastaus kumpi tahansa, se on mahdollisuus oppimiselle ja siitä pitää pyrkiä parantamaan. (Rehn, 2018, s. 23) Oppia olen lähdössä hakemaan seuraavalta puolelta vuodelta. Uskon, että vastaavaa oppia en tule saamaan tämän koulun aikana enää toiseen kertaan. Olen innoissani tulevasta ja olen järjestänyt yksityisen elämäni asiat siten, että häiritseviä haittatekijöitä ei oppini eteen tule. On mielenkiintoista, kun aikuisena opiskelee toista kertaa ammattia. Tällöin ymmärtää hyvin selkeästi mihin kannattaa panostaa ja tarttua. BL-kausi oli minulle selkeä tavoite kouluun hakiessa ja nyt olen päässyt yhteen tavoitteeseeni.

 

Uskon, että olen oppinut hyväksi johtajaksi itselleni. Tämä on kuitenkin ominaisuus, joka on joissain ihmisissä luonnostaan ja toisissa taas ei koskaan. Itsensä johtaminen on varsin opettavaista, kun ymmärtää asian hyvät ja huonot puolet. Vahva itsensä johtaja voi olla haastava tiimiläinen tiimin johtajalle. Minä huomasin tämän piirteen itsessäni ja ensimmäisen puolen vuoden aikana jouduin monta kertaa opin paikkaan, kun annoin toisen johtaa ja olin itse johdettavana. Toivon samaa muilta vahvoilta tiimiläisiltä ollessani itse johtajan saappaissa. Minä en lähde omalle BL-kaudelleni valmiilla paketilla, vaan aloitan opin polkuni hyvin alusta pienillä askelilla. Itsensä johtaminen ja johdettavana oleminen vaatii usein mittarin, onko johtajuus ollut hyvää vai huonoa. Tähän asiaan liittyvät vahvasti onnistumiset ja epäonnistumiset. Olen varma, että tulen kohtaamaan monta epäonnistumista niin itseni kuin tiimini kanssa. Vaikka kuvittelen itseni hyväksi itsensä johtajaksi, se ei tarkoita, että osaisin johtaa muita. Haluan oppia onnistumaan ensin oman työni kautta muiden töihin ja lopulta koko meidän Promisian organisaation tapaan tehdä töitä ja onnistua. (Rehn, 2018, s. 26)

 

Usein johtajuus näytetään itsestään selvänä asiana. En voi alkuunkaan luottaa tähän, koska joku toinen on onnistunut eri asioissa ja eri tilanteessa. Haluan pyrkiä johtajuuteen, jota ei joka tilanteessa huomata. Haluan olla luomassa raameja päätettävän asian ympärille ja antaa muille päätäntävaltaa ja seurata sivusta mihin tilanne kehittyy. Tätä johtajuus tyyppiä kutsutaan myös nimellä kaverijohtaminen. Tiedän, että eteeni tulee asioita, mitkä pitää kiireellä päättää ja nopeasti saada toimimaan. Tässä tullaan isoon kysymykseen, että tekeekö tilanteista yksinkertaisia vai monimutkaisia? Haluan olla johtaja, joka tekee asioista helppoja, ongelmaksi vain muodostuu se, että miten löytää aina aikaa? (Rehn, 2018, s. 35) Ajan käytöllä tarkoitan myös omaa, sekä tiimiläisten aikaa. Uskon, että aikatauluttamalla ja hyvällä suunnittelulla olemme parantamassa jokaisen hyvinvointia. Miksi me akatemialla opettelemme burnoutin kulttuuriin ja teemme 60 tuntista työviikkoa, kun työelämässä on työaika, ylityötuntirajat, lomat, jotka on pakko pitää tiettynä aikana. Haluan luoda meille kulttuurin, joka kantaa jokaisen tiimiläisen ilman burnoutia. Aion luoda sellaisen kulttuurin, että väsyneenä ja vihaisena emme joudu tekemään yhtään projektia, koska silloin lopputulos ei voi olla samaa tasoa, mitä se voisi olla, kun teemme saman työn virkeänä ja vahvoina. Kiireen syyksi on helppo laittaa asioita. Esimerkiksi lukeminen, lepääminen, strategian miettiminen on usein itsestään selvyyksiä, jotka jäävät meiltä tekemättä, tai teemme ne kiireessä, kun on pakko! (Rehn, 2018, s. 36)

 

Minulle täysin uusi oppi on strategia. Haluan luoda omaa strategiaani, sekä Promisian strategiaa. Löysin kirjasta kohdan, jota haluan toteuttaa jokapäiväisessä työskentelyssä, jos tarve vaatii. ” valmiina, ammu, tähtää” (Rehn, 2018,s. 39)  tällä tarkoitetaan, että johtajalla ei aina ole aikaa tai mahdollisuutta suunnitella asioita. Mieheni pelaa jääkiekkoa, ja olen häneltä oppinut, että jääkiekossa maalia tehdessä pitää nopeasti olla valmiina, tähdätä ja laukaista. Tässä on aina 50:50 mahdollisuus, että onnistuu. Olen ihminen, joka ottaa riskejä ja toipuu huonosta tuloksesta nopeasti. Tämä 50:50 sopii siis minulle hyvin. Tiimille joudun ehkä enemmän tätä perustelemaan. Haluan, että pystymme tekemään merkityksellistä työtä. Promisia olisi meille tulevaisuuden työpaikka ja vahva, kasvava yritys. Haluan olla johtaja, joka edesauttaa kohti meidän isoja tavoitteitamme. En halua jäädä talonmieheksi, joka vain valvoo ja seuraa, vaan on tilanteen tasalla ja saa asioita aikaiseksi.

 

Johtaminen lähtee usein perimmäisen syyn miettimisestä. Minulla on onneksi koko kesä aikaa miettiä omia perimmäisiä syitä johtaa. Haluan harkita omien tekojeni perimmäisen syyn, vaikka toinen puoli luonteesta onkin 50:50 mallia. (Rehn, 2018, s. 42) Tiedän, että innostun helposti ja lähden päätä pahkaa toteuttamaan nopeasti luotua visiotani. Tätä aion kuitenkin välttää viimeiseen saakka. Haluan oppia analysoimaan ja ajattelemaan ennen kuin teemme mitään, joka voisi kaduttaa myöhemmin. Haluan opetella olemaan vakaa ja kypsä johtaja. Uskon, että hätiköimättömät ja linjakkaat ratkaisut luovat tiimillemme selkeyttä ja turvaa työtehtävissä. Luonteeni ei ole alkuunkaan hidas ja tämä on sukurasite. Nyt minulta vaaditaan rohkeutta olla hidas, mutta aion ottaa hitauden yhtenä oppina. Haluan, että rakennan hiljalleen omaa johtajuuttani, koska en ole valmis paketti elokuussa. Minulle hitautta voisi auttaa mindfulness. Tässä joutuisin opettelemaan olemaan paikallani, ajattelemaan ja keskittymään. Minun pitäisi myös analysoida enemmän omia ajatuksiani kuin mitä hätiköidysti jättäisin normaalisti tekemättä. Lainaan kirjasta seuraavaa lausetta, koska mielestäni se sopii niin minun strategiaan kuin tämän kappaleen loppuunkin: ” Välillä johtajuus on hidasta, koska isot muutokset ovat hitaita. Se ei ole valuvirhe, vaan toisinaan jopa hyve.” (Rehn, 2018, s.46)

 

Tunteet. Ne ovat minun perusominaisuuteni. Näytän välittömästi, jos olen surullinen tai iloinen, itku on välillä liian herkässä, kun olen iloinen tai surullinen. Kirjassa kerrotaan, että johtajana menestyminen tarkoittaa, että on oltava tunteellinen.  (Rehn, 2018, s. 56) Minulle voikin olla kova paikka huomata, että en pysty tietämään ja osaamaan kaikkea. Tämä asia voi mennä niin sanotusti tunteisiin. Onneksi olen kuullut, että johtajan ei pidäkään tietää kaikkea. Haluan uskoa tiimiin ja heidän osaamiseen. Minun on myös leuka rinnassa osattava myöntää ajoissa, jos en osaa jotain asiaa. Aina löytyy henkilö, joka osaa minua paremmin hoitaa asian. Tiedän, että tämäkin on asia, jonka mukana minun on muututtava. Minun on ymmärrettävä, milloin asiat muuttuvat ja minun niiden mukana. Tämä vaatii tietenkin tilannetajua ja ymmärrystä asioista. Johtajuus vaatii tietynlaista äijä meininkiä. Vaikka olenkin tunteellinen nössö, minun on opeteltava olemaan äijä, mitä ikinä se nyt tarkoittaakaan. Suurin osa maailman johtavista johtajista on miehiä. Sen verran minussa on kuitenkin munaa, että haluaisin näyttää näille miehille, että miten naiset johtavat maailmaa. Yksi asia, mikä minulle varmasti tulee olemaan haastavaa, on se, että johtaminen ei ole aina reiluutta, eikä tasavertaisuutta ja kaikkien osallistamista ajava pelikenttä. Olen aina ollut henkeen ja vereen sitä mieltä, että nallekarkkien on mentävä tasan. Tässä minulle tulee varmasti opin paikka, kun joudun myöntämään, että niin se ei aina ole! Tämäkin on asia, joka voi minulla mennä hieman tunteisiin, kun en saa puolitettua nalleja tarpeeksi tasan. Myös omia tunteita saattaa horjuttaa rajojen asettaminen ja myöhemmin rikkominen. Miten voin olla asettamassa rajoja, kun tiedän jo nyt, että joudun niitä venyttämään, mahdollisesti jopa rikkomaan myöhemmin.

 

Haluan, että minusta puhutaan hyvänä johtajana. Haluan onnistua tässä ja olla tyytyväinen itseeni, kun seuraava BL aloittaa kautensa. Aion näyttää asiat teoilla ja saada muut mukaan omaan tekemisen meininkiini. (Rehn, 2018, s. 107) En tietenkään ajattele, että minun pitäisi tehdä jotain suurta ja mullistavaa, mutta jotain mikä saa muutkin toimimaan ja tekemään. Tykkään tekemisen meiningistä ja aion sitä painottaa omalla puolivuotisellani. Haluan, että minut nähdään tekijänä, mikä minulle tuleekin persoonallisuustesteistä. Aikaisemmin sanoin, että haluan myös olla näkymätön. Tästä seuraa minulle jälleen uusi opin paikka, miten olla samaan aikaan näkyvä ja näkymätön.

 

Alkavaa syksyä odotan innolla. Olen päättänyt, että en pelkää, enkä epäile. Tämä syksy vain vaatii heittäytymistä. Me olemme sanoneet Promisiassa tahdon tälle toiminnalle. Enää tarvitaan se tekeminen. Eniten minua pelottaa se fakta, että mihin kaikkeen minun odotetaan reagoivan. Mistä edes tiedän kaikkea? Huh, nyt on taas sama fiilis kuin kirjan luettua, todella ristiriitaiset. Aion olla priimus omalla tavallani ja vaalia sitä. Määrä ei tule korvaamaan laatua. Tässä onkin minulle vielä yksi opin paikka, kun aion tehdä laadukasta työtä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close