Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Itsensäjohtamisen anatomia



Kirjoittanut: Sanni Turunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Oskari Saari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aki Hintsan kirja Voittamisen anatomia käsittelee Hintsan elämäntyötä lääkärinä, sen tuomista oivalluksista elämään ja suorituskykyyn joista useat huippuluokan urheilijat hyötyvät tänä päivänä – kuten myös monet yritysjohtajatkin. Hän on kehittänyt vuosien työskentelyn lomassa ja omien kokemuksien pohjalta toimintamallin, joka mahdollistaa ihmisen suorituskyvyn nostamisen korkealle tasolle hyvinvoinnin kautta.  

Hintsa on urallaan nähnyt paljon. Hän on muun muassa työskennellyt Etiopiassa lähetyslääkärinä 1990-luvun lopulla, josta ajatus hänen ”malliinsa” sai myös alkunsa. Etiopian aikoina hän tapasi useita huippu-urheilijoita ja analysoi heidän taipumukseensa menestyä arvokisoissa.

 

Urheilijat kilpailivat pitkän matkan juoksussa ja heidän tietämyksensä harjoittelemisesta oli vähäistä ainakin tieteen valossa ja harjoitusolosuhteetkin olivat heikot verrattuna esimerkiksi Suomeen. Hintsa tutustui hyvin erääseen menestyneeseen juoksijaan nimeltä Haile Gebreselassie ja toimikin pitkään hänen lääkärinään. Heidän suhteensa oli läheinen ja Hintsa pääsi näkemään Etiopian aikanaan juoksijan elämää ja arkea aivan vierestä. Hän teki havaintoja juoksijasta ja siitä miksi juuri Gebreselassie menestyy.  

 

Hintsa huomasi että maassa oli myös monia muita lahjakkaita ja kovaa harjoittelevia juoksijoita, mutta yksi oli tuohon aikaan kumminkin ylempänä muita. Gebreselassiella oli kumminkin etulyöntiasema juoksukentän ulkopuolella. Hänellä oli nimittäin yksityiselämä erittäin hyvällä tolalla. Hän oli läheinen perheensä kanssa ja vietti yhdessä heidän kanssaan paljon aikaa. Hän oli maanläheinen, tiedosti mistä oli lähtöisin ja ei yrittänyt olla mitään muuta kuin oma itsensä. Gebreselassie siis tiesi kuka on ja mitä haluaa elämältään sekä uraltaan. Hintsa näki että tälläinen kokonaisuus pystyy viemään ihmistä pitkälle.  Hän eli omassa elämässään tuolloin raskasta aikaa ja sai inspiraation kehittää itseään lähestulkoon pakon edessä. Hintsa uskoi että hän voisi hyödyntää hyvin yksinkertaista tiedettä saavuttaakseen paremman elämän.  

 

Hintsan malli siis perustui pitkälti ihmisen hyvinvointiin ja sen kautta omien tavoitteiden saavuttamiseen. Kestävää ja menestyksellistä uraa tai elämää on vaikea rakentaa, mikäli elämän peruspilarit eivät ole kunnossa. Olitpa yritysjohtaja, huippu-urheilija tai aivan tavallinen kaduntallaaja – kiire, työ, treenit tai normaali arki voivat sotkea näitä yksinkertaisia asioita helposti sekä huomaamattamme. Tulee hetki kun asiat eivät enää suju. Osa varmasti vain sivuttaisi asian ja jatkaisi kulkuaan hammasta purren, vaikka se tuntuisi hiukan raskaammalta kuin ennen ja toinen saattaisi käyttää sen hyvin pienen hetken pysähtymiseen. Miksi en kehity tai pääse tavoitteisiini tai miksi aikani ei riitä perheen kanssa olemiseen? Hintsa ei avaa kirjassaan täysin kaikkia metodeitaan tai paljasta salojaan miten auttaa ihmisiä kun he saapuvat hänen klinikalleen, mutta kirja antaa kumminkin helpot niksit mitä jokainen lukija voi noudattaa. Yksi tärkeimmistä asioista mitä hän asiakkailleen neuvoo tai kehottaa tekemään on nukkuminen.

 

Haastatellessaan esimerkiksi yritysjohtajaa, joka kertoo nukkuvansa öisin vain 4 tuntia saa reseptikseen nukkua kokeilun vuoksi tunnin tai kaksi enemmän yössä. Asiakkaasta aluksi hurjalta tuntuva asia osoittautuukin erittäin hyödylliseksi. Yritysjohtajan parannettua untaan hän tuntee löytävänsä uuden vaihteen elämäänsä ja työn tekoon. Hintsa keskittyi ensin saamaan kuntoon asiakkaansa terveyden ja elämäntavat ennekuin edes harkitsi lääkkeiden määräämistä.  

 

Kyseisen asiakkaan tarinan vuoksi herää ajatus siitä miksi tehdä työtä oman terveytensä ja hyvinvoinnin kaupalla. Asiakas, jonka auttamisesta Hintsa kirjassaan kertoo on hyvä esimerkki siitä mitä tehdä viimeistään silloin kun olet jo saavuttanut paljon. Miksi käyttää kaikki aika siihen että menestyt? Yritätkö saavuttaa valtaisan omaisuuden, jonka uskot tuovan onnellisuuden, vai onko kyse siitä että on koukussa työntekoon? Halautko elää vain sumussa ilman varsinaista päämäärää unohtaen kaiken muun mikä on elämässä tärkeää ja sen mitä alun perin on lähtenyt tavoittelemaan?

 

Sebastian Vettel moninkertainen Formula 1- maailmanmestari ja Hintsan läheinen ystävä. Hintsa kertoo Vettelin uran alkuvaiheista ja hänen noususta F1 maailman huipulle. Hän kertoo nähneensä Sebastian Vettelissä ainesta paljon aikaa ennen kuin hän edes ajoi kilpaa formuloissa. Vettel ja Hintsa olivat läheisissä väleissä vuosia ja hän kirjoittaa Vettelin luonteenpiirteistä hyvin tarkkaan.  Hänestä on huokunut alusta lähtien Hinstan silmään maanläheisyys, itsevarmuus ja onnellisuus. Vettelin kehittyessä eteenpäin urallaan hän on luotsannut Vetteliä pitämään nämä ominaisuudet itsessään vaikka tapahtuisi mitä. Sebastianin voitettua useita F1 sarjan mestaruuksia urallaan, hänellä ei ole koskaan tapahtunut suurempia notkahduksia ja mikäli jotain on sattunut hänen henkiset ominaisuudet ovat nostaneet hänet hyvin nopeasti takaisin pintaan.  

Hintsan malli on päässyt kokeiluun ehkäpä parhaimmassa mahdollisessa paikassa. Formula 1 luokassa ajaminen on kovaa urheilua ja tuo mukanaan monenlaista muutakin. Siellä jos missä ei menesty pelkillä fyysisillä taidoilla. Olisiko esimerkiksi juuri Sebastien Vettel niin menestynyt lajissaa ilman yksinkertaisia neuvoja Aki Hinstalta? Uskoisin että hän olisi vähintäänkin pärjännyt keskivertoa paremmin jo, mutta Hintsan usko omaan luomukseensa ja sen intohimoinen vienti eteenpäin on mielestäni antanut Vettelillekin sen viimeisen silauksen hänen tekemiseensä ja näin edes auttanut menestymään.  

 

Niin urheiijalle kuin yrittäjälle yksinkertaisesti – oma hyvinvointi kuntoon ja sen jälkeen töihin ja harjoittelemaan. Jalat on pidettävä maassa ja itsestään on pidettävä huolta. Uskon että näillä jopa päivän selvillä neuvoilla voi menestyä lähes kuka vain.  

 

Pohdintaa

 

Olen huomannut meidän tiimissämme jo tämän kevään aikana selkää väsymistä ja jopa loppuun palamista. Tämä voi johtua täysin ensimmäisen vuoden innosta lähteä kaikkeen mukaan, mutta missä kohtaa osaa viheltää pelin poikki? Välillä asioiden aikatauluttaminen on vaikeaa ja yksinkertaisesti tuntuu, että vuorokaudesta ei riitä tunnit. Deadlinet alkaa paukkumaan, ja havahdut että olet kasannut liikaa hommia itellesi. Aki Hintsan sanat sai itseni miettimään monta kertaa: ”Olisiko aika vetää henkeä?”

 

Lähteet

Saari, O. Voittamisen anatomia. 2016. WSOY.

Add Comment
Loading...
Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close