Tampere
30 May, Tuesday
6° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä myyminen voi pelastaa



Kirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Taivas + helvetti Vol. 2
Karo Hämäläinen
Mika Mäkeläinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Itsensä myyminen voi pelastaa

Kuten jo aiemmassa tekstissäni totesin, oli Taivas + Helvetti täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita yrittäjyydestä. Tämä kirjoituksen aiheeksi halusin nostaa itsensä myymisen, nykytermein ehkä luontevammin, henkilöbrändäyksen. Nostan jälleen kaksi mielenkiintoista, jopa dramaattista tarinaa, jotka kertovat niin henkisistä kuin fyysisistä vaikeuksista, mutta jotka on saatu käännettyä positiivisiksi itsensä, ajatustensa ja toimintansa myymisen kautta.

Uskallan väittää, että vain kourallinen ihmisiä suomessa tiesivät ennen vuotta 2010, kuka on Pekka Hyysalo. Uskallan väittää myös, että mikäli nyt kysyttäisin tavallisilta kaduntallaajilta, että kuka on Pekka Hyysalo, nousisi suurelta osalta esiin Fight Back tai ihan perinteinen kyllä, tiedän, kuka hän on. Pekka Hyysalo oli freestylehiihtäjä, joka loukkaantui vakavasti Ylläksellä 28. huhtikuuta 2010.

Vuonna 2013 Hyysalo perusti oman yrityksen nimeltään Fight Back. Fight Back myi paitsi pipoja ja lippiksiä, myös ideologiaa ja arvoa. Hyysalo myi omia arvojaan, asennettaan sekä ajatusmaailmaa, jossa pipot ja lippikset toimivat vain fyysisinä muistuttajina siitä, mitä Fight Back on. Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että Hyysalon firman menestymisen taustalla oli vakava onnettomuus, joka sai paljon julkisuutta ja tunnettujen henkilöiden kautta näkyvyyttä. Hyysalo valjasti negatiivisen tapahtuman tuoman julkisuuden kuitenkin menestyksekkäästi liiketoiminnaksi, liikevaihdon ollessa 325 000€ vuonna 2017.

Itseään voi myydä monella eri tavalla ja Hyysalon tarinassa tämänkaltaiseen menetykseen vaikutti oleellisesti murheellinen sattuma. Tehdessään itsestään henkilöbrändin, Hyysalo lupasi mm. julkisuudessa juoksevansa vielä jonain päivänä maratonin. Tämä paitsi myy, myös auttaa motivoimaan häntä itseään ja muita onnettomuudesta toipumassa olevia. Kuten onnettomuudesta kuntoutuminen, myös liiketoiminta vaativat pitkäjänteisyyttä.
”Pitkää pinnaa vaaditaan. Sitä mulla on.”

Toisen tarinan henkilö niin ikään oli vielä muutama vuosi sitten täysin tuntematon. Maailman suurimman K-marketin, Jounin kaupan, kauppias Sampo Kaulanen. Uskallan jälleen väittää, että jokainen sosiaalisessa mediassa rälläävä on joskus, jossain, törmännyt jollain lailla Jounin kaupan mainokseen, arvontaan tai tempaukseen.

Vuodet ennen julkisuutta ja menestystä olivat lääkkeiden, masennuksen sekä alkoholin varjostamia. Liiketoiminta ei sujunut, laskuja ja velkoja oli miljoonien edestä ja äiti pyöritti kauppaa poikansa puolesta, sillä lääkeriippuvainen alkoholisti ei yksinkertaisesti saanut mitään aikaiseksi. Erään kerran hän katsoi aamulla peiliin ja totesi, että se on loppu nyt. Kaulanen lopetti päihteet ja lääkkeet kuin seinään, eikä paluuta samaan enää ollut. Seuraava steppi oli saada liiketoiminta jaloilleen. Hän tarvitsi kipeästi maksavia asiakkaita valtavien investointikulujen kattamiseksi ja hän päätti tehdä sen nollabudjetilla, kaupallistamalla itsensä.

Kaulanen aloitti itsensä myymisen hakemalla Hjallis Harkimon vetämään Diili – tv-sarjaan. Lapinpoika pääsi kuin pääsikin mukaan kuvauksiin ja tästä alkoi Sampo Kaulasen ja Jounin kaupan nousukiito. Kaulanen käyttää itsenä myymiseen iltapäivälehtiä, tosi tv:tä sekä sosiaalista mediaa, yhdistelmää, joka toimii menestyksekkäästi. Jounin kauppa on saavuttanut eräänlaisen nähtävyysleiman ja tämä kaikki on onnistuneen itsensä kaupallistamisen ansiota. Kaulanen postailee sosiaalisessa mediassa arvontoja valtavista käteispalkinnoista tai kilpailuja, joissa saavutetaan tietty tykkäysraja tiettyyn aikaan mennessä ja joku onnekas voittaa. Hän on luonut itsestään eräänlaisen hulivili imagon, vaikka todellisuudessa hän ei viihdy huomion keskipisteenä lainkaan. ”Desperate times require desperate actions.”

Kaulanen on onnistunut itsensä myymisen kautta hankkimaan valtavia verkostoja ja tunnettuutta ympäri Suomen, mahdollistaen liiketoiminnan kannattavuuden vielä pitkään. Oman itsensä kaupallistamisen lisäksi Kaulanen onnistui kaupallistamaan myös perheensä. Diilin kuvauksissa vaimonsa tavannut ja siitä Diili-romanssin aikaansaanut Kaulasen perhe sai näkyvyyttä jälleen paitsi itselleen, myös Jounin kaupalle.

Itsensä myyminen sopii tietyille henkilöille ja tiettyihin tilanteisiin, mutta mikäli tällaiseen pyöritykseen haluaa lähteä mukaan, on oltava valmis vastaamaan julkisuuden asettamista vaatimuksista. Olen hieman ristiriidassa oman itseni henkilöbrändäyksen suhteen, miten sitä lähtisin toteuttamaan, missä kanavassa ja miksi? Liika tunnettuus ja huomio eivät välttämättä sovi minulle. Eikä sillä, että minä mikään julkimo tulisin olemaan, mutta näitä sopii miettiä, niin itsensä vuoksi, kuin yrityksenkin. Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Henkilöbrändi ja itsensä väärin myyminen voivat pahimmillaan aiheuttaa merkittäviäkin seurauksia. Tässä vielä loppuun yksi Sampo Kaulasen toteama viisaus: ”Minä en halua elää tasaista elämää. – – – Vihonviimeistä on, kun alkaa keittoa tissuttelemhan.”

Julkaistu LinkedInissä 16.4.2019.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close