Tampere
28 Nov, Monday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Johda tiimin henkeä ja energiaaKirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Harteilleni laskettiin hetki sitten BL:n viitta Hurmassa. Nyt on aika päästä käyttämään syksyn aikana opittuja johtajuuden ajatuksia käytännössä. Oppimisen aika on vasta edessä, kun kantapää alkaa kolisemaan ja kokemuksia kertymään. Olen innoissani ajatuksesta, että pääsen johtamaan omaksi tuntemaani joukkoa ja tekemään sitä juuri omien vahvuuksieni kautta. Uskon ajatukseen, että heikkouteni tulevat kehittymään johtamiskauden aikana, kun vain uskallan luottaa omiin vahvuuksiini ja heittäytymään tilanteen vietäväksi. Fiilis on kuin oltaisiin uuteen kauteen lähdössä joukkueen kanssa ja tiedän, että meillä on mahdollisuus mestaruuteen kevään päätteeksi. Nyt täytyy tehdä asiat huolella ja uskoa jokaiseen meissä.

Ajatuksissani olen aina suunnitellut, että haluan johtaa nimenomaan ihmisiä, jotka ovat muodostamassa tuota hienoa tiimiä edessäni. Ajattelen johtamista paljon valmennuksen näkökulmista ja uskonkin, että fläppitaulu tulee viuhumaan joulutauon aikana, kun käyn ajatusmallejani läpi itseni kanssa. Otin käsittelyyn kirjan ”Erilaisten ihmisten johtaminen”, josta sain muutamia hyviä pointteja tiimin energian ylläpitoon ja voittajatiimin johtamiseen.

 

Painota onnistumisiin, ei epäonnistumisiin

 

”Ennen urheilijoitakin valmennettiin siten, että analysoitiin huolella heidän tekemänsä virheet ja pyrittiin poistamaan ne. Kerta kerran jälkeen tilanne toistettiin ja urheilija yritti joka kerta toimia oikein tai ainakin virheettömämmin. Tulokset eivät useimmiten kuitenkaan olleet odotusten mukaisia. Kehittymistä tapahtui, mutta hyvin hitaasti”, Ruotsalainen filosifian tohtori Lars-Eric Uneståhl muistuttaa.

Tämä ajatus on toistunut nyt monessa lukemassani kirjassa ja muun muassa Jarkko Niemisen tennisuran menestyksen esteeksi povattiin juuri tätä, että hänen vahvuuksiaan ei kehitetty, vaan enemmän painotettin heikkouksien parantamiseen. Häneltä puuttui se vahvuus ylitse muiden, jolla isoimmat ottelut ratkaistiin.

Haluan omassa johtamisessa myös keskittyä tähän, että olemassa olevia vahvuuksia muistetaan vaalia ja kehittää. Se on uskoakseni lähtökohtaisesti helpompaa ja tuottaa onnistumisen tunteita omalla mukavuusalueella. Tämä poikii energiaa kehittämään muita ominaisuuksia vaadittavalle myös vaadittavalle tasolle.

Anna ihmisten toteuttaa omia toiveita

Kirjassa puhuttiin energian kahlitsemisesta ja vapauttamisesta. Kahlitsemisen kolme käytetyintä kritiikki, vähättely ja alistaminen. Kun taas vapauttamiseen toimii vastakohtana mahdollisuus toimia omalla ominaisella tavallaan. Pidän loogisesti tiiminjohtajan alkuna tästä jälkimmäisestä ja vapaus ja vastuu ovatkin isoiten kolahtaneita asioita johtamiseen liittyen.

Hyvä johtaja tuntee omat tiimiläisensä ja koen, että olen siinä hyvällä pohjatasolla, mutta sitä täytyy tuoda arkeen lisää. Sain kirjasta hyvän toiminta vinkin liittyen ihmisten toiveiden toteutukseen. Jokaista asiaa ei voi muuttaa kaikkien mielenmukaiseksi, mutta jos voit antaa mahdollisuuden toteuttaa edes yhden toiveen asiaan liittyen, se voi olla jo iso askel luottamuksen ja motivaation säilymiselle.

Arvosta ihmistä

Ihmisten arvostaminen ja sen osoittaminen on todella hieno ominaisuus johtajassa ja kenessä vaan ihmisessä. Arvostamista on hieno osoittaa esimerkiksi huomaamalla pieniä edistysaskeleita toisen toiminnassa ja tämä boostaa toista osapuolta jatkamaan kehitystä osa-alueella. Tykkäsin todella paljon Esa Saarisen esityksessä olleesta esimerkistä, kuinka Nelson Mandela toimi muiden ihmisten kanssa ja osasi osoittaa arvostustaan heitä kohtaan, roolistaan riippumatta. Myös syksyn isoimpia oppeja ja uskoa hienoihin ihmisiin minulle jakanut Siraisen Kimmo noudattaa tällaista toimintamallia, joka sai minut jo ihmettelemään hänen toimintaa kesän lopussa, kun en sitä vielä osannut havainnoida näin tarkkaan.

Luo voittajajoukkue

Kirjassa tuotiin ilmi Ruotsin jalkapallomaajoukkueen valmentaja Tommy Svenssonin vertauksia joukkueen valmentamisessa voittamiseen ja pystyin hyvin samaistumaan Hurman johtamiseen esimerkiksi myynnin osalla. Kyse on pitkälti ajattelun muuttamisesta ja uskon luomisesta siihen, että tulemme voittamaan. Päättäväisyys on tärkeä ajattelunmalli, kun olemme päättäneet ennen puhelua, että kaupat syntyy, ne ovat jo puoliksi laarissa.

Voittajajoukkueen johtajalta on syytä odottaa myös asennetta, joka näkee mahdollisuuksia eikä esteitä. Voittajatiimi kyllä keksii ratkaisun, kun taas toisessa tapauksessa vaihtoehto on löytää uusi ongelma.

Voittajatiimin sisällä vallitsee turvallisuuden tunne ja johtaja tukee, ymmärtää yksilöitä, vahvistaa positiivista ilmapiiriä ja pitää silmät avoinna uusille ratkaisuille. Saamani palautteen perusteella, haluan painottaa omaa johtamistani eritoten tälle osa-alueelle ja mahdollistaa sitä kautta tiimiläisille itsensä haastamisen ja sitä kautta kehittymisen.

 

Voittajilla on oma kielensä

ME onnistumme, ME voitamme ja ME uskallamme. Kielen käyttö viestii yhteisestä vastuusta ja uskosta omaan joukkoomme. Itseluottamus on tiimissäkin usein hieman ailahteleva tunne ja saattaa muuttua nopeastikin, mikäli tiimi kääntää suunnan esimerkiksi suoraan epämukavuusalueellesi. Koen että johtajan tuntiessa tiimiläisensä, hän pystyy antamaan tukea juuri näissä tilanteissa viestimällä yhteisestä uskosta, sekä tsemppaamalla yksilöä ylittämään itsensä. Tähän auttaa myös paljon onnistumisten huomioiminen ja epäonnistumisten hyväksyminen.

Kirjassa psykologi Elina Rauhala kiteyttää ajatusta näin:”Edelläkävijän mentaliteetilla uskalletaan tarttua uusiin kokeiluihin ja mennä epämukavuusalueille. Kun selviytyy haasteista harjoittelun ja tekemisen avulla, myös itseluottamus vahvistuu.” Tiimin on helpompi olla edelläkävijä, kuin jokaisen yksilön erikseen.

Näiden ohjeiden siivin kokoan oman johtamisen kasaan ja pyrin johtamaan Hurman kohti menestyksekästä kevättä!

Voittajajoukkueen johtaminen

Ole oma itsesi! Älä esitä roolia ja yritä olla joku muu.

Kuuntele! Toiset osaavat monia asioita sinua paremmin.

Ole rehellinen! Älä paketoi palautettasi pumpuliin.

Delegoi! Jaa paitsi vastuu myös resurssit

Osoita rohkeutta ja uskollisuutta!

Ole palavan innostunut asiastasi!

Ole positiivinen ja anna joukkueelle tukea!

Kannusta joukkuetta, niin että he saavat voittajahengen päälle!

Levitä iloa ympäristöösi!

Uskalla itse muuttua!

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close