Tampere
11 Aug, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Itsetutkiskelu tuottaa tulostaKirjoittanut: Heidi Hydén - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oli ilo lukea esseesi koskien johdettavana olemiseen ja oivalluksiisi Proakatemian aikana. Lukiessani huomasin päässäni toistuvan ”check” sanan. Minusta tuntuu, että meillä on todella samanlainen ajatusmalli ja suhtautuminen työhön. Jo heti toisessa kappaleessa kerroit siitä, että et halua enää miellyttää muita, vaan ottaa huomioon paremmin omat tarpeesi, on täysin samoja asioita, mitä itsekin olen useaan otteeseen puntaroinut. Olen päässyt myös yli pahimmasta miellyttämisestä. En omalla kohdallani puhuisi edes miellyttämisestä vaan pikemminkin kiltteydestä. Olen ollut aina kiltti ja sen takia olen joutunut kohtaamaan ikäviä seurauksia.

Kerroit suorituskeskeisyydestäsi ja sen merkityksestä omaan hyvinvointiisi. Huomaan, että aika moni meidän tiimissämme on suorittajia ja tasapaino työn ja vapaa-ajan kanssa ei kohtaa. Olen miettinyt mistä tämä johtuu ja olen päätynyt siihen tulokseen, että ympäristö luo meille paineita suorittaa. Aikataulut, tehtävien määrä, vastuu ja yllättävät tilanteet luo paineita ja sen kautta suorittamista. Sen takia pohdin, että kun sinä ja minä olemme niin järjestelmällisiä ihmisiä, niin johtuuko suorituskeskeisyys nimenomaan siitä.

Tunnistan itseni myös tavoitteista, mitä sinäkin pidät tärkeänä. Mielestäni ilman tavoitetta ei ole mitään. Pystyn samaistumaan siihen, että tavoitteet ohjaavat ja rytmittävät tekemistä sekä tavoitteen avulla on helpompaa sopia askelmerkit kohti sitä. Miten sovittaa tiimin keskinäinen tekeminen, jos osalle tavoite ei ole niin tärkeä. Ehkä jokaisen henkilön tiimissä pitäisi kokeilla taktiikkaasi itsetutkiskelun parissa. Itse harrastan tätä usein ja huomaan, että alan tunnistamaan helpommin tarpeitani ja mikä minua motivoi. Mielenkiintoista oli se, että sinua motivoi täysin sama asia kuin minuakin – vastuu. Ainoa asia mikä minua jäi mietityttämään esseessäsi oli se, että mikä sinun tavoitteesi on ollut, mihin olet päässyt muiden tuen avulla? Olisi ollut mukavaa kuulla tarkemmin esimerkin avulla, mikä on ollut tavoitteesi, miten olet sen saavuttanut ja miten muiden tuki on siihen auttanut.

Kerroit olevasi kontrollifriikki ja haluaisit päästä hallinnan tarpeesta osittain eroon menettämättä omaa persoonallisuuttasi. Mielestäni hallinnan tarve on enemmänkin mielenmalli kuin osa persoonallisuutta. Vaikka keskittyisit olennaisesti hillitsemään hallinnan tarvettasi se ei muuta sinun persoonallisuuttasi. Hallinnan tarpeen voi rinnastaa myös tunnelukkoon, mikä on saattanut syntyä jo lapsuudessa ja se nostaa päätään tietyissä tilanteissa ja ajaa sinut toimimaan tietyllä tavalla. Tähän on olemassa paljon kirjallisuutta, mistä voi saada apua ja itse olenkin saanut apua Tunne Lukkosi -kirjasta. Totesitkin hienosti, että pitää tunnistaa tilanteet, kun hallinnan tarve nousee esille ja tähän löytyy apua mainitsemastani kirjasta.

Luottamus on asia mikä minuakin varjostaa tiimissä. Luottamuksen puuttuessa on vaikea jakaa tehtäviä ja luottaa siihen, että ne tulevat tehdyiksi. Helposti ajattelee mielessään, että hoidan tämän paremmin, nopeammin ja tehokkaammin eikä uskalla antaa sitä vastuuta muille. Tässä on kehityksen paikka meillä molemmilla ja olenkin tätä jo uskaltanut käytännössä kokeilla. Ei auta itku markkinoilla vaan antaa tehtäviä muille ja sitten voi ainakin antaa palautetta, jos työ ei ole toteutunut annetun ajan puitteissa tai tehtävänannon mukaisesti.

Suosittelen ehdottomasti nostamaan kissan heti pöydälle, mikäli tulee tilanne vastaan, missä koet, että asiat menevät täysin metsään ja tietäisit paremman ratkaisun. Se ei vie asioita eikä tiimiä eteenpäin, jos yrität aina vain sopeutua tilanteeseen. Olen itse huomannut tämän kantapään kautta, että itsellä voisi olla kuningasratkaisu asiaan, mutta olen jättänyt sen sanomatta, kun muu tiimi on ollut innoissaan jostakin muusta, mikä ei välttämättä toimi ollenkaan. On helpompaa sopeutua, kuin olla aloitteentekijä.

Pidin esimerkistäsi Lempi kesäkahvilan johtamisessa. Olet selkeästi pohtinut asiaa ja omaa käyttäytymistäsi, mikä kertoo hyvästä henkisestä kasvusta. Pitää epäonnistua ensin, jotta voi onnistua pitää kohdallasi melko hyvin paikkaansa. Hienosti olet kehittänyt itseäsi ja nyt kun toimit Evisionin johtoryhmässä, niin olet selkeästi löytänyt oman paikkasi ja vastuualueesi, mikä on luultavasti lisännyt omaa motivaatiotasi.

Odotan innolla, mikäli aiot liittyä HIGHLEVEL tiimiin, koska koen, että meidän ajatusmaailmamme kulkee hyvin käsi kädessä ja ainakin työhön suhtautuminen sekä sen toteuttaminen on hyvin samankaltaista. Vuosigaala projektitiimissä, kun toimit oikeana kätenäni, niin työ sujui mallikkaasti, vaikka nyt luettuani tämän, olisin voinut johtaa sinua vieläkin paremmin ja ymmärtää, mikä sinulle olisi ollut kaikkein paras tapa toimia.

 

“Success at anything will always come down to this: focus & effort, and we control both” – Dwayne Johnson

 

LÄHTEET

Hyytinen, S. 2020. Itseni kehittämisen tarkastelu. Proakatemian esseepankki. Luettu 3.4.2020. https://esseepankki.proakatemia.fi/itseni-kehittamisen-tarkastelu/

Kommentit
  • Siiri Hyytinen

    Kiitos Heidi esseestäsi! Kiva huomata, että olit lukenut selvästi ajatuksella esseeni ja mukavaa, että se herätti ajatuksia. Olen samaa mieltä siitä kanssasi, että ajatusmaailmamme kohtaa yllättävän monessakin asiassa, erityisesti työn tekemiseen liittyvissä asioissa. Itselleni on myös jäänyt erittäin lämmin muisto Vuosigaalan järjestämisestä sekä kanssasi työskentelystä. Esitit muutaman mietityttämään jääneen kysymyksen esseesäsi, joten suottaapi nähä saammeko niihin vastauksen sitten seuraavan esseen merkeissä… 😉 Hyvää alkanutta viikkoa!

    6.4.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close