Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Itseä etsimässä



Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pienen kesäloman jälkeen onkin taas pikku hiljaa hyvä palailla kouluhommien pariin. Kesällä en ole ehtinyt lomaa pitämään, mutta ajatuksien pois saaminen kesätöissä akatemian arjesta on tehnyt todella hyvää ja motivaatio on alkanut jälleen palata opiskeluun. Keväällä aloin olemaan todella väsynyt opiskeluun, tuntui ettei aikaa riittänyt enää mihinkään, mutta samaan aikaan oli myös olo, etten saa mitään aikaiseksi. Toki koulu vei paljon aikaa ja päivät olivat raskaita, mutta myös omilla valinnoilla oli suuri merkitys omaan väsymykseen. Jälkeenpäin on aina hyvä pohtia omaa tekemistä ja ottaa oppia virheistään. Omat silmäni avasi Aki Hintsan elämästä ja hänen luomastaan Circle of Success -hyvinvointimallista kertova kirja Voittamisen anatomia (kirj. Oskari Saari, WSOY, 2015).

Jo itsessään Aki Hintsan elämä ja hänen tekemänsä vilpittömät valinnat ovat todella inspiroivia. Hän on ollut todella arvostettu lääkäri niin lähetyslääkärinä Etiopiassa, kuin urheilulääkärinä maailman huippu-urheilijoille. Tunnetuin pesti hänellä lienee 11-vuotta kestänyt varikkolääkärin ura Formula 1:ssä. Circle of Success lähti kehittymään Hintsan mielessä jo varhain lähetyslääkärinä toimiessa. Niin kuin varmasti usein lääkäreillä, myös tässäkin tapauksessa Hintsa alkoi pohtia omaa elämäänsä ja tekemiään valintoja, minkä myötä alkoi syntymään tämä idea uudesta hyvinvointimallista.

Lopullisesti Hintsa pääsi kehittämään malliaan päästyään töihin F1 sirkukseen McLarenin lääkäriksi. Siellä budjetti ei ollut rajoitettu ja hän pääsi testaamaan mallia huippu-urheilijoilla. Hän työskenteli ja kehitti malliaan mm. Mika Häkkisen, Kimi Räikkösen ja Lewis Hamiltonin kanssa. Heidän kanssaan malli pystyttiin viimeistään toteamaan toimivaksi ja tulokset olivat erinomaisia. Myöhemmin Hintsa on alkanut hyödyntämään malliaan myös normaaleihin työssäkäyviin ihmisiin.

Circle of Successin tärkein osa-alue on Ydin (Core). Siinä selvitetään kolmeen kysymykseen vastaamalla, kuka todella olet ja minne todella haluat päästä.

  1. Kuka sinä olet (identiteetti)?
  • Tiedätkö, kuka todella olet vai elätkö vain pinnallista elämää?
  1. Kuinka hahmotat elämäsi tavoitteet, eli mitä haluat?
  • Ovatko tavoitteesi pysyviä ja vaikuttaako muiden ihmisten päätökset tavoitteisiisi.
  1. Koetko hallitsevasti omaa elämääsi?
  • Elätkö arvojesi ja tavoitteidesi mukaisesti?

 

Tämän ytimen hahmottaminen itselläni on ollut erittäin vaikeaa. Tiedän itsekin, että teen paljon valintoja sen perusteella mitä viestin muille itsestäni. Urheilen nykyään vain sen takia, että näytän hyvältä. Välillä jos painoa on alkanut kertyä, en ole miettinyt miltä minusta fyysisesti tuntuu. Olenko väsyneempi, enkö jaksa enää vanhaan malliin, tai onko unen laatuni huonontunut. Ei. Olen miettinyt enemmän miltä näytän muiden silmissä. Kuulostaa todella sairaalta, mutta uskon ja tiedän että moni muu ajattelee täysin samoin. Se ei ole huono asia välttämättä, sillä sekin ajaa kuitenkin tekemään terveellisempiä valintoja. MUTTA, se ei välttämättä tuota sellaisia valintoja, mitä elämäntilanne ja henkinen puoli oikeasti vaatisi. Nykyään harrastankin huomattavasti enemmän hyötyliikuntaa, liikun itselle mieleisillä tavoilla ja mietin treenit sen mukaan, mistä saan oikeasti hyvän olon tunnetta ja auttaa minua jaksamaan paremmin. Näinkin yksinkertaisella muutoksella olen päässyt taas kiinni huomaamatta vanhaan urheilijamaiseen harjoitteluun sen sijaan, että kävisin epäsäännöllisesti salilla tekemässä perusvoima treeniä saamatta mitään todellisia tuloksia aikaiseksi. Sen myötä myös unen laatu ja ruokahalu ovat parantuneet, vaikka en varsinaisesti niihin ole keskittynytkään.

Ajattelen myös pinnallisesti vaatteiden, auton ja asunnon suhteen. Käytän monesti rahaa asioihin, mitkä eivät olisi järkeviä ihan vain sen takia, jotta näyttäisin muiden silmissä arvokkaammalta ihmiseltä. Minulla on korkea kynnys kieltäytyä ulkona syömisestä sen takia, ettei olisi rahaa. Keksin ennemmin jonkin toisen selityksen. Unelmoin loisto duunista, hienosta talosta ja autosta. Todellisuudessa olen kuitenkin todella hukassa, mitä haluan työkseni koulun jälkeen tehdä. Yritän esittää itsevarmaa, vaikka todellisuudessa olenkin todella hukassa tulevaisuuteni suhteen. Uskon että monella ihmisellä on näitä samoja ”oireita” kuin minulla. Niitä on vain vaikea myöntää ja niistä on vaikea puhua. Saatetaan puoli vitsillä kertoa kaverille että ”Ei mulla oikeesti ois tähä varaa, mut ostetaan nyt”, vaikka todellisuudessa tilanne olisi juuri lauseen kaltainen.

Päätin kesällä alkaa ryhdistäytyä näiden asioiden suhteen. Olen vasta alussa tässä muutoksessa ja muutos ei tapahdu hetkessä. Eikä pidäkkään. Kirjassaan Hintsa puhuikin elämäntapamuutoksista ja siitä, kuinka ihmiset yrittävät muuttua liian nopeasti. Aloitetaan dietti- tai treeniohjelma. Sitä jaksetaan noudattaa muutamasta viikosta pariin kuukauteen ja sitten palataan takaisin vanhaan. Miksi näin? Syynä siihen on liian suuri muutos liian lyhyessä ajassa. Nopea muutos ei anna aikaa yhtään totuttelulle ja mieli sekä kroppa väsyy nopeasti muutokseen. On hyvin harva ihminen, joka todellisuudessa pystyy muuttamaan elämäntyyliään kerta heitolla aivan erilaiseksi. Toki joukkoon mahtuu poikkeuksia, mutta suurin osa yrityksistä ajautuu epäonnistumiseen nopeasti.  Kun asetetaan jokin tavoite, pitää olla realistinen sen suhteen ja antaa itselle riittävästi aikaa. Ja kun tavoite on saavutettu, olisi hyvä löytää uusi tavoite ja jatkaa eteenpäin. Kehittyä koko ajan. Ja tavoitteet pitää olla itse asetettuja, ei muiden sanelemia. Tavoitteet voi vasta silloin saavuttaa, kun itse uskoo niihin. Nyt olen pyrkinyt muuttamaan ajatusmalliani pikkuhiljaa. Löytämään itselle oikeasti hyödyllisiä vaihtoehtoja ja uskon että sen myötä oikeasti löydän itseni ja oman intohimoni.

Kun tietää oikeasti kuka on, mitkä ovat tavoitteet ja hallitseeko omaa elämäänsä, on helpompi jatkaa Circle of successin muihin osioihin ja alkaa tekemään päätöksiä niiden suhteen. Elämä ei saa nojautua vain yhteen asiaan, kuten esimerkiksi työpaikkaan. Elämällä pitää olla syvempi merkitys. Vanha sanontakin jo sen kertoo että ”raha ei tuo onnellisuutta”. Onnellisuuden tuo se, kuinka syvän merkityksen löydämme elämäämme ja kuinka hyvin pystymme toteuttamaan sitä.

Kommentoi