Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Itsentä johtaminen



Kirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Raija Salmimiehen kirjoittamassa Onnistu itsesi johtamisessa –kirjassa paneudutaan siihen, mitä nimikin jo antaa ymmärtää. Kaikki Johtaminen tapahtuu omasta itsestään. Kirjassa pohditaan asioita, kuten mitkä kyvyt ovat tärkeitä itsensä johtamisen kannalta ja kuinka niitä voi kehittää eteenpäin. Onnistu itsesi johtamisessa -kirja on apuväline hyvään itsetuntemukseen ja omien vahvuuksien kehittämiseen.

 

Sana johtajuus. Mieleeni tulee väkisin vanhanaikainen johtajuusmalli, missä pyramidin huipulla johtaja käskyttää alamaisiaan. Johtaja on ylimielinen ja ankara. Alaiset tekevät käskettyä työtään hampaat irvessä. Nykyään jopa armeijassakin johtajille pyritään kouluttamaan syväjohtamista. Vielä toistaiseksi nämä opit jäävät pelkiksi teoriatiedoiksi. Ei ihmekään, koska monet on pakotettu tähän huippuhyvään johtajakoulutukseen, mitä ei saa mistään muualta maailmasta.”Nykyaikana painostetaan siihen, että johtajuus lähtee henkilöstään itsestään. Dee Hocken johtamis mallin mukaanjopa 50% on itsensä johtamista, 25% vertaistensa, 20% johtajien johtamista ja vasta vain 5% alaisten johtamista. En vielä tällä hetkellä osaa kuvitella, että vain 5% olisi oikeasti alaisten johtamista. Ehkä tämä ihannemalli voisi oikeastikin toimia jossain paikassa, missä alaisetkin osaavat johtaa itseään ja kaikki tietävät tarkalleen, mitä tekevät. Toisaalta loistavana esimerkkinä itseohjautuvista työntekijöistä toimii Tamperelainen Vincit Oy.

Ajankäyttö on yksi keskinäisimmissä osissa itsensä johtamisessa. Monesti kuulee ihmisen valittavan kiireestä ja ajan niukkuudesta. Minusta tämä on vain tekosyy. Aina löytyy aikaa, jos osaa järjestää asiat oikein. Ajanhallinnan kulmakivenä on se, että laitat asiat tärkeysjärjestykseen. Pitää päättää, mitkä ovat tärkeimpiä asioita elämässäsi, joihin haluat panostaa ja sitoutua. Kaikkea ei voi saada, joten joistain asioista on luovuttava. Kirjailija painostaa siihen, että vältät toimimasta hetkellisten mielihalujesi ja yllykkeidesi ohjaamana. Monesti elämässä syntyy epätietoisuutta siitä, miten aikaasi tulisi viisasti jakaa. Kun pohtii tätä asiaa, haasteena ei olekaan vain ajan hallinta, vaan pikemminkin hallita itseäsi. Oman toiminnan johtamista.

Tämä ajankäyttö on yksi, mitä haluan kehittää itsessäni ja tiimissäni. Tällä hetkellä ajankäyttö ei ole niin tehokasta, kun se voisi olla. Vasta akatemian aikana olen ryhtynyt käyttämään kalenteria.  Suunnittelemme itse oman lukujärjestyksen ja päätämme pitkälti itse omasta aikataulustamme

”Huomiostasi 60% kuluu menneisyytesi pohtimiseen, 10% nykyhetkessä elämiseen ja 30% tulevaisuuden suuntautumiseen.” Ihmiset miettivät liikaa menneitä. Itse kuulun heihin, vaikka sen tietää varsin hyvin, että menneisyyden asioiden vatvominen vie turhaa energiaa ja aikaa. Eikä se johda mihinkään. Elämässä pitää olla haaveita ja tavoitteita, mutta tulevaisuuteen on myös helppoa. Mikään asia ei hoidu täysin itsestään, vaikka kuinka niin kuvittelisi. Helposti haaveilee kaikkea, mitä olisi kiva tehdä, mutta on vaikeaa ryhtyä tekemään asioiden eteen jotakin. Huominen on huomennakin, muista elää päivä kerrallaan.

Itsensä johtamisen yksi kulmakivistä on, että pyrit tietoisesti vaikuttamaan ongelmallisiin ajatuksiisi. Voit myös ajatella, että sinun on pakko saavuttaa sellaisetkin tavoitteet, jotka koet lähes mahdottomina, tai selviytyä yksin tilanteista, jotka tuntuvat ylivoimaisilta. Nämä ovat sudenkuoppia, mihin ihmiset liian helposti astuvat. Ymmärtämällä omat sudenkuoppansa, itseään johtava ihminen pyrkii niitä tietoisesti muuttamaan. Kun käsitys itsestäsi oman elämäsi ohjaajana ja päättäjänä vahvistuu, muuttuu suhtautumisesi muihin ihmisiin avoimempaan suuntaan. Muutos ei ole pelkästään henkistä muutosta. Monesti kuulee sanontoja:

”Tämä on viimeinen tupakkani, jonka ikinä poltan…”, ”En juo enää ikinä…”

Mitäs muutakaan, kuin itsensä huijaamista nämä ovat? Henkilökohtaisesti olen itselleni luvannut monta kertaa vastaavia lauseita. Todellisuudessa, harvalle se juomakerta on jäänyt viimeiseksi. Siksi on tärkeää, että haastaa itsensä realistisiin tavoitteisiin. Ei meistä kukaan Teräsmies ole. Itsensä johtamista on se, että pelkän lupauksen sijaan teet suunnitelman, kuinka lopettaa esimerkiksi tämän alkoholin juonnin. Suunnitelmasta on hyvä löytyä kohdat: Miten sen teet ja millaista tukea ja keneltä siihen tarvitset.

Henkilökohtaisesti elän muutosten aikaa. Haluan kasvaa henkisesti, oppia uutta alastani ja itse elämästä. Kuten kirjassa mainitaan, myönteinen asenne on tärkeä osa muutosprosessia. Tiedän, että ilman muutoksia en olisi tyytyväinen itseeni ja elämääni.

Kommentoi