Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Itsevarmuus: avain menestykseen



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuuluisat sekä menestyneet ihmiset usein sanovat omissa seminaareissaan, että ”Usko itseesi, ja saavutat kaiken haluamasi.” Sitä on sanottu niin usein, että tästä on jo tullut tavallinen kliseinen lause, joka ei enää pistä ajattelemaan. Mutta miksi menestyneet ihmiset silti sanovat sitä kerrasta toiseen?

Ilman itsevarmuutta ja uskoa siihen, mitä tekee, on lähes mahdotonta menestyä. Korkeat tavoitteet on ensimmäinen asia, jonka pitää asettaa itselleen heti, kun astuu menestyksen tielle. Alku on aina vaikea, mutta monen miljonäärin tarina on alkanut juuri kovasta motivaatiosta sekä itsevarmuudesta. He tiesivät jo alkuvaiheessa, että tulevaisuudessa heidät odottaa suuri saavutus ja mahtava elämä. Vaihtoehtoa epäonnistumisesta ei ollut. Hyvä esimerkki tästä on kuuluisa liikemies sekä nykyinen USA:n presidentti Donald Trump.

Oikeanlainen kasvatus

Ihmisen luonne rakentuu vielä lapsuudessa, kun kaikki ympärillä tapahtuvat asiat tuntuvat oikeilta. Mikäli perheessä on tapana miettiä isosti ja tarttua erilaisiin tilaisuuksiin, se todennäköisesti tarttuu lapseenkin. Omalla esimerkillä sekä lapsen kannustamisella erilaisissa harrastuksissa voi luoda hänelle vahvan uskon omiin voimiin. Voi myös käydä toisinpäin, jos perheessä ei hyväksytä mitään, mikä eroaa tavallisesta keskitasoisesta elämästä. Silloin ajatus ”Menestyminen on muita varten” voi muuttua elämän mottoksi, joka pahasti hidastaa tai pysäyttää kokonaan halun menestyä.

Esimerkiksi Donald Trump on syntynyt yrittäjäperheessä. Hänen isänsä Fred Trump oli kiinteistömoguli. Hän kasvatti poikansa niin, että pienestä asti otti hänet mukaan rakennuskohteille, näytti miten tehdään monen miljoonan euron sopimukset, ja antoi pojalleen ajatuksen, että kaikki on mahdollista. Toki Donaldille kävi hyvä tuuri syntyä rikkaassa ja menestykkäässä perheessä, mutta se ei tarkoita, että se on ainoa tapa asettua oikealle tiellä sekä tienata miljoonia euroja tulevaisuudessa. Lähtökohdasta riippumatta itsevarmuus ratkaisee kaiken. Donald ei hetkeäkään epäillyt, että hän voisi epäonnistua. Vaikka epäonnistumisia olikin paljon, hänellä silti aina riitti voimia nousta uudestaan ja mennä eteenpäin asettamalla entistäkin korkeampia tavoitteita. Kun Donald oli vielä pieni, isä oli hänen esikuvansa, mutta aikuisiässä kokeiltuaan isän yritystoimintaa ja menetelmätapoja, isän tavoitteet eivät olleet enää tarpeeksi suuria hänelle. Hän halusi tehdä jotakin mahtavaa. Tästä ajatuksesta syntyi Trump Tower.

 

Tunnettavuus

Ihminen voi olla vaikka kuinka lahjakas, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, jos kukaan ei tiedä siitä. Tässä tarvitaan paljon itsevarmuutta ja rohkeutta kertoakseen koko maailmalle siitä kuka olet ja miksi olet paras. Donald Trump on perustanut Trump Towerin juuri sen takia, että hänen tunnettavuus nousisi. Että jokainen tietäisi kuka on Donald Trump. Tunnettavuus auttaa siihen, että kun esimerkiksi yrittäjä menee hakemaan rahoitusta omaa projektia varten niin häntä aika paljonkin auttaa se, kuinka hyvin häntä tunnetaan. Täysin tuntemattomalle yrittäjälle, jolla ei ole mitään kuuluisaa projektia takana, on vaikeaa todistaa, että juuri tämä projekti on se huippuprojekti, joka nousee kuuluisaksi. Niinpä rahoituksen saanti voi jäädä siitä kiinni.

Trump Tower on juuri se ”huippuprojekti”, joka oli tehty sitä varten, jotta seuraavia sopimuksia tai rahoituksia olisi helpompi saada. Näin rahoittajat tietävät jo suurin piirtein, että heidän rahoittamansa projekti todennäköisesti onnistuu, ja he saavat tästä paljon voittoa. Eli huippuprojektia voidaan pitää suorana sijoituksena omaan tulevaan uraan. Trumpin mukaan Trump Tower oli rakennettu saadakseen itselleen uuden kohderyhmän. Jos ennen hän myi isänsä kanssa kiinteistöjä tavallisille ihmisille, Donaldille se ei lopulta riittänyt, ja hän halusi siirtyä varakkaisiin ihmisiin. Hänen isänsä sanoi, että tornin rakentaminen epäonnistuu, ja että Donald käyttää turhan kalliita materiaaleja sen rakentamiseen, mutta Donald tiesi, että tästä alkaa täysin uusi yritys. Hänen oma yritys.

Korkeat tavoitteet

Asettamalla tarpeeksi korkeat tavoitteet, voi oikeasti päästä pitkälle. Jos ihminen on varma siitä, mitä tekee, korkeat tavoitteet eivät tunnu mahdottomilta vaan pistävät ihmistä tekemään entistäkin enemmän työtä saavuttaakseen omia tavoitteita tai edes päästä lähelle niitä. Donald Trump on useita kertoja menettänyt kaiken ja noussut korkealle uudestaan ja uudestaan. Saavuttaakseen jotakin suurta, välillä pitää ottaa isoja riskejä, koska ilman niitä ei tulla miljonääreiksi. Usko omaan projektiin sekä selkeä näkemys onnellisesta tulevaisuudesta on avain menestymiseen. Trump aina uskoi jopa sellaisiin projekteihin, joista kaikki muut luulivat, että ne eivät missään nimessä tule toimimaan. Kuitenkin Trump oli lähes aina oikeassa, ja jos ei ollut niin hän vain otti asian opiksi ja jatkoi eteenpäin. Välillä on ihan hyvä olla vähän liiankin itsevarma. Silloin asiat elämässä menevät eteenpäin, ja tavoitteet eivät koskaan jää liian alhaisiksi.

Lopetus

Itsekin pidän itsevarmuutta tosi täkeänä asiana työuran kehittäessä, sillä se on mielestäni ensimmäinen asia, johon ihmiset kiinnittää huomiota. Itsevarmuudella voi syntyä innostusta muissa ihmisissä ja sparrata heitä parempiin suorituksiin.

Lähde: Alexey Nemirov, Donald Trump: Menestyksen provokaatio, Moskova: Printmedia 2017

Kommentoi