Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

HYVÄ JOHTAJA, HUONO JOHTAJA



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johtajuus

Yrityksen menestys riippuu hyvästä tiimistä, ja hyvä tiimi riippuu hyvästä johtajasta. Johtaja on se, joka huolehtii siitä, että tiimi menisi kohti yhteisiä tavoitteitaan mahdollisimman tehokkaasti ja omistautuneesti. Organisaatio menestyy, kun kaikki toimivat kuin öljytty kone tarkkaan ohjauksen alla, mutta koneen sisäisten osien laatu myös vaikuttaa lopputulokseen. Niin huippuorganisaation johtaja voi pitää huolta ainoastaan lopputuloksesta, mutta ei välttämättä tiimin sisäisistä asioista.

 

Paholainen pukeutuu Pradaan

Lauren Weisbergerin romaanissa nimeltään ”Paholainen pukeutuu Pradaan” on oikein hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri organisaatio voi pysyä huipulla, vaikka tiimin sisäinen työskentelymotivaatio perustuu pelkoon eikä aitoon haluun viedä yritystä eteenpäin. Pelko on yksi vahvimmista tunteista, ja jos sitä osaa ohjata oikein, voi saavuttaa suuria tuloksia. Niin Runway -lehden päätoimittaja Miranda Priestly ammattitasoisesti piti koko työyhteisön pelon alla olemalla erittäin epäinhimillinen pomo. Hänen alla työskentelevän tiimin henki oli todella hermoheikko, mutta arvostettu työpaikkamaine sekä korkea asema saivat heitä kestämään sen kaiken. Kirjan päähenkilö Andrea Sachs tuli Runway -lehteen töihin, koska halusi saada korvaamattoman kokemuksen suurimmasta muotilehdestä, jotta myöhemmin kaikki ovet olisivat hänelle avoinna. Kuitenkin kyseisessä työpaikassa hän menetti täysin itseluottamuksensa, läheisensä sekä todellisuudentajunsa.

 

Vahva paholaismainen johtaja

Miranda oli valmis saavuttamaan haluamansa millä hinnalla tahansa. Työn tulokset ja korkea asema olivat hänelle tärkeimmät asiat, ja työtiimi oli hänelle vain lauma eläimiä, joita piti ohjata tai poistaa, jos joku vähänkin häiritsi täydellistä prosessia. Pelon alla kaikki työntekijät olivat valmiita tulemaan paikan päälle vaikka keskellä yötä, mutta hei vain ilahtuisivat, jos heidän pomolle tapahtuisi jotakin ikävää. Mirandan johtamistapa ei ollenkaan ottanut huomioon, että työtiimissä on myös ihmisiä, joilla on tunteensa sekä oma elämänsä. Häntä kiinnosti vain se, että tuliko työ tehtyä sovitussa, ja usein mahdottomassa, deadlinessa. Miranda ei myöskään pitänyt tärkeänä oppia edes työntekijöidensä nimet, vaan kutsui heitä ihan vain haluamansa nimellä, ja oletti, että he vain hyväksyvät sen ja vaihtavat nimensä uudeksi saman tien.

Kiinnostus omia työntekijöidensä kohtaan kuitenkin syntyi vasta siinä vaiheessa, kun he omistuivat työlleen niin paljon, että jättivät oman yksityiselämänsä kokonaan taakse. Toisin sanoen olivat täydellisiä marionetteja. Sellainen johtaja kuitenkin pystyy rakentamaan kestävää ja menestynyttä toimintaa, ja sen takia hän osittain kuuluukin hyvien johtajien joukkoon, sillä hän tekee päätehtävänsä aivan mainiosti. Tässä on vain se juttu, että kenen näkökulmasta hän on hyvä johtaja: asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden mielestä vai oman työtiiminsä mielestä?

 

Työyhteisön toimivuus paineen alla

Runway -lehden työntekijät olivat mitä upeampia. Päivittäin he näyttivät siltä kuin itse olisivat menossa lehden kuvauksiin. Jokainen heistä oli ihannemitoissa, joiden vartaloissa ei enää ollut tilaa kaloreille, mutta ne täyttivät kaikki heidän ajatuksensa. Suuren paineen alla työskentelevät naiset yhtä aikaa vihasivat ja pelkäsivät omaa pomonsa, mutta silti tiesivät, että eivät voi millään rahalla ostaa hänen makunsa sekä tyylitajunsa, jonka he kaikki intohimoisesti halusivat. Miranda toimi heidän kaikkien esimerkkinä, mikä myös sokeutti heitä kaikista kauhuista, joita Miranda teki. Hieman erilaisempi työntekijä Andrea pystyi näkemään tilannetta juuri niin, miten se oikeasti oli, koska ei juurikaan fanittanut muotimaailmaa eikä pitänyt Mirandaa esimerkillisenä naisena vaan paholaisena. Hän kirosi joka ikistä päivää, kun oli töissä sekä pyrki tekemään pomollensa aina edes jotakin pieniä kostoja, kuten ei puhdistanut lautasta loppuun asti ja tarjosi ruokaa likaisissa astioissa, jotta voisi hiljaa nauttia tilanteesta. Sellainen reaktio on arvattavissa, kun paikasta kiinni pitäminen ja pomonsa vihaaminen ovat totaalisessa ristiriidassa.

Kuitenkin yhden asian pomo Miranda teki oikein, vaikka vahingossakin. Hän ei enää pystynyt pitämään omia tunteitaan ja avautui ensimmäiselle, joka sattui olemaan lähellä eli Andrealle. Kertomalla omasta epäonnistuneesta suhteesta sekä tulevasta erosta, hän näytti, että hän on myös ihminen, kenellä on samanlaisia ongelmia kuin muillakin työpaikan ulkopuolella. Kyseinen tapaus heti loi luottamusta Mirandan ja Andrean keskellä, ja saman tien hänestä tuli paras ja sitoutunein työntekijä. Voi vain kuvitella kuinka tehokas työyhteisö Runway -lehdessä olisi, jos luottamus toisiaan kohtaan olisi kaikilla työntekijöillä sekä heidän pomollansa.

 

Ole johtaja, älä pomo

Toki kyseessä oli fiktiivinen romaani, mutta on sellaisiakin huhuja liikkeellä, että kirja on kirjoitettu kirjailijan oikean kokemuksen pohjalta siltä ajalta, kun hän työskenteli Vogue -lehdessä assistenttina. Mielestäni se, että johtaja hoitaa hommansa hyvin sekä vie organisaatiota kohti tavoitteita, ei enää riitä. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää huolta juuri työyhteisön ilmapiiristä, sillä jos työntekijät ovat aidosti motivoituneita omasta hommastaan sekä tekevät sen innolla, tulee paljon vähemmän ongelmia ja pettymyksiä. Kaiken lisäksi työntekijät pysyvät paljon kauemmin heidän työpaikoillaan sekä kehittyvät urassa eteenpäin, sen sijaan, että tarvitsisi koko ajan rekrytoida uusia työntekijöitä sekä kouluttaa heitä. Itse en missään nimessä haluaisi olla paholaisjohtaja, vaan haluaisin olla samanarvoinen johtaja kuin muutkin työporukkaan kuuluvat sillä erolla, että minulla on vain hiukan erilaiset työtehtävät. En halua olla pomo. Haluan olla se ”kiva tyyppi”, joka vie tiimiä kohti huippua!

Elon Musk

 

Onneksi tässä maailmassa on edelleenkin sellaisia johtajia, joista voi ottaa hyvää mallia. Nykyään on yhä enemmän verrokkiyrityksiä, joita pyörittelevät keskivertaiset johtajat. Ja on olemassa keskivertaisesta parhaaksi kehittyneitä organisaatioita, joissa on sellaiset johtajat kuin Elon Musk. Elon Musk on muun muassa yksi Teslan perustajista ja sen toimitusjohtaja. Hän valvoo yrityksen sähköautojen, akkutuotteiden ja aurinkokattojen muotoilua, teknistä suunnittelua ja valmistusta.

 

Hän on tosi hyvä esimerkki mallikkaasta johtamismallista. Muskin kunnianhimoisia tavoitteita, palava halu saada asioita tehdyksi ottamatta huomioon lukuisia määriä epäonnistumisia sekä kova sitoutuminen tiimiin sekä työhönsä tekevät hänestä elävän esimerkin ”Iron Man” sankarihahmosta. Vaikka meidän kaikkien ei välttämättä tarvitse rakentaa raketteja sekä uudenlaisia sähköautoja, on kuitenkin hyvä osata hyödyntää näitä samoja periaatteita, mitä Musk käyttää hänen päivittäisessä työpäivässänsä. Seuraavaksi haluaisin mainita kolme johtamisominaisuutta, jotka voivat antaa parempaa ymmärrystä Elon Muskin erikoisesta johtamismallista.

 

Ole intohimoinen sinun työtäsi kohtaan

 

Monet johtajat ajattelevat ”pitää vain saada se valmiiksi” mindsetillä tai hyppäävät kohdasta, missä aita on matalin. Tällöin tapahtuu alisuoriutuminen, ja kun se liittyy kaikkiin yrityksen osa-alueisiin, koko yrityksen potentiaali myös laskee. Musk on erilainen sillä tavalla, että hänestä huokuu aito innostus hänen työtänsä kohtaan, ja se innostus myös tarttuu muihin työntekijöihin nostamalla koko yrityksen sisäistä voimaa uudelle tasolle. Työ on hänelle kuin ilma, jota hän hengittää koko ajan. Musk on pakkomielteinen myös kaikkiin yksityiskohtiin, joihin ja laittaa aina tosi korkeita tavoitteita sekä kovia odotuksia. Pelkäämättä aloittaa koko projektia uudestaan sekä kuuntelematta kenenkään palautetta, hänet on syytetty tinkimättömyydestä sekä kohtuuttomuudesta. Onneksi se ei estää häntä tekemään juuri sitä, mistä syntyy aito innostus.

 

Muuta maailmaa tekemällä mahdotonta

 

Muskin mukaan asioissa, jotka tuntuvat tässä hetkessä mahdottomilta, piilee iso potentiaali. Tämä alkaa rohkeasta visiosta. Se on totta, että nykyään melkein kaikilla yrityksillä on oma visionsa, mutta ei ole paljon oikeita visionäärejä niissä yrityksissä töissä. Johtajat, joilla visio on heikoin lenkki, eivät pysty inspiroimaan tiimiä eikä luoda jotain

 

täysin uutta ja vierasta. Kuten edellisestä ominaisuudesta jo saimme selvää, vai aidosti inspiroineessa tiimissä voi syntyä jotain aivan mahdotonta. Juuri sen takia Musk varoittaa kapeakatseisuutta.

 

Jätä huomiotta kaikkia vihaajia

 

Musk on käyttänyt suurin osan elämästänsä todistamalla ihmisille, että he olivat väärässä. Sen takia hän muodosti ensin joukon ihmisistä, jotka uskovat hänen ideaansa sekä visioon, ja sen jälkeen vasta lähti liikkumaan kohti maailman pelastamista. Ulkopuolelta on aina tullut paljon skeptisyyttä, joka on täysin ymmärrettävää. Eli totaalinen keskittyminen työhönsä ottaa pois kaikki ylimääräiset mietteet, jotka eivät liity asetettuun visioon.

 

Hyvä johtaja pitää olla vakuuttava, jotta muut ihmiset uskoisivat hänen visioonsa, jotta hänellä riittäisi voimia työntämään innostustasoa vain eteenpäin. Vakuuttava olotila tulee siitä, että ihminen pystyy seisomaan hänen sanomiensa takana sekä osaa kertoa omia vahvoja ja tosi hyvin mietittyjä mielipiteitä.

 

” Think of the best leaders in history—Mandela, Churchill, King, etc.—and you’ll see a pattern: they tell great stories, with boldness, absolutely convinced that they are right. They both inspire and grab attention.”

 

Ihmisten luottamuksen kasvattaminen vaattii paljon aikaa, mutta silloin, kun kaikki pystyvät puhaltamaan yhteen piilleen, eli uskomaan yhteen visioon, siitä syntyy ennalta odottamattomia tuloksia.

 

 

Eli selvästi määrätietoisuus sekä intohimoisuus on hyvän johtajan merkki ja niiden lisäksi kannattaa pitää mielessä toinen tärkeä aspekti, joka tekee Muskista huippu tason johtaja. Se on kyky muuttaa omaa mielipiteensä. Vain hyväksymällä se fakta, että me emme voi olla koko ajan oikeassa edistää sekä kehittää meitä. Jos kukaan meistä ei koskaan muuttaisi omaa mielipidettä, niin Nokia jatkaisi kenkäteollisuutta sekä Twitter olisi edelleenkin podcast-studio. Eli yhdistämällä nöyryyttä hyväksyä omia virheitä sekä rohkeutta tähtäämään isompaan voi saavuttaa melkein mikä tahansa tavoite.

 

LÄHTEET

Weisberger, L. 2005. Paholainen pukeutuu Pradaan

Snow S. 2014. Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close