Tampere
18 Apr, Thursday
0° C

Proakatemian esseepankki

jääsaunassakin mokattiin, Mokaa sinäkin



Kirjoittanut: Atso Jaakkola - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Intuitio ja tunteet
Konflikti päivässä
Mahtava moka
Eveliina Salonen
Kirsi Piha
Mika Sutinen
Mikko Kuitunen
Esseen arvioitu lukuaika on 8 minuuttia.

Niin mahtava moka

 

Moka on lahja, jota kannattaa vaalia. Aihe esseeseen tuli vähän vahingossa. Saimme Proakatemian arvopalkinnon. Mikä oli rohkeus. Palkinto tuli jääsaunasta. Mikä rakensimme 2021 talvella. Palkintona arvopalkinnosta saatiin Mahtava moka Kirjan, jonka Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen on kirjoittanut. Missä he käsittelet mokaa ja virheiden tekoa. Kirjan aihe liippasi hyvin läheltä jääsaunaa. Jääsaunassa oli monia mokia ja virheitä mitä tehtiin. Ensimmäiseksi se, ettei meillä ollut mitään osaamista jäärakentamiseen tai lupa hakemuksista ylipäänsä. Ei tiedetty edes mitä lupia tämä vaatii. Myös näin jälkeenpäin katsottuna meidän suhtautumisemme mokiin ja virheisiin oli hyvä. Näimme mokat kehitys kohteina ja emmekä syyllistänyt niistä toisiamme.

 

Seuraavaksi käsittelemme aihetta, kuinka me voimme tehdä mahtavia mokia ja tulla paremmiksi versioita itsestämme.

 

Mitä moka tarkoittaa?

 

Mokalla tarkoitetaan monesti sanoja virhe ja epäonnistuminen. Jotka kuvastavat sitä, ettei ole saavutettu haluttua loputusta, johon on vaikuttanut sisäinen tai ulkoinen tekijä. Käytämme tässä esseessä sanaa moka sen takia, ettei siihen liity niin vahvoja tuntemuksia kuin epäonnistumiseen tai virheisiin.

 

Kirjassa mahtava moka Määritellään kahdella eri tavalla. On Prosessivirhe ja ideat, jotka eivät toimi ainakaan vielä.

Prosessivirheellä tarkoitetaan. Virhettä kun suunniteltu prosessi ei mene niin kuin on suunniteltu. Sinulla on joku lopputulema mihin sillä prosessilla päästään, mutta syystä tai toisesta siihen ei päästä. Esimerkiksi jos myyjä on kloussaamassa kauppaa ja syystä tai toisesta se epäonnistuu. esimerkki syys voisi olla että myyjä on sanonut jotain tyhmää josta asiakas ei ole tykännyt. (Sutinen, Kuittinen 2018. 16)

 

Toiseen ryhmään kuuluu ideat, jotka eivät toimi ainakaan vielä. Sillä tarkoitetaan. Kun tehdään asiaa jota aikaisemmin ei ole tehty. Esimerkiksi Jos kaunoluistelija tekee temppua mitä ei ole aikaisemmin tehty tai keksiä yrittää löytää aivan uutta ratkaisua ongelmaan. Tällöin ei voida tietää ennakkoon lopputulemaa ja on siksi hankala onnistua.

 

Mikä on moka

 

Virheen tekemisen pelko on meillä monilla läsnä ja tuttu. Se on sen takia todella tavallinen. Tällainen pelko monesti aiheuttaa rajoitteita yksilölle. Jos ajatellaan etten saa tehdä virheitä. Se voi olla todella todennäköistä, että teet virheen, Kun teet uutta. Tällöin pelon tunne on turha ja rajoittava.  (Salonen 2017 195)

 

On todella tärkeää, että yrityksen ihmiskäsitys on oikeanlainen virheiden suhteen. Jos yrityksen kulttuurissa etsitään virheen tekijä ja syyllinen ollaan jo väärässä suunnassa. Voit käydä mielessä läpi, kuinka teillä toimitaan. Kun virhe tapahtuu? Tuodaanko se nopeasti vai hitaasti? kysytäänkö kenessä oli vika tai kuka sen teki? Jos vastaat näihin kyllä, on yrityksesi kulttuurissa tuomitseva ilmapiiri virheitten suhteen. (Piha 2017. 46)

 

Silloin kun yrityksessä ajatellaan, että virheitä tapahtuu aina seurauksena tekemiselle. Niitä ei nähdä negatiivisina. On siis tärkeää sallia virheet.

Kun sallimme virheet. Virheistä uskalletaan puhua avoimesti. Silloin siitä virheestä saadaan kaikki oppi talteen, jolloin siitä tulee oppimista.

Jos yrityksen johto palkitsee vain onnistumisia silloin se ei kannusta tuomaan oppeja virheistä.

 

Minkälaisia mokia tehtiin jääsaunalla?

 

Jääsaunaa aloittaessamme intoa oli enemmän kuin taitoa ja tietoa siitä mitä meidän pitäisi oikeasti tehdä, mitä suunnitella ja mitä asioita ottaa edes huomioon. On hienoa näin jälkeenpäin ajatella ja katsoa taaksepäin, kuinka sitä silloin oli niin viaton ja tietämätön, monestakaan asiasta.

Idea lähti nopeasti lentoon ja pieni suunnitelmakin fläbbi taulun nurkalle raapusteltiin. Haetaan nämä ja nämä tavarat ja porukalla rakennetaan sauna perjantain ja lauantain aikana ja sitten saunotaan lauantai iltana.

 

Perustavaa laatua oleva ensimmäinen mokahan oli tässä aikataulutuksessa. Tarvitsemamme rakentamisen materiaalin ja työkalut osasimme mitoittaa ja suunnitella mm. Siksi, että rakennuspuolen osaamista meiltä löytyi tiimistä. Tuo aika taulu rakentamisen suhteen venyi kuitenkin kahden päivän suunnitelmien mukaisesta lähes kahteen viikkoon. Töitä tehtiin päälle 12-tuntisia päiviä ja pakkasta oli miltei koko ajan 20 asteen hujakoilla. Se oli raakaa työtä ja meinasi siinä välillä uskokin loppua omaan tekemiseen.

 

Oli sitä välillä vaikea asennoitua, että taas mennään pitkä päivä, mutta onneksi olimme tuohon aikaan niin turhautuneita etäopiskeluun sekä myös ohikulkijat saunastamme kiinnostuneet saivat hymyn huulille monessa hetkessä.

 

Media haipakka alkoi hieman yllättäenkin ja saimme jääsaunamme jatkuvasti uusilta medioilta yhteydenottoja, sillä he halusivat tulla tekemään meistä juttua. Eihän meillä mitään kokemusta ollut mediatiedotteista tai vastaavista, mutta onneksi yksi kaveri osasi meille semmoisenkin tehdä. Monen monta haastattelua, sekavaa ja ristiriitaista tietoa eri medioille annettuamme onkin ollut jälkeenpäin hauskaa reflektoida, että jätkät olisi toi meidän sanomamme voitu hioa pariin lauseeseen yhtenäiseksi. Milloin missäkin mediassa luki, että jääsaunassa on 100 kuutiota tai 140 kuutiota jääpalikoita. Sinälläänhän nuo ovat pieniä ja merkityksettömiä asioita kuitenkin, läpi päästiin medioissa ja haippi oli jäätävä.

 

Yksi noilta ajoilta elävimmäksi jääneistä lauseista on hieman kankealla englannin kielellä annettu brittimediaan, jossa lukikin: “Icesauna doesn’t melt, it just freezing itself.” Kyllä tässä on tullut myöhemmin naurettua ja omin silminkin todistettua, että kyllä se vaan jää sulaa kuin sulaakin. Jääsaunan rakennus- ja ennen kaikkea operointiaika olikin kaikkein eniten yllätyksiä ja mokia täynnä, yhdestä kun selvittiin, toinen oli jo nurkan takana.

Muistan kun saunaa saatiin lähes harjakorkeuteen ja kiuasta testi löylytellessämme totesimme, että tämä kiuas ei kyllä riitä tähän saunaan – täällä on kylmä. Kyllä siinä Iltalehden toimittaja yritti pokkaa pidellä, kun oli tullut testilöylyjä kuvaamaan lehteen ja pojat värjöttelevät saunassa. Isovanhempien hyvä laina kiuas jäikin historiaan ja siinä hirveällä kiireellä lähdettiin sponsori näkökulmasta hakemaan kiuasta ensin Harvialta ja sieltä pakit saatuamme Narvilta, josta saimmekin muutamien naurujen jälkeen kiukaat Tampereelle jo seuraavaksi päiväksi.

 

Monia yksityiskohtia kuten katon jouduimme kertaalleen toimintamme, noin yhdeksän päivän aikana siis uusimaan kokonaan uudenlaiseen ratkaisuun. Yritimme edesauttaa saunan seinien yläreunojen sulamattomuutta uretaanilla, joka todettiin aivan tuhoon tuomituksi ideaksi. Josta jälkikäteen vitsailtiin, kun jääsaunan budjetista oli 1/3 mennyt uretaaniin.

Alkoi vain siinä energia ja ideat olla joka jampalla aika vähissä. Jääsaunassa siis erittäin tärkeätä on, että jäänsaumat ovat tiiviitä ja ilma poistuu jostakin hallitusti. Ja löylyn lähtiessä karkaamaan jäätä vasten olevasta pinnasta, alkaa jää sulaa aivan silmissä. Pakko oli siis puuruoteilla tekemämme vanerikatto tee-se-itse mallisella höyrysululla, eli pressulla.

 

Kiukaan turvaetäisyyksistä emme tienneet tuolloin myöskään mitään ja kiukaan sijoittelu olikin aivan saunan nurkassa. Sinällään paloteknillistä vaaraahan meillä ei ollut, kun saunan nurkka oli kuitenkin jäätä, niin kuin koko sauna, mutta kiukaan lämpöhehkunta sulatti tuota nurkkaa aivan hyvällä tahdilla. Tämmöisissä tilanteissa toimimme monesti reaktiivisesti, kuten uretaanin ostelu saunan eristämiseen ja kiukaan ympärille palokivilevyt. Meillä meni isompi summa saunan pyörittämisen kautta ilmenneisiin kulueriin kuin itse aloitus raaka-ainekustannuksiin. Erittäin hyvää oppia tosin tämäkin budjetti ajatteluun.

 

Monen monta kommellusta matkan varrella sattui ja muistelimmekin tuossa hetki taakse päin hetkeä jääsaunan loppuajoilta. Iloinen Japanilais ryhmä oli meillä saunomassa ja kuvaamassa saunaa ja tuona päivänä sattui olemaan melko lähellä nollaa astetta keli. Sauna alkoi tuon vuoron aikana sulaa aivan silmissä, ja asiakkaamme olivatkin hieman tyytymättömiä kylmiin löylyihin. Heidän kanssaan asiaa puituamme ja yhteisitä seuraavista askelmerkeistä sopiessamme tämän reklamaation hoitamiseksi, tajusimme, että seuraava varausporukkahan tulee 15 minuutin päästä. Saunan seinään oli siis tässä kohti muodostunut kissan kokoisia reikiä kaksi kappaletta. Siinä vuorossa ollut porukka alkoi tehdä voitaviaan korjatakseen ongelman ja ilmoitti toiselle porukalle 52:seen, että nyt jätkät pitää perua seuraavat vuorot. Atso ja Kolu siinä soitteli tuolle porukalle ja yks tuumaan totesi, että nyt pitää saunavuoro perua, kun meillä on kissan kokoinen reikä saunan seinässä. Syntyi hetken hiljaisuus ja tämän jälkeen kuitenkin he kertoivat, että ovatkin Helsingistä junalla saapumassa aivan hetken päästä Tampereelle ja kaveria yllätyssynttäreinä tuomassa saunomaan. Ystävällinen toive oli, että pääsisivät silti saunomaan, olisihan se elämys sekin asiakkaat tuumasivat. Siinä nopeita peliliikkeitä tehtiin ja saimmepa siinä, josta skumppa pullonkin taiottua synttärinsankarille ja seurueelle ja toivotimme heidät surkuhupaisasti jääkylmään saunaan.

 

Mitä me opimme mokista?

 

Niin kuin joku sanoi joskus virhe ei ole virhe, jos siitä oppii. Niin mekin näimme jääsaunan. Vuoden 2021 jääsaunasta opittujen virheiden ja mokien ansiosta. Osasimme varautua 2022 jääsaunan rakentamiseen eri tavalla. Ensiksikin selvitimme optimaalisen ajankohdan saunalle. Joka löytyi tilastoita. Optimaalisin ajan kohta on helmikuu. Silloin on kaikista kylmintä. Toinen loistava oppi oli, ettei kannata itse tehdä asioita, josta ei tiedä. Me emme tietäneet oikeasti, miten jää toimii ja miten se käyttäytyy. Joten otimme kumppaneiksi Ikurin jäänveistäjistä tuttuja kavereita.

Sitten ne tilat. Sitä ei mietitty sen kauheammin ensimmäisessä jääsaunassa. jossa pukuhuone ja peseytymis- tila oli teltassa. Nyt tämän vuoden sauna sijaitsi Rauhaniemen kansankylpylällä. Jossa meillä oli pukuhuoneet käytössä ja hyvät peseytymis- tilat.

 

Mites se itse saunan suunnittelu ja sen teko. Siinä laskimme tarkkaan, miten paljon saunaan voisi saada henkilöitä ja mikä olisi optimaalinen määrä. Päätimme että saunaan olisi hyvä mahtua 15 henkeä kerrallaan. Teimme malleja eri työkaluilla. Yksi niistä oli minecfrastissä suunniteltu jääsauna malli. Teimme nyt huolella katon, joka ohjasi ilman kulkemaan puu materiaalien välistä eikä puun ja jään välistä. Lauteissa oli huomioitu korkeus ja siten jaloille ei edes tullut kylmä. Kiukaat oli laskettu niiden lämmön tuoton ja jääsaunan lämpö arvoilla niin että tiesimme jo etukäteen että 2 Stony kiuasta riittää lämmittämään jääsaunan.

 

Virheet kuuluvat tekemiseen ja ovat osa tekemisestä tulevaa sivu tuotetta, Joten sinä päätät vain, kuinka siihen reakoit.

 

Oppimisen anatomia.

Tämän aloitettiin Eleanor Rooseveltin lauseella.

”You can´t live enough to make them all yourself” -Eleanor Roosevelt.

Tämä lausahdus liittyy siihen että oppiaksesi mahdollisimman tehokkaasti sinun on analysoitava myös ympäristöäsi. Opi kysymään oikeita kysymyksiä ja ole utelias, kun virhe sattuu. Tällätavoin voit tajuta asiaoita jo etukäteen ja voit välttää itse tämä mokan tekemistä.

Onnistumiset ovat tärkeää oppimisessa mutta mokia pitää myös juhlistaa. Vaikka onnistuminen on todella tärkeää se ei anna samanlaista motivaatiota analysoida prosessia mikä siihen johti kuin epäonnistuminen. Kirjassa mainitaan ”  on paljon tärkeämpää antaa palautetta ja kiitosta yrittämisestä kuin vain kiittää lopputuloksesta” (Carol Dweck). Oppimisessa palautteen anto on tärkeässä roolissa kun suoritusta analysoidaan oli kyse epäonnistumisesta tai onnistumisesta täytyy kiinnittää huomiota niihin asioihin jotka johtivat onnistumisiin tai epäonnistumisiin. Tässä on tärkeää, että miten palaute annetaan huono palautteen anto ei johda juurikaan oppimiseen vaan se vain ärsyttää vastaanottajaa. Hyvä palaute sen sijaan voi sattua mutta vastaanottaja ymmärtää mitä meni pyllylleen ja osaa jatkossa parantaa ilman ärsyyntymistä. Joillakin on sellainen tyyli, että he pakoilevat epäonnistumisen jälkipyykkiä ja lakaisee epäonnistumisen maton alle, mitä siitä nyt sitte oppii?

 

Itselle palautteen anto on myös tärkeää. On erilaisia tyylejä antaa palautetta itselleen ja sitä voi harjoitella joillakin voi olla hyvinkin kriittinen ja negatiivinen palaute tyyli itseään kohtaan ja se voi vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti yksilön suoritus kykyyn. Jos palautteen anto on hyvää, pystyt itse huomaamaan palautteen annon paikan ja annat siitä palautetta itsellesi positiivisesti. Jos vain poljet itseäsi alaspäin, piiskaat itseäsi vain turhaan, rangaistus ei ole ratkaisu. Positiivisessa palautteen annossa on tärkeää, miten puhut itsellesi ja millä sanoilla kuvailet itseäsi ja tilannetta. ”Nyt kyllä harmittaa, kun kolaroin autoni tuohon puuhun, mutta ei nyt voi sille enää mitään pitää jatkossa katsoa taustapeileihin paremmin, kun peruutan”. Palautetta pitää myös itselleen antaa. Muuten et kehity ja junnaat samojen ongelmiesi kanssa loputtomiin.

 

Positiivisuus oppimisessa

Kun otat asiat positiiviselta kannalta aivot ovat rakentuneet siten, että ne myös oppivat silloin paremmin. Positiivinen ajattelu auttaa myös parantumaan vastoinkäymisistä paremmin. Jos oppiminen on pakon omaista selviytymistä kuin koealueden lukemista viikosta toiseen ei oppiminen ole pitkäaikaista vaan se voi unohtua kaiken uuden tiedon sekaan hyvinkin nopeasti. Kunnollinen innostava ja positiivinen oppimis ympäristö antaa paremmat mahdollisuudet paremmalle menestykselle sekä oppiminen on pitkä-aikaisempaa. Kun asia kiinnostaa ja innostaa tehtävät tulee tehtyä ajoissa ja tekiästä tuntuu paljon merkityksellisemmältä tallaisten tehtävien tekemisen jälkeen.

 

Miten tällainen oppiminen saavutetaan?

 

Tällainen ympäristö saavutetaan, kun yksilön taitotasoa haastetaan ja yksilö saa oikean verran vastoin käymisiä sekä onnistumisia tehtävän pitää myös tuntua merkitykselliseltä ja se täytyy olla selkeä alusta saakka. Oppiminen voi joskus viedä meidät hyvinkin tiukkoihin paikkoihin kerron tästä esimerkin: Veikon näkökulma.

Me 52 kanssa menimme Turun yliopistoon ja osallistuimme GSEA. Yrityskilpailuun. Kilpailussa on karsinta ja finaali. Me poikien kanssa olimme kehitelleet mahtavan esityksen meidän yrityksestämme ja toimme rekvisiittaa myös meidän esitykseemme. Päivä koitti ja viritimme meidän uljaan matan mustan Transportter pakettiauton matkaa varten, matkalla minulle alkoi tulla paha olo mutta en miettinyt sitä sen enempää. Harjoittelimme esitystäni ja pitkältä tuntuneen ajomatkan jälkeen saavuimme vihdoin Turkuun. Turussa minulle alkoi tulla hyvin paha olla, hikoilin kylmää hikeä ja kärsin kovista lihaskivuista mutta tästä huolimatta pinnistelin näyttämölle ja esittelin yritysemme ja oman tarinani tuomaristolle esitys meni hyvin lukuun ottamatta sitä, että heitin yrityksemme numerot muutamalla tuhannella eurolla väärin. Noh menimme sitten kuuntelemaan tuomariston tulokset ja siinä hymy suin odottelimme tuloksia ja saimme kuulla, että emme päässeet jatkoon. Voi, että se harmitti. Otti niin paljon päähän, että teki mieli repiä hiukset päästä. En sanonut sanakaan menin autoon ja istuin autossa hiljaa. Kaikki tämä työ tämän takia. Rauhoituttuani Atso sanoi hyvin, ”Me opimme nyt tästä ja tämä on hyvää treeniä seuraavaa skabaa varten”. Sitten kuulin vielä, että yritys, joka meidät oli pudottanut oli ollut lähes ammatti pitchaaja aloin rauhoittumaan ja miettimään kilpailua rakentavalta kannalta.

Tässä on muutamia asioita, joita tuli ilmi. Valmistelu tapahtumaa varten, Hyppäsimme aika myöhään Pitchin suunnitteluun ja teimme hyvin myöhäisillä illoilla töitä sen kanssa sitä voisi jatkossa parantaa. Yrityksemme numerot olisi pitänyt opetella kunnolla ulkoa ennen tapahtumaa. Vaikka esitys oli tehty minulle minun olisi pitänyt antaa tehtävä jollekin muulle koska olin niin pahasti sairas se heikensi toiminta kykyäni lavalla. Hyvää palautetta saatiin esityksen positiivisesta energiasta ja omistautumisesta esityksessä. Tuomarit tykkäsivät siis meidän tavastamme esittäytyä sellaisina kuten olemme.

Tämän oppiminen ei ollut helppoa se sattui ja otti päähän ja paljon aikaa käytettiin tämän oppimiseen. Kuitenkin jälkeenpäin ajateltuna tämä oli tärkeä kokemus ja saimme paljon arvoa siitä viiskakkosen toimintaan.

 

Lähteet

 

Intuitio ja tunteet, Eveliina salonen. Alma talnet Helsinki 2017.

Konflikti päivässä, Kirsi Piha. Alma Talent 2017.

Mahtava moka, Mika Sutinen, Mikko Kuitunen. Alma talent. Helsinki 2018

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close