Tampere
05 Dec, Monday
-7° C

Proakatemian esseepankki

j.oppimissopimusKirjoittanut: Melissa Keränen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Missä ja miten olen johtanut?

 

Ensimmäinen kosketukseni johtajuuteen oli valmistuttuani lukiosta. Olin töissä K-Citymarketissa, kesällä pihalle tulee jäätelökioski ja esihenkilöni sanoo minulle, että olen vastuussa kioskin pyörittämisestä. Tarkalleen ottaen se tarkoitti sitä, että oman varsinaisen myyjän työn ohella hoidin jäätelökioski palettia. Kioskissa oli nuorempia kesätyöntekijöitä, minun roolini oli perehdyttää heidät, huolehtia tilauksista, sekä ohjeistuksesta kassan hallintaan ja tilitykseen.

Tein myös osaltani vuoroja kioskissa, eikä tittelissäni tai palkassani millään tavalla näkynyt, että olisin vastuuhenkilö. Olin oikeastaan myyjä, jolla oli vastuu kokonaisuudesta. En tiedä onko siinä mitään järkeä, mutta en kuitenkaan pitänyt itseäni johtajana. Nyt hieman myöhemmin tarkasteltuna, olen saanut tuosta kokemuksesta jonkun verran oppia. En ehkä niinkään itse johtajuuteen oppia, vaan enemmänkin itseluottamusta. Minä pystyin hallitsemaan tuollaista kokonaisuutta, minuun luotettiin. Silloin kun tämä niin sanottu vastuutehtävä minulle annettiin, mietin enemmänkin ’’miksi minä’’, nyt olen iloinen, sillä tiedän, että he valitsivat juuri minut. He luottivat ja uskoivat minuun.

Kuitenkin, ensimmäinen varsinainen johtotehtävä oli viime keväänä 2022. Toimin tiimissämme business leaderina (BL). Olin pitkään miettinyt tuota roolia, se Akatemian alusta alkaen kutkutteli takaraivossa ja tiesin, että vielä jossain vaiheessa haluaisin nähdä itseni tuossa pestissä. Pelko epäonnistumisesta kalvasi minua moneen kertaan. Mitä jos epäonnistun? Olin ajatellut, että en pelkäisi epäonnistumisia, sillä olin monesti aiemmin. epäonnistunut ja noussut ylös vahvempana kuin koskaan. Kuitenkin tuolloin tammikuussa 2022, kun aloitimme BL:n valintaprosessin, tunsin, kuinka haluaisin lähteä tuohon rooliin, mutta aidosti pelkäsin. Miten voisin johtaa tätä tiimiä?

Onneksi kuitenkin muiden kannustuksesta lähdin tuohon rooliin. Olin vuoden vaihteessa tehnyt isomman asenteen muutoksen, minusta huokui erilainen energia. Olin asettanut tavoitteita itselleni ja tiimille. Kirjailin asioita ylös ja opiskelin aihetta. Lähdin pestin alusta asti kirjoittamaan esseetä, jossa analysoin omaa kehitystäni ja oppimiani asioita. Huomasin nopeasti, että tuo johtaminen tuli jopa uniini. Tahtotilani oli todella viedä tiimiä eteenpäin, tehdä meistä vahvempia. Rohkaista jokaista yksilöä, vahvistaa heidän osaamisiaan. Minulla oli mielessäni muutama avainpelaaja, joiden kannustaminen auttaisi minua motivoimaan muita tiimiläisiä. Olin mielestäni tehnyt hyvää pohjatyötä ja lähdin isoilla kengillä eteenpäin. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että ojaan mentiin ja kovaa. En sano, että kengät olisivat olleet liian isot, mutta ne olivat selkeästi väärinpäin minulla jalassa, sillä eteenpäin meneminen oli hankalaa. Oli kuin olisin opetellut kävelemään uudestaan, se opettelu vei minulta niin paljon voimavaroja, että luovutin. En ole ollenkaan luovuttaja tyyppiä, mutta silloin minä nostin kädet ylös ja päätin jättää kengät ojaan.

En sano, että olisin epäonnistunut täysin, sillä sain kaksi omaa tavoitettani täytettyä. Teimme koko tiimin voimalla projektin alusta alkaen (mustamakkara hodari), sekä innostuminen ja innostaminen tekemiseen näkyi. Ei ehkä niin paljoa kuin olisin toivonut, mutta muutamilla ihmisillä se näkyi suurestikin. Toivoin ennen kesälomaa, että olisin edes jotenkin auttanut tiimiä, jos olisinkin tehnyt sen verran hyvää työtä, että seuraavalla BL:llä olisi pohja luotuna, helppo jatkaa minun jälkeeni.

Akatemialla johtaminen ja ensi askeleet toimia johtajana, on ’’helppoa’’. Helpolla tarkoitan sitä, että pääsee matalalla kynnyksellä haastamaan itseään ja muita. Kuitenkaan tiimin johtaminen ja vertaisjohtajana toimiminen ei todellakaan ole helppoa. Tiimin jäsenet ovat todella erilaisia, olemme akatemialla erilaisista motiiveista. Jotkut suorittavat enemmän, kuin toiset. Jotkut pystyvät antautumaan vertaisjohtajuudelle paremmin, kuin toiset. Oma kokemukseni ei ollut helppo. Uskon, että suurin osa akatemian BL:stä kamppailevat samanlaisten ongelmien parissa, kuin minä.

Miten johdat tällä hetkellä?

Täytyy myöntää, että tällä hetkellä en johda muita tiimiläisiä millään tavalla. Ajatuksena minulla oli, kun BL pesti vaihtui, että olisin johtanut muita innostumaan ja innostamaan, sillä se on mielestäni sellainen asia, joka meidän tiimistämme puuttuu. Innostuminen. Sain keväällä palautetta siitä, että olen hyvä innostamaan muita, joten siitä innostuneena, halusin sitä jatkaa. Se jäi kuitenkin vain ajatuksen tasolle. Aika nopeasti aloimme tänä syksynä työstämään MELIINA -kynttilöitä. Meillä oli vauhti niin kova, sillä shark tankin deadline oli lähettyvillä, tuotteen viimeistely yms. Asioita oli lautasella niin paljon, että työskentelin melkeinpä vuorokauden ympäri päivittäin, ylikuormituin ja uuvuin pahasti.

Uskon, että uupumukseni on vaikuttanut myös muihin tiimiläisiin. Itse olen ainakin huomannut, että muiden tiimiläisten niin sanottu pahoinvointi on myös omalla tavallaan vaikuttanut minuun. Minulla on paljon parannettavaa johtamisen saralla, myös sillä miten suhtaudun siihen, miten minua johdetaan. Jokaisella meillä on omat tyylimme johtaa, olemme niin erilaisia persoonia kaikki. Oma ongelmani on se, että kiinnitän liikaa huomiota muiden tekemiseen, minun pitäisi keskittyä enemmän itseeni ja omaan tekemiseen. Itseni kehittämiseen. Aion tehdä ison muutoksen (jälleen) omassa asenteessani ja kehittää itseäni parempaan suuntaan, niin ihmisenä, kuin johtajana.

Millainen johtaja haluat olla tulevaisuudessa?

Niin kuin aiemmin mainitsin, olen kirjoittanut oman BL kauteni aikana esseetä omasta johtamisestani, se kuitenkin jäi viimeistelemättä, kun heitin johtajan kenkäni ojaan. Aion palata siihen ja tarkastella sitä taas uusien linssien läpi ja viimeistellä se. Viime aikoina teemana on ollut itsensä kehittäminen, itsensäjohtaminen, sekä omassa elämässä voittaminen.  Teeman huomaa myös viimeaikaisissa esseissäni, mutta koen tämän tärkeäksi aiheeksi. Olen ollut hukassa siitä, kuka olen ja mitä haluan tehdä. Nämä pohdinnat, kirjoittaminen ja ääneen ihmetteleminen, ovat vieneet minua eteenpäin pieni askel kerrallaan.

Minun tulee kehittää itseäni siinä, että keskityn itseeni enemmän, enkä niinkään muihin ihmisiin. En tarkoita tätä itsekkäällä tavalla (ehkä vähän kuitekin), vaan enemmänkin sillä, että muihin ihmisiin keskittyminen ei vie minua eteenpäin, oikeastaan vaan hidastaa. Minun tulee kehittää itseäni siinä, että artikuloin paremmin, sekä innostan muita. Tulevaisuudessa haluan toimia johtajana, en tiedä vielä missä tai miten, mutta se on unelmani ollut pitkään. Siitä syystä olen myös Akatemialla. Minun täytyy keskittyä siihen, että kerään ympärilleni saman mielisiä ihmisiä, aikataulutan paremmin elämääni, sekä haastan itseäni enemmän. Saman mielisillä ihmisillä tarkoitan sellaista lähipiiriä, jotka osaavat haastaa minua tarpeeksi, pystyvät tukemaan minua ja ymmärtävät myöskin sanatonta viestintääni, ymmärtämättä minua väärin. Tiimiläisen sanoja lainaten, jos jokin kolmen kombinaatiosta reistailee (ruoka, uni, liikunta), ei voi suoritua hyvin arjessa. Noihin keskitytään ja aletaan haastamaan itseään enemmän.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close