


Itsensäjohtaminen
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
’’Itsensä johtaminen on sitä, että osaat viedä haluamasi asiat käytäntöön ja saavuttaa sinulle tärkeät tavoitteet sekä unelmat’’
Ilkka koppelomäki – itsensäjohtamisenn valmentaja, Uskalla innostua -perustaja, tietokirjailija
Itsensä johtaminen
Miten voit johtaa muita, ellet osaa johtaa itseäsi? Itsensä johtaminen tarkoittaa sitä, että osaat viedä haluamasi asiat elämässäsi käytäntöön ja osaat myös johtaa itsesi haluamiisi tavoitteisiin/tilanteisiin. Mikä on itsensä johtamisen ja itsensä kehittämisen ero? Merkittävin ero on siinä, että itsensä kehittämisessä keskitytään enimmäkseen oman elämän suunnitteluun, tavoitteiden määrittämiseen, erilaisten taitojen harjoitteluun ja tiedon kerryttämiseen. Kun taas itsensä johtaminen on taas sitä, että saat vietyä itsensä kehittämisen eri osa-alueet onnistuneesti käytäntöön. Kun mietit asiaa tarkemmin, onnellisen ja oman näköisen elämän eläminen on onnistuneen itsensä johtamisen tulos. Itsensä johtaminen keskittyy ainoastaan käytäntöön, ja ilman käytännön. työtä ei tapahdu mitään.
Hyödyt
Kun hallitset itsesi johtamisen, olet elämässäsi paljon suunnitelmallisempi ja keskityt oikeisiin asioihin siinä hetkessä, mikä lisää tehokkuuttasi. Miksi tehokkuutta pitää lisätä?
- Tehokkuuden ansiosta saat nopeammin aikaan tuloksia, mikä voi myös näkyä taloudellisena plussana
- Sinulle tulee jäämään entistä enemmän aikaa tärkeiden asioiden edessä (Koppelomäki 2020)
Tehokkuuden lisäksi itsensä johtamisen myötä osaat ohjata elämääsi ja arkeasi juuri sinne, minne haluat ja samalla kehität itseäsi ihmisenä. Jos elämässä tapahtuu paljon yllättäviä käänteitä tai innostumisen johdosta johdut jossain tilanteessa niin sanotusti ’’väärille’’ raiteille, tiedät, miten palautat itsesi ’’oikeille’’ raiteille siinä tilanteessa. Pystyt keskittymään siihen mitä teet, mikä on tärkeää elämässäsi juuri nyt. Itsensä johtamisen myötä koet enemmän onnistumisia, tyytyväisyyttä elämään, pienet alamäet ei tunnu missään ja koet olevasi onnellisempi arkisessa elämässäsi. Elämästä tulee paljon merkityksellisempää, itseluottamuksesi kasvaa ja uskallat tehdä niitä asioita, jotka vievät elämääsi oikeaan ja sinun näköiseesi suuntaan.
Käytänö
Itsensä johtamisen ydin on siinä, että viet oppimiasi asioita rohkeasti käytäntöön ja muutat ne tietoiseksi toiminnaksi. Ei siis riitä, että kerrytät tietämystäsi, vaan oppimasi asiat täytyy saada jollain tapaa näkyväksi toiminnaksi elämässäsi, konkreettiseksi toiminnaksi. Kannattaa ottaa tavaksi suunnitella elämää säännöllisesti ja seurata omaa kehitystä. Voisi sanoa, että rutiinit pitävät meidät ihmiset hengissä, joten yhdeksi rutiiniksi voisi lisätä oman elämän suunnittelun ja seuraamisen.
’’Itsensä johtaminen perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatukseen: Kun suunnittelet elämääsi ja toteutat suunnitelmiasi, niin ohjaat elämääsi jatkuvasti voimakkaasti siihen suuntaan, mihin oikeasti haluat.’’ (Koppelomäki, 2020)
Jos epäonnistut suunnittelussa, niin suunnittele epäonnistumista – Benjamin Franklin
Elämän suunnittelu ja johtaminen
On hyvä tapa lähteä suunnittelemaan omaa elämää alkukantaisesti, eli kynä ja muistivihko. Vihkoon voit luoda sinulle sopivan tavan suunnitelmien tekemiseen. Esimerkiksi nämä neljä suunnitelmaa tasaisin väliajoin koko elämäsi ajan, auttaa pitämään miellekään elämän itsesi johtajana:
- Master-suunnitelma (vuosisuunnitelma)
- Kuukausisuunnitelma
- Viikkosuunnitelma
- Päiväsuunnitelma
Mitä jos minulle ei sovi itsensä johtaminen?
Voisin sanoa, että itsensä johtaminen soveltuu melkeinpä kaikkeen ja oikeastaan kaikille ihmisille. Uskon, että oikein käytettynä ja toteutettuna siitä on hyötyä kenelle tahansa. Itsensä johtaminen menee pieleen, kun et ole valmis henkisesti pysähtymään oman elämäsi äärelle. Traumaattiset kokemukset, mielenterveysongelmat yms. ovat usein sellaisia asioita, mitkä vaikeuttavat itsensä johtamista huomattavasti. Tuolloin ihminen ei ole valmis eikä kykeneväinen pysähtymään paikoilleen ja miettimään elämää. Itsensä johtamisessa täytyy olla valmis suunnittelemaan asioita yksityiskohtaisella tasolla ja toteuttamaan ne. Itsensä johtaminen menee pieleen, jos et ole armollinen itseäsi kohtaan tai et ole valmis kohtaamaan haasteita. Sinun tulee olla valmis odottamaan tuloksia kärsivällisesti, mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla tai yhdessä yössä. Sinun tulee olla valmis kokemaan hyvinkin haastavia tunteita.
Käyttöohjeet
Itsensä johtaminen sopii mille tahansa elämän osa-alueelle. Voit hyödyntää sen oppeja ja ajatusmalleja aina, kun haluat saavuttaa tietyn tavoitteen tai haluat saada jonkin muutoksen aikaan.
Itsensä johtaminen sopii ihmisille, jotka haluavat:
- ohjata omaa elämäänsä
- suunnata arkea haluamaansa suuntaan
- saada selkeyttä elämään
- helpottaa arjen elämää
- tehdä arjesta onnellisempaa ja kivampaa
- johtaa itseään paremmin
- hallita omaa aikaa paremmin
- nauttia elämästä enemmän
- toteuttaa tavoitteita
- toteuttaa omia unelmia tai unelmaelämäänsä
(Koppelomäki 2020)
Tavoitteet, elämän suunta
On olennaista, että ennen kuin voit aloittaa elämäsi itsesi johtajana, sinun tulisi tietää edes jollain tapaa, mihin olet menossa. Koko matka alkaa siis suunnan määrittämisestä – eli selkeästä, innostavasta ja sinulle tärkeästä tavoitteesta. Tavoitteen ei kuitenkaan tarvitse olla aina lisää tekemistä, se voi olla myös se, että vähennät huomattavasti tekemistä ja keskistyt enemmän lepoon ja palautumiseen. Kannattaa kysy säännöllisesti itseltäsi: ’’Mitä minä haluan?’’, tämä kysymys ohjaa ajatteluasi oikeaan suuntaan ja alat myös toteuttamaan elämässäsi näitä asioita.
Sinun pitää ensin kasvaa tavoitteidesi mittaiseksi ennen kuin voit saavuttaa ne
(Koppelomäki 2020)
Mielenhallinta
Tavoitteiden toteutumiseen vaikuttaa hyvin vahvasti se, miten ajattelet tavoitteistasi ja miten uskot niiden toteutumiseen. Mielesi on suurin mahdollistaja, mutta myös suurin esteesi. (Koppelomäki 2020) Kannattaa siis tutustua miten ihmismieli toimii, tutki, miten sinä ajattelet ja miten mielesi toimii. Löydä ne alueet, jotka ovat sinun mielenhallintasi kannalta kaikista olennaisimpia ja kehitä niitä.
Ajanhallinta
Mitä ikinä teet elämässäsi, tarvitse aikaa siihen. Jos haluaa saada enemmän aikaa ja enemmän asioita tapahtumaan, kannattaa opetella hallitsemaan omaa aikaa entistä paremmin ja tehokkaammin. Ajanpuute on yksi merkittävimmistä esteistä ihmisten unelmien ja tavoitteiden tiellä ja samalla myös itsensä johtamisen yksi isoimmista haasteista. Ajanhallinnan voi kiteyttää yhteen tärkeimpään ja yksinkertaisimpaan oppiin: tee ainoastaan niitä asioita, joita oikeasti haluat tehdä. Timanttinen ajanhallinta vaatii riittävästi energiaa ja jaksamista – ensin tulee pitää huolta omasta kunnosta. Jotta voit priorisoida ajankäyttöäsi, sinulla tulee olla selkeät tavoitteet. Systemaattinen ajanhallinta, vaatii hyvät suunnitelmat, jotta voit johtaa arkeasi omalta paikaltasi. Kiinnitä siis huomiota tapoihisi ja siihen, mihin aikasi normaalisti kuluu. Ajanhallinta pohjautuu selkeään visioon siitä, mihin haluat aikasi kuluvan ja miksi haluat käyttää aikaasi sillä tavalla.
Ihmissuhteet
Uskomatonta mutta totta, ihmissuhteet vaikuttavat kaikkeen, mitä elämässäsi teet. Ihmissuhteiden laatu määrittää hyvin pitkälti sen, miten onnelliseksi itsesi tunnet. Niiden merkitystä tuskin voi edes alleviivata ja korostaa liikaa ja siksi se on yksi ehdottomasti tärkeimmistä itsensä kehittämisen osa-alueista. Luo uusia ihmissuhteita, jotta löydät lisää samanhenkisiä ihmisiä tueksesi, karsi kuluttavat ja sinua alas painavat ihmissuhteet pois. Huolehdi nykyisistä ihmissuhteistasi, kommunikoi. Hyvien ihmissuhteiden kulmakivi on itsesi ymmärtämisessä ja toisten ihmisten ymmärtämisessä. Me jurot suomalaiset emme uskalla kertoa turhankaan monelle ihmiselle, mitä oikeasti haluamme ja mistä haaveilemme. Murretaan yhdessä jurouden myyttejä ja aletaan puhua yhä rohkeammin ja kuuluvammin unelmistamme, sekä haaveistamme. Yleensä unelmat konkretisoituvat paremmin, kun sanomme ne ääneen, sekä ympärilläsi olevat ihmiset tietävät paremmin, miten he voivat halutessaan auttaa sinua.
LÄHTEET
Koppelomäki, I. 2020. Uskalla innostua. Luettu 5.5.2022 https://www.uskallainnostua.fi/itsensa-johtaminen/#hyodyt
Moilanen, S. 2021. Kaikki tarvitsevat itsensä johtamisenn taitoja. Luettu 5.5.2022 https://ttk.fi/ajankohtaista/blogi/kaikki_tarvitsevat_itsensa_johtamisen_taitoja.10354.blog
Sydänmaanlakka, P. 2020. Itsensä johtaminenn. Luettu 5.5.2022 https://halsa.fi/uncategorized/itsensa-johtaminen/