Tampere
29 Mar, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Jätä muistijälki – verkostoidu!



Kirjoittanut: Eveliina Hakanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ensimmäiset muistikuvani sanoista verkosto ja verkostoituminen ovat vuodelta 2012, kun aloitin Savonia-ammattikorkeakoulussa opinnot. Silloin meille opiskelijoille puhuttiin koko ajan siitä, että nyt kannattaa kasvattaa hyvät verkostot tulevaisuutta varten. Täytyy sanoa, että silloin en oikein täysin ymmärtänyt miksi. Olin vain mennyt opiskelemaan “jotain” alaa “johonkin”, mihin nyt pääsi. Tuolloin opiskelin Kuopiossa ja tiesin, etten tule sinne jäämään opiskeluiden päätyttyä, vaan palaisin kotiseudulle Pirkanmaalle. En siksi ymmärtänyt, mitä hyötyä minun on verkostoitua kuopiolaisten yrittäjien ja ihmisten kanssa, kun en kuitenkaan tule tekemään heidän kanssaan töitä. Silloin en osannut katsoa pidemmälle.

Viime vuosina olen alkanut ymmärtää verkostojen ja verkostoitumisen tärkeyden, etenkin yrittäjänä mutta myös ihmisenä. Nyt verkostoituminen tuntuu itsestään selvältä ja todella luonnolliselta – suurimman osan ajasta se vain tapahtuu, kun tapaa uusia ihmisiä ja puhuu heidän kanssaan. Ennen minusta tuntui, että verkostoituminen on jotain, mitä pitäisi koko ajan tietoisesti suorittaa ja tehdä. Käytännössä verkostoja tulee, kun elää sosiaalista elämää ja käy erilaisissa ympäristöissä, joissa on muita sosiaalisia ihmisiä. Olen myös ymmärtänyt, että verkostoituminen on sikäli helppoa minulle, että juttelen melko vaivattomasti kaikenlaisille ihmisille, tuntemattomillekin. Koen, että verkostoitumisessa auttaa se, että olen perusluonteeltani utelias ihminen ja olen kiinnostunut erilaisista aloista ja ammateista.

Miten sitten olen päätynyt tähän ajatukseen, että verkostot ovat itse asiassa ihan hitsin hyvä asia? Olen jo sen ikäinen, että olen ollut monessa eri työpaikassa, olen opiskellut useamman kerran sekä olen tähän astisen matkani varrella törmännyt kaikenlaisiin ihmisiin. Olen jutellut satojen ihmisten kanssa – ihmisten, joilla on jotakin osaamista, tietotaitoa sekä omat verkostonsa. Esimerkiksi valokuvaajana on loistavaa, että minulla on useita kauneusalan kontakteja verkostossani. Tälläkin hetkellä teen yhteistyötä erään kampaaja/meikkaajan kanssa. Sen olen oppinut, että ikinä ei voi tietää, kenen kanssa on tärkeää verkostoitua. Ikinä et voi tietää, millaista osaamista voit tarvita avuksesi tulevaisuudessa. Verkostot ovat totta kai vastavuoroisia, minä autan, sinä autat. Joskus voi mennä pidempiä aikoja, että vain minä annan ja sitten myöhemmin voin itse saada apua joltain toiselta. On myös hyödyllistä ymmärtää eri alojen ihmisiä ja toimintatapoja – sekin hoituu verkostojen avulla.

Ikinä ei tiedä, millaista osaamista kukin milloinkin tarvitsee – puolin ja toisin.

Olimme roimalaisten kanssa Tiimiakatemialla vierailulla 25.4. ja siellä keskustelimme verkostoitumisesta opiskelijoiden ja alumnien kesken. Keskusteluistamme nousi vahvasti esiin se, että sattumalle pitää antaa varaa, koska ikinä ei voi tietää mihin mikäkin kontakti sinut voi tulevaisuudessa viedä. Se, että olet edes kerran puhunut jollekin ihmisille viisi vuotta sitten, on parempi kuin se, että olisit täysin tuntematon hänelle. Keskustelimme porukalla myös siitä, että muistijäljen jättäminen on tärkeää, koska sitten sinut muistetaan vielä paremmin. Verkostoitumisessa tärkeäksi asiaksi nostettiin myös se, että pitää olla oma itsensä ja luottaa itseensä sekä kykyihinsä. Keskustelimme paljon siitä, että opiskelijoina olemme vielä enemmän ottavassa asemassa, emmekä kovinkaan moni vielä välttämättä anna verkostoillemme kovin paljon. Puhuimme verkostoiden huoltamisesta ja yksi opiskelija heittikin, että voisi tehdä tavaksi ihan vaan soitella kuulumisia tutuille, ilman mitään sen suurempaa agendaa. Uskon, että vaikka verkostoja olisi paljon, pitää ainakin jotenkin olla niiden suuntaan aktiivinen, että ne säilyvät hengissä.

Mainitsin aiemmin, että verkostoituminen tulee suurimman osan ajasta luonnollisesti. Verkostoitumisessa on kuitenkin myös se puoli, jossa tietoisesti verkostoidutaan tiettyjen ihmisten ja tahojen kanssa. Niina heitti Tiimiakatemialla hyvän kysymyksen: “Kenen kanssa haluaisitte jutella aiheesta x, jos voisitte jutella kenen kanssa tahansa?”. Tämä herätti ajattelemaan, että voisin itsekin miettiä, kenen kanssa haluaisin jutella ja ylipäätään verkostoitua. Millaisia ihmisiä haluaisin omaan verkostooni? Tähän kysymykseen en ole vielä saanut tarkempaa vastausta. Haluan, että verkostossani on mahdollisimman laajalti eri aloilta ihmisiä. Tällä hetkellä verkostoissani on ainakin näiltä aloilta osaajia:

  • Kosmetologeja, kampaajia, meikkaajia
  • Valokuvaajia, sisällöntuottajia, graafisia suunnittelijoita, kuvittajia
  • Muusikoita, dj:tä
  • Koodareita, nettisivujen tekijöitä, it-alan osaajia
  • Valmentajia, kouluttajia, opettajia
  • Asiakaspalvelijoita, myyjiä, visualisteja
  • Fysioterapeutteja, hierojia, urheilijoita, liikunnanohjaajia
  • Kirjanpitäjiä, talousalan osaajia
  • Vaatealan toimijoita, ompelijoita

Millaisia osaajia sinä haluaisit omaan verkostoosi?

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close