Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Intuitio ja tiedostamaton ajattelu



Kirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Intuitio. Tuo kaikille tuttu tunne. Esimerkiksi oletko huomannut autoa ajaessasi ajattelevasi, että edessä ajava auto vaihtaa kaistaa ruuhkassa, vaikkei hän ole käyttänyt vilkkua kaistan vaihdon merkiksi? Tunnistatko hyvän kaverisi ilmeestä, että jokin on vialla? Tuleeko sinullekin tunteita siitä, että nyt jonkin ei ole niin kuin sen pitäisi? Mistä nämä ajatukset tai havainnot oikein kumpuavat? Se on intuitiota. Intuition määritelmä Tieteen termipankin mukaan on ” kyky kokea asioiden todellinen laita ilman, että kykenee selittämään tai perustelemaan kokemustaan” (Tieteen termipankki). Tässäkin esimerkissä auton kaistan vaihdosta, et välttämättä osaa tarkkaan sanoa mitä poikkeava edessä ajava auto teki, josta sait tämän intuition. Tai tunne siitä, että jokin asia ei ole kohdallaan, mihinkä se perustuu?

Patrick Schwerdtfeger Ted Talkissaan TEDxSacramentoSalossa kertoo, että ihmisen tiedostamaton ajattelu aistii miljoonia havaintoja päivässä. Nämä havainnot voivat olla yksinkertaisimmillaan huoneen kylmä lämpötila, likainen huone, paha haju, ympärilläsi olevat ihmiset jne. Mutta tiedostava ajattelu pystyy käsittelemää tutkimuksen mukaan vain 40 ajatusta. Eli teemme jatkuvasti havaintoja ympäristöstämme tiedostamatta niitä. Nämä havainnot esimerkiksi auton kaistan vaihdosta perustuu juurikin näihin tiedostamattomiin havaintoihin. Ehkä huomasit auton hidastuva, kuljettajan vilkaisevan peilejään, tai ajolinjan muuttuvan, josta sait tunteen, että nyt edessä ajava aikoo vaihtaa kaistaa. Et kuitenkaan tietoisesti ajatellut ja havainnut näitä merkkejä. Ne tapahtuivat automaattisesti ja osasit reagoida asiaan oikein.

Mutta mistä tiesit kuinka reagoida? Vastaus löytyy kokemuksesta. Autolla ajaminen onkin loistava esimerkki tähän tapaukseen. Kun opettelet ajamaan autoa, se voi olla vaikeaa ja se vaatii paljon ajatustyötä. Kun olet kehittynyt ajamisessa ja kokenut erilaisia tilanteita, sinun ei tarvitse enää edes ajatella ajamista, varsinkaan suoralla tiellä. Pystyt kääntymään vaivatta vasempaan ja pystyt jopa keskittymään johonkin aivan muuhun asiaan kuin ajamiseen. Tämä opetteluvaiheessa olisi ollut mahdotonta. Kokemuksen mukana opit havainnoimaan ajamiseen vaadittavia asioita. Otat huomioon nopeuden (omasi ja muiden), liikennemerkit, muut autoilija ja jalankulkijat, keliolosuhteet, liikenteen äänet jne. kaiken mahdollisen mitä autoilussa tulee vastaan. Kun olet päässyt tälle tasolle, ajamisesta tulee automaatiota. Kokemuksen tuoman tiedon perusteella pystyt tekemään nopeita johtopäätöksiä ja reagoimaan niiden mukaan.

Schwerdtfeger puheessaan painottaa, että intuitio syntyy kokemuksen ja asiantuntijuuden yhtälöstä. Schwerdtfeger pohtii parasta tapaa saada nopeasti itsestään kehitystä. Siksikin hän kehottaa altistamaan itsensä kokemuksille määrätyissä ajanjaksoissa. Esimerkkinä Schwerdtfeger käyttää ranskan kielen oppimista. Kummassako oppisit nopeammin ja paremmin ranskaa, asumalla Ranskassa 2 kuukautta vai käymällä oppitunneilla 5 vuoden ajan? Schwerdtfeger kertoo, että kielikylpy on nopeampi ja parempi vaihtoehto näistä kahdesta. Syy siihen on se, että kauempi ajanjakso auttaa tiedostamatonta ajattelua löytämään kuinka kaavat ja systeemit (tässä tapauksessa ranskan kieli) toimii konkreettisesti. ratkaisuna Schwerdtfeger rohkaisee altistamaan tietoisesti itseämme näille vaikutteille, kun tutkitusti tiedämme näiden pitävän paikkaansa.

Intuitio mielenkiintoinen aihe! Mutta kuinka valjastaa intuitiota laadukkaaseen päätöksen tekoon? Siihen vastausta saakin lukea minun opparistani.

 

 

 

 

Lähteet:

Tieteen termipankki, (2019) http://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:intuitio, Viitattu 13.5.2019

TEDx Talk, (2013) https://www.youtube.com/watch?v=_FfypyFsGhk, Katsottu 13.

Kommentit
  • RAGE

    Se, että esseessä väitetään, että esimerkiksi autoa ajaessa pystyy keskittymään johonkin muuhun on haistan paskaa, sillä jokainen joka jonkinverran on psykologiaa opiskellut tietää, että se ei ole totta. Eikö esimerkiksi juuri suurin osa auto-onnettomuuksista joissa autoa ajanut henkilö on käyttänyt puhelinta johdu siitä, että tarkkaavaisuus ja keskittyminen on ollut aivan jossain muualla kuin ajamisessa?

    4.2.2020
Kommentoi