Tampere
24 Mar, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtamisen harjoitteluKirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

 

Olen itse pitkään tuskaillut omien aikataulujeni kanssa ja tuntuu, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä hankalammaksi se muuttuu. Olen itse kova innostumaan uusista mahdollisuuksista ja haluan olla lähes aina mukana kaikessa. Tämä ei todellakaan ole hyvä asia, koska kalenteri täyttyy aina lähes huomaamatta liian täyteen. Sen olen oppinut, että ajattelemasi tuntimäärä jonkin asian hoitamiseen harvemmin pitää paikkaansa. Nykyään lisään yleensä aina minimissään 30 minuuttia ajattelemani ajankeston päälle ja on vain plussaa jos se ei tule käytetyksi. Olen lukenut artikkeleja itsensä johtamisesta, joita aion käyttää hyväksi tässä esseessä. Puhun myös paljon omista kokemuksista ja ajatuksistani, koska uskon saavani niistä eniten oivalluksia elämääni. Tällä hetkellä opiskellessani proakatemiassa, olen jo oppinut lisää itsensä johtamisesta ja aion ottaa koulun kautta saamistani opeista kaikki vastaan.

 

Tällä hetkellä itsensä johtamiseni on täysin retuperällä, koska kalenterini huutaa punaisella. Siitä olen kuitenkin iloinen, että olen tajunnut nyt asian ja olen todellakin valmis sen korjaamaan. Olen kyllästynyt viettämään unettomia öitä stressaamieni asioiden suhteen. Tajuan myös sen, että näitä asioita ei aivan viikossa tai kahdessa korjata, mutta olen menossa ehdottomasti parempaan suuntaan tämän asian kanssa.

 

Omat kehityskohdat

 

Oma itsensä johtamiseni on yksi suurimpia heikkouksiani ja kehityskohtiani. Kuten johdannossa sanoin, olen tehokas ja motivoitunut, mutta useasti hamstraan kalenterini liian täyteen. Jo itsessään se on suuri stressinaihe, kun näen kalenterini olevan buukattu täysin täyteen. Pitäisi arvostaa myös enemmän omaa aikaa ja jopa laittaa se kalenteriin.

 

Olen myös huono priorisoimaan asioita. Olen saanut elämäni aikana käyttöön työkaluja, joiden avulla todella pystyisin parantamaan omaa ajankäytön hallintaani, sekä ottamaan itsenä niskasta kiinni asioiden suhteen. Miksi en ole jatkanut näiden työkalujen käyttöä? – En tiedä… Olen itse nyt siinä pisteessä, että pakotan itseni käyttämään jotain työkalua, koska tiedän niistä olevan hyötyä. Olen sellainen henkilö, joka jättää yleensä vähemmän tärkeänä pitämäni asiat viime tippaan. Silti stressaan näistä asioista ja tuntuu todella tyhmältä, koska nämä olisi helposti korjattavissa. Koen lujaa hyvänolon tunnetta aina, kun saan jonkin hartioitani painavan asian pois päiväjärjestyksestä.

 

Miten parantaa itsensä johtamista?

 

Isoin asia, mikä kehittää tätä, on asian tajuaminen. En yleensä pidä kantapään kautta oppimisesta, mutta tuntuu, että usein se jättää parhaimman opetuksen ja muistijäljen. Asian tajuamisen jälkeen yksi minua auttanut asia on ollut asioiden selvittäminen. Olen lukenut artikkeleja ja keskustellut muiden ihmisten kanssa tästä ja tuntuu, että suurimmalla osalla ihmisistä on, tai on ollut ongelmia samoissa asioissa. On tärkeää kuunnella heitä ja löytää keinoja parantaa omaa itsensä johtamistaan.

 

Paremman itsensä johtamisen hyödyt

 

Uskon, että yleinen onnellisuus taso tulee olemaan suurempi, kun oma elämä on täydellisessä balanssissa. Välillä huomaan itsestäni, että se kaikki stressin tunne menee vain kaikkien muiden tunteiden edelle ja on vaikea nauttia eri tilanteista. Tiedän, että tämä on täysin alitajuntaista, mutta sen olen huomannut. En varmasti viettäisi enää unettomia öitä ja tuntisi syyllisyyttä toisten asioiden edelle laittamisesta.

 

Antaisin myös paremman kuvan itsestäni muille. Tuntuu, että myös muut huomaavat oman stressini ja ajan puutteen. Tämä tietysti aiheuttaa epäilyksiä niissä ihmisissä, joiden kanssa olen paljon tekemisissä ja joiden asioihin minulla on vaikutusta. En itsekään uskalla enää luvata uusia projekteja muille, koska pelkään sitä, että en pysty antamaan täyttä omaa panostani.

 

Rutiinit helpottavat elämää rutkasti. Esimerkiksi olen nyt ottanut tavaksi, että maksan aina laskut heti, kun olen saanut sen käsiini. Se poistaa stressiäni huomattavasti henkilökohtaisissa raha-asioissa. Myös rutiinit vapaa-ajasta ja säännöllisesti unirytmistä auttaisi varmasti jaksamisessa. Olen sitä mieltä, että itsensä johtaminen on suurin omaan henkiseen jaksamiseen vaikuttava tekijä, johon itse pystymme vaikuttamaan!

 

Lopetus

 

Toivon myös todella, että tämä essee herättää jonkin muun sisäisen halun laittaa oma itsensä johtamisensa ja ajanhallinta aisoihin. Se ei ole helppoa, mutta ehdottomasti työn arvoinen, sen pystyn allekirjoittamaan. Toivon myös kommentteja tähän esseeseen ja olen valmis pallottelemaan asioista muiden kanssa.

 

 

Lähteet

 

https://ttk.fi/ajankohtaista/blogi/kaikki_tarvitsevat_itsensa_johtamisen_taitoja.10354.blog#f1ecea28

 

https://halsa.fi/uncategorized/itsensa-johtaminen/

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentit
  • Tutta

    Kiitos itsensä johtamisen -esseestäsi! Kirjoitat todella rehellisesti omista ajatuksistasi. Arvostan! Tämä teema nousi loppukeväästä jälleen keskusteluun tiiminkin kanssa ja itsekin pidän asiaa myös niin tärkeänä, että tässä voisi olla yksi teema ensi syksyyn. Koska selkeästi koet asian tärkeänä, nostathan tätä nämökulmaa myös tiimille ensi syksyn alussa.

    2.6.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close