Tampere
21 Feb, Wednesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

ItsemääräämisteoriaKirjoittanut: Salla Vaittinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

DECI & RYANIN ITSEMÄÄRÄMISTEORIA

 

Seuraavaksi luvassa kevyttä pohdintaa Deci & Ryanin itsemäärämisteoriasta. He ovat siis tutkineet paljon ihmisten motivaatiota ja nimenomaan sisäistä motivaatiota ja tehneet tutkimustensa tuloksista eräänlaisen kolmion. Kolmion kulmat ovat kompetenssi eli pystyvyyden tunne, autonomia eli saa itse päättää ja vaikuttaa työn sisältöön ja tekemiseen sekä yhteenkuuluvuus, eli voi kokea kuuluvansa johonkin porukkaan. Jos kolmion kaikki kulmat täyttyvät, on varmaan siis aika motivoitunut. Tiedän, että useissa heidän tutkimuksissaan on tutkittu motivaatiota vain näiden tekijöiden kautta (ja hyviä tutkimuksia ovatkin) mutta silti itseäni mietityttää omasta mielestäni aika isokin tekijä. Nimittäin tiimin valta-asetelmat. Mielestäni se voi lähestulkoon yksinään joko pilata koko homman tai saada aikaan hyvää vaikutusta ja potkua toimintaan. Mutta sitä ei varsinaisesti olla otettu huomioon tässä. Tai sitten en ole tutustunut tähän teoriaan tarpeeksi hyvin.

 

Olen miettinyt tätä kyseistä teoriaa yksilöpainotteisen työn sekä tiimityön näkökulmasta. Tämä ei ole mitenkään tieteellinen fakta, jos edes fakta ollenkaan, mutta olen pohtinut, että tämä ehkä taitaa toimia paremmin sellaisessa yksilötyössä. Jossakin sellaisessa työssä missä suoritettavaa tehtävää tehdään yksin. TAI jossakin tosi hyvä tiimissä. Harmittaa, jopa vaivaa ajatus siitä, että kuinka iso vaikutus sillä onkaan.

 

Miltä minusta tuntuu, että joku määrittää tällaiset perustarpeet? Eli siis voisi myös sanoa, että joku on määritellyt minulle psykologiset perustarpeet? Ensimmäinen reaktioni kun kuulin tästä teoriasta ensimmäistä kertaa yli kaksi vuotta sitten oli ärsyyntyminen. Ärsytti, että minut laitettiin johonkin lokeroon ja yritettiin tehdä tietynlainen. Se ei silloin käynyt päinsä. Mitä nyt ajattelen? No, oikeastaan ihan kiva että joku tai jotkut tutkivat tällaisia asioita ja saadaan lisää tietoa ihmisistä – eli siis myös itsestä. Ihmiset kun ovat pirun monimutkikkaita olentoja, niin joo, on se ihan mukava juttu.

 

Entä mitä ajattelen miten kolmion kulmat toteutuvat itselläni näin etätyöskentelyn aikana? (Viikko kahdeksan menossa kotona työskentelyssä) Ainakin autonomisuuden tunne on kasvanut ja olen pyrkinyt ottamaan siitä ilon irti, että voi tehdä ja rytmittää eri tavalla arkea kuin ennen. En edes hoksannut aikaisemmin kuinka eri tavoin voikin aikatauluttaa omia päiviä. Esimerkiksi joskus saatan herätä ennen kahdeksaa ja tehdä sängystä käsin töitä, toisinaan nukun pitkään ja katson sarjoja ja teen ns iltavuoroa. Joskus keskeytän päivät pariksi tunniksi ja teen jotakin muuta. Pystyvyyden tunnekin joo, ainakin on tullut opeteltua kaikenlaista uutta ja se on virkistävää, vaikka ei ole heti osannutkaan kaikkea. Ainoa minkä ehkä konkreettisimmin huomaa on yhteenkuuluvuuden tunne. Välillä jos ei saa esimerkiksi pajassa mitään kommenttia tai reaktiota oman puheenvuoron jälkeen niin jää ehkä vähän outo tunne. Toisaalta taas, esimerkiksi Proakatemiapäivä oli ihan huippu, vaikka se järjestettiin etänä ja oli täysin sellainen fiilis, että kuuluu johonkin. Ne ovat ne pienetkin kohtaamiset, jopa verkossa, äärettömän tärkeitä. Itsellä on myös vielä opeteltavaa viestinnän suhteen, siis viestimisen aktiivisuuden suhteen.

 

Tällaisia asioita tänään tähän blogiin. Toivottavasti tämä herättää sinussa lisää ajatuksia kyseistä teoriaa kohtaan. Kriittisiä tai luovia, olisi kiva kuulla niistä! Laita viestiä Teamsissä tai kommentoi alle.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close