Tampere
21 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Hyvän johtamisen reflektointia ja kokemuksiaKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuuden ristiriidat
Huono johtaminen: Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön
Alf Rehn
Pauli Juuti
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yksilöessee, 2ep

 

 

Mitä johtaminen on? Johtaminen on toimintaa, jossa on tarkoitus saada aikaan tuloksia ihmisten avulla ja ihmisten kanssa. Se on suunnittelua, organisointia, koordinointia, valvontaa. Kehityskulkua, jonka kuluessa ryhmä ihmisiä ohjautuvat (usein pakottamatta) johonkin suuntaan. Tavoitteiden asettamista, organisointia, motivointia ja kommunikointia, tulosten arviointia, kehittämistä. Kommunikaatioverkostojen ja organisaation arvojen luomista ja ylläpitoa, henkilöstön sitouttamisen turvaamista. Kanssakäymistä, tiedonvälittämistä, päätöksentekoa. (Juuti, K n.d.)

 

Taustaa

Olen ollut 8-vuotta töissä. Työnkuvani on ollut pääosin myyjä. Esimiehet minulla eivät ole vaihtuneet kovinkaan tiuhaan tahtiin, ja kaikista esimiehistä minulle on jäänyt pääosin vain positiivisia kokemuksia. Joukkueurheilua olen harrastanut 14-vuotta, ollen myös itse kapteenin, eli jonkinnäköisen johtajan asemassa. Päätin tässä esseessä kirjoittaa joukkuenäkökulmasta, millainen on hyvä johtaja. Koen, että minulla on ollut joukkueurheilussa sekä hyviä, että huonoja kapteeneja, joten nyt on itse kapteenin nauhaa kantaessa helppo reflektoida menneeseen, ja olla paras mahdollinen johtaja versioi itsestään pelikentillä.

 

Hyvä kapteeni

Hyvä kapteeni antaa jokaisen pelaajan olla juuri sellainen, kun on, edustaen juuri sitä mitä itse haluaa edustaa. Hän myös kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti, riippumatta siitä minkä tason pelaaja olet, tai kuulutko hänen suosikki ihmisiinsä. Hän luo rennon ja turvallisen ilmapiirin, mutta on samalla myös esimerkin näyttäjä. Hän ei ole muiden yläpuolella hierarkkisesti, vaikka onkin valittu johtamaan joukkuetta pelikentillä. Hän kuuntelee. Jos kentällä tapahtuu virhe, hän ei etsi syntipukkeja, vaan pyrkii tsemppaamaan joukkueen kasaa, jotta ottelu voitetaan. Pauli Juutin kirjassa käydään läpi huonon johtamisen piirteitä, jotka ovat kaikille edellisille lauseille vastakohtia. Huonoa johtamista on siis esimerkiksi Vallan väärinkäyttö, manipulointi, ihmisten eriarvoisesti kohtelu ja syntipukkien etsiminen. (Juuti, P 2018.)

 

Omia kokemuksia hyvistä kapteeneista

Koen, että minulla on tällä hetkellä parhaat mahdolliset kapteenit joukkueessani itseni lisäksi. Kerron teille ”pääkapteenistamme”, koska pidän häntä erittäin esimerkillisenä. Hän huolehtii, että kaikilla on harjoituksissa hyvä olla ja, että kaikki ovat kunnossa. Hän hoitaa joukkueen yleisiä asioita ja auttaa valmentajaa. Hän vetää välillä harjoituksia, näyttää esimerkkiä ja ohjaa muita. Hän on myös aina iloisella tuulella ja järjestää meille myös harjoitusten ulkopuolisia vapaa-ajan tapahtumia. Koen, että hän on tiimiyttänyt joukkuettamme erittäin paljon, mikä taas saa meidän pelaamaan paremmin joukkueena yhteen. OIemme voittaneet lähes kaikki pelimme tähän mennessä. Osa voitoista on ollut taisteluvoittoja, mikä tarkoittaa sitä, että joukkue ei pelannut välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla yhteen ja voitimme juuri ja juuri, mutta kukaan ei lopettanut ennen kuin summeri soi pelin päättymisen merkiksi.

 

Hyvä kapteeni on antanut itsensä näkyä ja arvostaa kaikkien panosta kentällä. Vaikka häviö tulisi, hän ei tuijota pelkkää tulostaulua, vaan kehuu ja antaa palautetta yksilöiden suorituksista pelin aikana. (Juuti, P 2018.)

 

Konkreettinen esimerkki tilanteesta, jossa on johdettu hyvin

Olimme olleet viikon ilman valmentajaa, koska valmentajamme lapsi oli sairastunut, eikä hän päässyt harjoituksiin paikalle. Kapteenimme oli vetänyt miellä koko viikon harjoitukset. Harjoituksissa hän oli käynyt läpi teemoja, joista voisimme hyötyä viikonlopun vastustajaa ajatellen. Jotta hän oli saanut harjoituksiin nuo kyseiset teemat, hän oli katsonut ennen sitä tulevan vastustajan otteluita ja ottanut niistä olennaisia pointteja ylös. Sen jälkeen hän oli suunnitellut harjoitukset. Harjoitukset ovat aina hieman hankalia, jos paikalla ei ole oikeaa valmentajaa. Osa joukkueesta alkaa pelleilemään, mikä laskee tempoa ja hyviä suorituksia automaattisesti. Tämä taas vaikuttaa mielialaan. Jos mielesi tekisi harjoitella kunnolla, mutta muutama joukkuelainen on asiasta erimieltä, huonot suoritukset tarttuvat. On vaikea saada itsestään irti samalla tavalla, kuin että joku olisi vaatimassa ja ohjeistamassa vieressä. Kuitenkin kapteenimme onnistui tällä viikolla välttämään edellä mainitut tempottomat ja huonot harjoitukset. Hän tiesi, että niin tulisi helposti käymään, joten hän piti viikon ensimmäisissä harjoituksissa puheen. Hän vaati kaikkia keskittymään ja antamaan kaikkensa, koska muuten meille ei tulisi helppoa ottelua viikonloppuna, samaan hengenvetoon hän sanoi, että pelleilijät voivat lähteä suihkun kautta kotiin. Kaikki ottivat sen viikon harjoitukset todella hyvin vaikkei valmentajaa ollutkaan.

 

Kun pelipäivä koitti, valmentajamme oli vieläkin kipeä. Kapteenimme veti siis sekä pelaajan, kapteenin, että valmentajan roolia. Peli oli meille haastava, pitihän kapteenimmekin keskittyä omaan tekemiseensä ja samalla olisi pitänyt antaa muille palautetta ja seurata peliä kokonaisnäkökulmasta. Puolustimme hyvin ja emme päästäneet yhtään maalia, silti meidän olisi maali tehtävä, jos halusimme pisteet napata ottelusta mukaamme. Kapteenimme otti aikalisän ja näytti fläppitaululla yhden todella selkeän maalintekokuvin, mitä olimmekin harjoitelleet sillä viikolla harjoituksissa. Laitoimme kentälle ykkösnyrkkimme ja annoimme palaa. Kuvio onnistui kuin onnistuikin suuresta tahtotilasta johtuen ja voitimme ottelun. Kaikki olivat ottelun jälkeen helpottuneita, mutta myös niin puhki kuluneesta viikosta.

 

Pohdintaa

Keskeistä edellä mainitussa tapauksessa oli joukkueen luottamus sekä toisiinsa, että kapteeniin. Luottamuksen rakentaminen voi kestää jopa vuosia, ja joukkue kuitenkin muuttuu aina hieman joka vuosi. Luottamuksen voi myös romuttaa yhdellä ainoalla lauseella. (Rehn, A.) Kapteenimme oli kasvattanut koko viikon ajan luottamista entistä enemmän itseemme, toisiimme ja häneen ja se näkyi ottelun viime minuuteilla. Minulla oli ainakin hyvä olo tekemisestämme, kun summeri soi.

 


Lähteet:

Juuti, K. n.d. Johtamisen määritelmä. Luettu 26.11.2021. http://www.kjuuti.fi/johtamisen-maaritelma/

Juuti, P. 2018. Huono johtaminen, Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön. Helsinki: Gaudeamus.

Rehn, A. 2018. Johtajuuden ristiriidat – miksi johtaja aina epäonnistuu ja miksei se ole ongelma. Jyväskylä Docendo.

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close