Tampere
20 Apr, Saturday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Ihminen on laumaeläin



Kirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen viime aikoina pohtinut paljon tiimissä toimimista ja tiimidynamiikkaa. Pohdinta on edennyt siihen, että olen ruvennut miettimään, mikä saa ihmisen hakeutumaan tiimiin ja mitkä asiat siihen vaikuttaa millaiseen tiimiin ihminen hakeutuu. Aihe on mielenkiintoinen ja pohdinnan tueksi lueskelinkin netistä artikkeleita tiimissä työskentelystä. Hetken googlessa seikkailleena eksyin lukemaan siitä, kuinka ihminen on laumaeläin. Aiheesta löytyy todella paljon artikkeleita ja tietoa. Jatkoin pohdintaani tiimidynamiikasta siihen, miksi ihminen ylipäätään toimii mieluummin yhdessä kuin yksin. Tässä lienee siihen vastas: ihminen on laumaeläin.

Ihminen on sopeutuja. Historian saatossa ihminen joutunut muovaamaan käytöstään paljon. Historiassa kerrotaan siitä, kuinka ihmiset ovat luoneet hierarkioita, sotinut, taistellut elämän puolesta ja rakentanut kaupunkeja. Ihminen on siis joutunut muovaamaan omaa käytöstään muiden ihmisten mukaan selviytyäkseen. Ihminen on yksinkertaisesti ymmärtänyt sen, että yhdessä selviytyminen on todennäköisempää kuin yksin. Nykyään ihminen ei enää tarvitse laumaa selviytyäkseen, mutta edelleen samat lainalaisuudet pätevät tiimin voimaan. Yhdessä ihminen pääsee todennäköisemmin pidemmälle kuin yksin.

Ihminen on myös sosiaalinen eläin, eikä ihminen pärjää myöskään tästä syystä yksin. Ihminen kaipaa sosiaalisuutta ja huomiota. Nämä asiat ovat ihmisen hyvinvoinnin kannalta erittäin merkittäviä. Lapsen kehityksen kannalta sosiaalisuus on välttämätöntä, sillä lapsen täytyy oppia elämisen kannalta olennaiset taidot elääkseen. Iän myötä sosiaalisuuden ja muiden ihmisten tarve ei poistu, se vain muuttaa muotoaan. Kukaan ei siis halua, eikä pysty elämään ilman muita ihmisiä. On mielenkiintoinen ajatus, että kukaan ihminen ei voi olla ilman vaikutteita muista ihmisistä, sillä kaikki asiat, kuten puhuminen tai kirjoittaminen on ihmisten luomaa.

Koska jokainen ihminen kaipaa muiden ihmisten seuraa, on ihmisille kehittynyt taitoja, joilla voidaan havainnoida muita ihmisiä. Ihminen on oppinut lukemaan tunteita ja aikeita. Ihmiset kykenevät havainnoimaan toisiaan esimerkiksi sanojen, ilmeiden, eleiden kautta. Toiset ovat tässä lahjakkaampia kuin toiset, mutta jokainen tekee silti jatkuvasti havaintoja ja omia johtopäätöksiä muista ihmisistä. Tämä aiheuttaa sen, että ihmiset tekevät myös vääriä tulkintoja, jotka aiheuttavat erilaisia haasteita.

Ihmisellä on tarve elää lähellä muita ihmisiä. Ihmisille on tärkeää kokea itsensä yksilöksi, joka kuuluu osaksi jotain kokonaisuutta, kuten perhettä. Ihminen haluaa pystyä vaikuttamaan omiin asioihin, mutta samaan aikaan haluaa olla kontaktissa muihin ihmisiin.

Halusin kirjoittaa tästä esseen, koska koen, että ihmisen on hyvä ymmärtää juurisyyt siihen, miksi ihmiset kaipaavat toimivia tiimejä. Jokaisen tulee ymmärtää, miksi ihminen toimii mieluummin yhdessä kuin yksin. On selvää, että asian ymmärtäminen ei suoraan tee kenestäkään hyvää tiimipelaajaa. Yhteenkuuluvuuden tunne, yhdessä olemme vahvempia ja tehokkaampia. Nämä asiat ihminen on tiedostanut jo tuhansia vuosia, eikä ne ole muuttunut. Uskon, että asian syvällisempi ymmärtäminen auttaa ymmärtämään miksi ihmiset rakentavat tiimejä.

Kommentoi