Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Innovointi – Uhka vai mahdollisuus?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Minkälainen ihminen on innovatiivinen? Onko kaikki ihmiset innovatiivisia? Onko tässäkin asiassa niin sanotusti kauneus katsojan silmässä?

 

Meillä oli tänään 25.1. pajassa Vilnus technical universitysta Eigirdas Zumaitis kertomassa innovatiivisuudesta. En tiedä oliko syynä aamupaja vai pajan kielenä oleva englanti, mutta ensimmäisen tunnin olimme todella jäässä. Meillä kaikilla Proakatemialaisilla on ehkä hieman vääristynyt kuva siitä, että kun saavut Proakatemialle, sinusta tulee innovatiivinen tai, että kun sinut on valittu kyseiseen kouluun, olet varmasti todella luova ja innovatiivinen ihminen. Okei, todella kärjistettyä, mutta ainakin itse koin pudotuksen kovaa ja korkealta tämän neljätuntisen aikana.

 

Monesti voisi kuvitella, että innovatiivisuuteen riittää pelkkä ympäristö. Se ei kuitenkaan ole näin. Et myöskään tarvitse mitään erityisiä työkaluja ollaksesi luova tai innovatiivinen. Kyse ei ole välineurheilusta, vaan siitä kuinka valmistaudut itse suoritukseen. Se on päivittäisiä tekoja ja valintoja tulla paremmaksi.

 

”Ollaksesi innovatiivinen, sinun tulee harjoitella päivittäin. Ethän lähde juoksemaan maratoniakaan harjoittelematta, joten miksi kuvittelet että voit olla luova ihminen ilman harjoittelua?”

– Eigirdas Zumaitis

 

 

Tärkeitä pointteja innovoinnissa on lämmittely, jotta saat ajatukset mahdollisimman auki ja saat riisuttua itseltäsi kaikki huonot ajatukset pois. Sinun ei sovi olla väsynyt, turhautunut, stressaantunut eikä ajatella muutenkaan negatiivisia asioita. Päivittäinen ”brain-storming” eli niin sanottujen hullujen tai jopa epärealististen ideoiden heittely ja jalostaminen luo tilaa kehittymiselle ja sen myötä innovatiivisille ”keksinnöille”. Hyviä lämmittelyharjoituksia innovoidessa on esimerkiksi uusien käyttötarkoitusten keksiminen esineille, tai myyntipuheet em. tuotteille. Innovoidessa pitäisi päästä takaisin lapsuuteen ja saada lapsenmielinen ajattelu takaisin. Lapset eivät näe sensuuria ajattelussaan ja heidän mielestään mahdotonta ei ole olemassa. Aikuisen mieli taas pyrkii rajaamaan niin sanotut epärealistiset ajatukset pois mielestä ja hän tekee päätökset järjen ja totuuden mukaan.

 

Innovoinnissa ei saa torjua toisten ideoita tai olla niin sanottu ideoiden alas ampuja, sillä se latistaa tunnelmaa ja syö ajatuksenjuoksua muiltakin osallistujilta. Solatie ja Mäkeläinen on listannut yhdeksän syytä, minkä vuoksi innovointi usein epäonnistuu. Näihin lukeutuu muun muassa pelko, oletukset, laiskuus, tieto, tavat ja tottumukset, aika ja tottumukset.

 

Usein kuultu lause innovoidessa on määrä korvaa laadun. Eli mitä enemmän uusia ja erilaisia ideoita saadaan aikaiseksi, sitä todennäköisemmin niistä saadaan jalostettua helmi ja haluttuun lopputulokseen päästään.

 

Pajasta intoutuneena ajattelin pitää Totalilaisille maaliskuussa innovointipajan ja saada ajatuksia virtaamaan tulevia projekteja ja marraskuussa edessä olevaa 24H-haastetta varten. Pajassa on tarkoituksena ensin lämmitellä huolellisesti ja saada jokaisen sanomaan niistä hulluja ideoita ja kaivaa jokaisen sisäinen pikkutyttö tai -poika esiin, joka laukoo ideoita ja ajatuksia ilmoille sensuroimatta. Minulla on odotukset todella korkealla pajaa ajatellen ja torstain pajassa olin itsekin sisäisesti aivan liekeissä kun sain kokoajan uusia ideoita ja tehtäviä, joita haluan päästä koittamaan tiimimme kanssa.

Blogi julkaistu: http://pieceoftotal.blogspot.fi/2018/01/innovointi-uhka-vai-mahdollisuus.html

Kommentoi