Tampere
30 Jun, Thursday
22° C

Proakatemian esseepankki

Itsensä johtaminenKirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aki Hintsa - Voittamisen anatomia
Oskari Saari
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Innostuin aiheesta, kun Valmentaja Toni Lehtimäki kävi pitämässä Kipinälle itsensä johtamiseen liittyvää pajaa. Rehellisesti sanottuna en ole koskaan tarkemmin pohtinut omaa itsensä johtamista. Nyt kun asiaa käsiteltiin, herätti se muutamia ajatuksia, joita halusin sitten kirjata ylös. Koen että omia ajatuksia aiheesta on hyvä kirjata mustalla valkoiselle, jotta voin myöhemmässä elämänvaiheessa palata tähän tekstiin ja katsoa että onko mikään muuttunut.

 

Miten määritellä itsensä johtaminen?

Minä käsitän itsensä johtamisen tällä hetkellä näin: Itsensä johtaminen on oman elämän ohjien ottamista niin, että juuri sinä itse nautit siitä ja se on sinulle mielekästä & merkityksellistä. Se, että osaat tunnistaa sinua itseäsi eteenpäin vievät kiinnostuksen kohteet ja tahdot kehittää itsestäsi sen parhaan mahdollisen version. Itseään tulee johtaa oman arvomaailman pohjalta, ja tiedostaa se päämäärä/tavoite mitä kohdin omassa elämässään tahtoo mennä. Hyvällä itsensä johtamisella saa nopeammin aikaan haluttuja tuloksia, ja aikaa jää vieläkin enemmän muiden tärkeiden asioiden tekemiseen. Koen että taidokkaalla itsensä johtamisella oppii toimimaan paremmin sellaisissakin tilanteissa, jotka voi tuntua itselle epämukavilta. Uskallat siis tehdä elämästäsi sellaisen minkä siitä itse haluat.

 

Vaikka ajanhallinta ei sinänsä suoraan linkity itsensä johtamiseen, pidän sitä itse merkittävänä tekijänä hyvässä itsensä johtamisessa. Koen ainakin itse saavuttavani myös kalenterin käyttämisellä ja aikataulutuksella paljon helpotusta normaaliin arkeeni. Kalenteri toimii itselleni välineenä, jonne voin kirjoittaa aikataulut + sillä viikolla tai siinä kuussa hoidettavat asiat. Vaikka pyrinkin hoitamaan kaikki asiat aina heti helpottaakseni aikataulutustani, ei se aina ole mahdollista.

 

”Itsensä johtaminen perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatukseen: Kun suunnittelet elämääsi ja toteutat suunnitelmiasi, niin ohjaat elämääsi jatkuvasti voimakkaasti siihen suuntaan, mihin oikeasti haluat.” (Koppelomäki n.d.) Suunnittelu ja siinä pysyminen onkin kaiken a ja o. Suunnitelmallisuudella olet kokoaika kontrollissa siitä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. Tieto tulevasta helpottaa esimerkiksi omalla kohdallani sitä, että ylimääräistä stressiä ei synny siitä, että joudun kokoaika miettimään missä olekaan lupautunut olemaan ja milloin. Haluan kuitenkin elää myös hetkessä, enkä tahdo, että koko elämäni on valmiiksi suunniteltu. Tämän vuoksi pyrin myös jättämään kalenteriini vapaata tilaa yllättäville asioille, joita haluan tehdä. Pyrin kuitenkin olemaan tietoinen omista unelmista ja tavoitteista, jotka ovat minulle tärkeimpiä saavuttamaan ja suunnittelen oman arkeni sen mukaisesti.

 

 

Miten minä johdan itseäni nyt?

 

Olen mielestäni kehittynyt omana johtajanani paljon viime vuosien aikana. Minulle ajanhallinnan oppiminen, eli kalenterin käyttöön ottaminen on helpottanut paljon omaa elämää ja sen johtamista. Muutamia vuosia sitten minulla ei ollut mitään rutiineja ja olin aina ihan pihalla kaikesta ympärilläni tapahtuvasta. Minulle oli jo saavutus, jos lukiossa tiesin missä ja milloin seuraava oppitunti on. Rutiinien puuttuminen vaikeutti myös elämää. Tuntui että pitkiä aikoja saatoin elää ns. ”sumussa” ilman mitään pysyvää elämässäni. Söin miten sattui, liikuin joskus jos muistin ja ihmissuhteetkin olivat hyvin extemporemaisesti suunniteltuja tapaamisia. En ole aikaisemmin oikein asiaa ajatellut, mutta nyt kun katson taaksepäin jotenkin minulle kolahtaa se, miten paljon olen omasta potentiaalistani heittänyt hukkaan. Minulla ei ollut sen suurempia tavoitteita elämässä ja sen kyllä näin jälkikäteen huomaa. Uskon kuitenkin, että tämäkin kokemus ja oivallus on todella arvokas. Se, että ymmärrän nyt sen, miten paljon paremmin voin verrattuna tuohon aikaan, on jo iso oppi itsessään.

Koen että nykyään aikatauluttaminen, selkeät tavoitteet tulevasta ja selkeä sydämestä tuleva rehellinen halu kehittyä ihmisenä on niitä asioita, jotka ajavat minua eteenpäin ja saa minut todellakin johtamaan itseäni. Tahdon päästä tavoitteisiini ja sitä kautta saavuttaa hyvän olon tunnetta elämässäni. Vaikka itsensä johtamisessa on minulle edelleenkin paljon opittavaa, enkä usko, että ikinä välttämättä voi täydellinen ollakaan, olen silti mielestäni oikealla suunnalla. Olen esimerkiksi saanut elämääni erilaisia rutiineja, jotka helpottavat jokapäiväistä elämääni. Liikun tietyn määrän viikossa, teen koulujuttuja itseni kanssa sovitulla aikataululla, ja työskentelen oman suunnitelman mukaisina päivinä. Olen myös ruvennut pohtimaan tavoitteitani tarkemmin ja asettanut välietapit, joiden avulla saavutan tavoitteeni. Tuntuu siltä, että olen kontrollissa omasta elämästäni. Silti paljonkin voisi olla vielä paremmin ja siihen aion panostaa. Tahdon olla paras mahdollinen versio itsestäni.

 

 

Mitä voisin tehdä toisin tai paremmin?

 

Lukemani artikkeli itsensä johtamisesta kertoi seuraavaa:

 

Parhaiten pääset eteenpäin, jos teet nämä neljä suunnitelmaa tasaisin väliajoin koko elämäsi ajan:

 

  1. Master-suunnitelma (vuosisuunnitelma)
  2. Kuukausisuunnitelma
  3. Viikkosuunnitelma
  4. Päiväsuunnitelma

(Koppelomäki n.d.)

 

Tahdon ottaa tästä yllä olevasta suunnitelmasta koppia omaan elämääni. Vaikka nykyään osaankin olla suunnitelmallisempi kuin ennen, koen että viikoittaisesta tai jopa päivittäisestä vielä tarkemmasta suunnitellusta ja siihen todella panostamisesta ei voi olla haittaa. Tai jos on, niin sittenpähän tiedän, kun kokeilen.

 

Pidän myös Oskari Saaren kirjoittamassa kirjassa Aki Hintsa – Voittamisen anatomia käsiteltyä Corea oleellisena asiana itsensä johtamisen kannalta. Itse näen coren eli menestyksen ympyrä niin, että sitoutumalla henkiseen energiaasi, fyysiseen aktiivisuuteen, ravintoon, palautumiseen, biomekaniikkaan ja yleiseen terveyteen pystyt sitoutumaan itseesi ihmisenä ja vastaamaan helpommin kysymyksiin; kuka olet, mitä elämältä haluat ja hallitsetko omaa elämääsi?

(Saari 2015, 73)

 

Koen coren hyvänä työkaluna, jonka avulla voin ruveta konkreettisesti parantamaan selkeitä osa-alueita omassa itseni johtamisessa. Coren idea lähtee sitoutumisesta, ja sitoutuminen on mielestäni tärkeä ensiaskel siinä, että voit itseäsi hyvin johtaa.

 

Konkreettisia asioita, jotka haluan vielä paremmin käytäntöön omassa elämässäni itsensä johtamisen avulla: arkiliikunnan lisääminen, entistä säännöllisempi ja varsinkin pysyvämpi ruokailurytmi ja ehkä minulle se isoin ja hankalin tavoite: unen määrän lisääminen. Halusin kirjoittaa nämä esseeseeni ylös, jotta oikeasti lähtisin tekemään muutosta näiden asioiden eteen.

 

Loppu mietelmät

 

Olen tyytyväinen, että kirjoitin tämän esseen ja listasin myös konkreettisia asioita, joita haluan elämässäni itsensä johtamisen työkaluin parantaa. Oli hyödyllistä hetkeksi aikaa istua alas ja pohtia oman elämän tavoitteita ja juuri niitä työkaluja joiden avulla niihin pääsen.

 

LÄHTEET:

Koppelomäki, I. n.d. Itsensä johtaminen. Luettu 3.10.2021. https://www.uskallainnostua.fi/itsensa-johtaminen

Saari, O. 2015. Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. Helsinki: WSOY.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close