Tampere
17 Apr, Wednesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Ikigai: Elämän ilo, syy nousta sängystä ylös.



Kirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Héctor García
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Kun oma Ikigai alkaa hämärtyä, ja sängystä ylös nousemiseen vaaditaan kaikki voimat, on hyvä aika pysähtyä miettimään oman elämänsä tarkoitusta. MTV uutisoi tuoreen tutkimuksen kertovan, että 9/10 uupuu jo työuransa alkumetreillä. Uupumus on puhuttu aihe, ja yhä useampi jää sairaslomalle uupumuksen takia. Tämä aihe koskettaa itseäni, sillä olen itsekin kokenut uupumuksen. Kun tajusin, että ei ole voimavaroja edes nousta ylös sängystä havahduin siihen, että asialle tarvitsee tehdä jotain. Tietysti ammattiavun piiriin hakeutuminen on hyvä lähtökohta, mutta itse pohtivana ja eteenpäin pyrkivänä persoonana aloin heti etsiä kirjallisuutta, joka voisi auttaa ylös tästä suosta. Ensimmäinen kirja jonka sain käteeni, oli Hector Garcian kirjoittama kirja Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain.

 

Uupuminen on yhteiskunnallinen ilmiö

Uupumus tarkoittaa väsymystilaa, joka on jatkunut pitkään ja voimakkaasti. Uupunut ihminen on voimaton, eikä virkisty vaikka saisi levättyä. Uupumus ei seuraa aina liiallisesta työkuormasta koulussa tai työelämässä, vaan voi olla seurausta siitä, ettei koe elämäänsä merkitykselliseksi. (MEHILÄINEN, Tuominen, M. n.d.)

Yle uutisoi: “Yhä useampi opiskelija uupuu yhteiskunnan paineista.” On sanomattakin selvää, että yhteiskunnassamme on joitain rakenteellisia asioita pielessä. Kulttuurimme on suorituskeskeisyyteen kannustavaa. Moni hakeutuu ennemmin työhön mistä saa rahaa, kuin mikä olisi merkityksellistä. Isona vaikuttimena on sosiaalinen media. Koen että olen itse ollut tämän suorituskeskeisen yhteiskunnan vietävänä, enkä sano että tavoitteellisuus ja kunnianhimo ole huonoja asioita. Mutta jos teemme 8-16 työtä yli 50 vuotta pitämättä edes työstämme tai emme koe sitä kohtaan intohimoa ja paloa, onko se ihmekään että vähän väsyttää ja ahdistaa? Toki ei pelkästään se, että on työssä joka ei täytä elämässä merkityksllisiä kohtia, vaan myös se, että yhteiskuntamme kannustaa kokoajan tekemään enemmän ja paremmin. Tästä kertoo esim. jokaiselle tuttu fraasi joko omassa käytössä tai kuultuna; “kokoajan on kiire”. Enää ei riitä, että teet vain 8-16 työtä, vaan jotta olet arvostettava ihminen sinulla pitää olla päätyön lisäksi myös sivutyö ja muutama muu projekti käynnissä. Okei hieman kärjistin asiaa, mutta saitte pointista kiinni. 

 

Miksi meidän kannattaisi ottaa oppeja Japanilaisilta pitkään ja onnelliseen elämään?

Jotain Okinawan saaresta, jossa elää keskimäärin eniten satavuotiaita, voimme oppia. Kirjassa käsitellään heidän elämäntapojaan, jotka itsenään vaatisivat oman esseen. Minua puhutteli enemmän heidän tapansa elää yhteisöllisesti ja tehden vapaaehtoisesti töitä vielä yli eläkeiän. Yhteisöllisyys näkyy saarella muiden auttamisena ja yhteisöllisinä traditioneina ja tapoina. Esimerkiksi mieleeni jäi se kuinka taloudellisesti ahdingossa olevaa autettiin taloudellisesti. Hänen maksujaan voitiin lykätä tai yhteisö auttoi häntä maksuissa. Myös jokaisen tapa kuvailla asioita huolettomasti ja positiiviseen sävyyn.

Saarella ei tunneta käsitettä “eläke”. Ikigaissa on haastatteluja satavuotiaiden kanssa, ja jokin asia heitä yhdistää; Ikigai eli hiedän intohimonsa, kutsumuksensa, ammattinsa ja elämäntehtävänsä.

KUVIO 1. (Garcia 2020 mukaillen)

Ikigai on näiden asioiden summa. Miettimällä näihin kysymyksiin vastauksen, voi päästä lähemmäs omaa merkitystään.

Miten voi hidastaa elämää ja vaikuttaa omaan jaksamiseen?

Ikigai kirjassa mainittiin kaksi todella pysäyttävää tutkimustulosta. Multitaskingin on todettu vähentävän älykkyysosamäärää 10 ja tehokkuus heikkenee yli 60%. Sekä kännykkäriippuvaiset teinit olivat alttiita masennusoireille, nukkuivat vähemmän ja tunsivat jäävänsä koulussa ulkopuolisiksi.

Olen itse ollut multitaskaaja aina, olen kokenut että tämä on isoin life hack ikinä, mutta todellisuudessa se on päinvastoin. Jos keskitymme yhteen asiaan kerrallaan, lisää se flowtilaa ja aitoa läsnäoloa. Eli hidastetaan aidosti tahtia. P.s enkä halua tietysti olla tyhmä.

Sosiaalinen media aiheuttaa vertailukulttuuria, joten en yhtään ihmettele tutkimustulosta. Jokainen joka on viettänyt paljon aikaa somessa voi varmasti todeta että positiiviset vaikutukset ovat vähäisempiä kuin negatiiviset. Vähemmän somessa roikkumista ja enemmän läheisten kanssa aitoa yhdessäoloa.

Voimme päästää irti yhteiskunnan paineista keskittymällä omiin arvoihimme ja pohtimalla Ikigain mallin avulla merkityksellisen elämän. Jokainen ansaitsee olla onnellinen, mutta vain me itse voimme vaikuttaa omaan onnelisuuteemme. Uskon, että Okiwanan saaren kulttuuri: hidas ja elämänmyönteinen elämäntyyli, läheisten ihmisten yhteydenpito sekä oman merkityksen löytäminen vaikuttaa isosti jaksamiseen.

 

Phdinta

Voisiko Okinawan tyylinen elämäntyyli toimia länsimaalaisessa yhteiskunnassamme? En halua elää pilvilinnoissa ja sanoa, että asian voisi muuttaa tuosta vain. Rakenteelliset muutokset vaativat aikaa. Se on kuitenkin hyvä asia, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia hitaammasta ja minimalistisemmasta elämäntyylistä, jossa eletään oman merkityksen lähteellä. Uskon että pienin askelin vaikutteet tälläisistä kulttuureista muovaavat meidänkin tapojamme hyvään suuntaan.

LÄHTEET:

MEHILÄINEN, Tuominen, M. n.d. Pitkäkestoinen väsymys eli uupumus. Viitattu 2.12.2022. https://www.mehilainen.fi/mielenterveys/vasymys-eli-uupumus

YLE, Nyyssönen, T. 2013. Yhä useampi opiskelija uupuu yhteiskunnan paineissa. Viitattu 2.12.2022. https://yle.fi/a/3-6461955

MTV, Haapala, V. 2022. yhdeksän kymmenestä uupuu jo uran alkumetreillä. Viitattu 2.12.2022.  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kysely-yhdeksan-kymmenesta-uupuu-jo-uran-alkumetreilla-tunnistatko-halytysmerkit/8534668

Garcia. H. 2020. Ikigai: Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain. Gummerrus.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close