Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Hygge ja hyggeily



Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hygge- Hyvän elämän kirja
Meik Wiking
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Hygge ja hyggeily

Mukillinen kuumaa juomaa. Kotoisa nurkka, vilttejä ja pehmeitä tyynyjä. Kynttilän valo ja takassa roihuava tuli. Konvehteja ja lempi kirjasi.

Sana ”Hygge” tarkoittaa alkuperäisesti Norjan kielellä ”hyvinvointia”. Sanan Hygge merkitystä on kuitenkin vaikeahko selittää, se ei suoranaisesti käännettynä pääse oikeuksiinsa. Hyggeilyä on yritetty kuvata läheisyyden luomisen taidoksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi, kodikkaaksi yhteen kuuluvuudeksi ja vaikka miksi. Meille suomalaisille lähimpänä olevana sanana kuvaisi kotoilu.

Wikipedia kuvaa hygge sanan tarkoittavan mukavuutta, kodikkuuden tunnetta, joka yhdistetään myös hyvinvointiin, seesteiseen mielialaan ja Tanskassa arkiseen yhteenkuuluvuuden tunteeseen.

Hyggen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa terveyttä ja onnellisuutta. Kuitenkin Hygge- Hyvän elämän kirjan kirjoittanut Meik Wiking, ei halua kuvata hyggeilyä elämäntyylinä tai selfhelp oppaana elämään. Tanskalaisille hyggeily on osa kulttuuria, niin kuin Amerikkalaisille sana vapaus.

 

Tunnelma

Vähennä valaistusta.

 Hyggeilyn yksi tärkeimmistä asioista on kynttilät. Tanskassa yksi henkilö keskimäärin polttaa vuodessa noin kuusi kiloa kynttilöitä. (Hygge 2017, 12.) Kynttilöiden pääasiallinen tehtävä on valaista tila luonnollisen keltaisella valolla ja luoda tunnelmaa. Kynttilöiden lisäksi valaistus on hyvin olennainen asia. Tanskalaiset ovat hyvin tarkkoja valaisimistaan ja valitsevatkin ne huolella ja sijoittavat ne strategisiin paikkoihin tilassa, luoden rauhallisen ympäristön. (Hygge 2017, 16.) Nyrkkisääntönä on, että mitä matalampi valon värilämpötila on, sitä hyggempää se on. Ei ihme, että Tanskassa on muotoiltu tunnetuimpia eurooppalaisia valaisimia.

 

Läsnäolo ja Ihmiset

Ole tässä ja nyt. Sammuta puhelin.

Tiedetään, että sosialisoituminen ja ystävien kanssa ajanviettäminen korreloituu onnellisuuteen. (Lykke 2017, 38). Kuitenkin introventeille suuret väkijoukot ja tuntemattomien ihmisten kohtaamiset ovat hyvin kuormittavia ja ei toivottuja tapaamisia. Jos koet itsesi kuuluvan tähän joukkoon, hyggeily on juuri sinulle. Hyggeilyssä kannustetaan tuttavien kanssa intiimeihin illanviettoihin koto-oloissa ja vältetään isojen massojen ja pauhaavien tanssiklubien energiaa. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja oleminen, oli se sitten kokkaamisen, peli-iltojen tai laskettelun parissa.

 

Nautinto

Niin kuin Suomessa myös Tanskassa ei hevillä kieltäydytä mahdollisuudesta nauttia herkkuja. Hyggeilyyn kuulu makunystyröiden nautinto, suklaan, kahvin tai leivosten parissa. (Hygge 2017, 84) Jos siis etsit elämäntapaa, joka tukee terveellistä ruokavaliota, hyggeily ei ehkä ole se mitä etsit. Tuoreen leivän nauttiminen nokarellisella voita ja lasillinen punaviiniä on hygge. Hyggeä on kupillinen cappuccinoa ystävän kanssa tunnelmallisessa kahvilassa, jonka seinät ovat kirjahyllyjen peitossa. Tanskalaiset ovat ehkä löytäneet elämän onnellisuuden salaisuuden, nautinnon. Harva meistä ehtii kiireen keskellä pysähtymään ja nauttimaan edes elämän pienistä iloista, vesipisaroiden äänestä, kun ne putoavat peltikattoon, höyryävästä kofeiini pommista, joka lämmittää käsiäsi. Ihmisten tulisi ottaa mallia tanskalaisista ja nauttia jokaisesta suupalasta, ajattelematta kuinka paljon heidän tulee liikkua tuon jälkeen, kuluttaakseen sen.

 

Kiitollisuus

Ole kiitollinen. Tätä parempaa ei ehkä voi olla.

Hyggeily ei ole ensimmäinen eikä viimeinenkään ajatustapa, joka tuo esille kiitollisuuden ja sen tuoman onnen elämään. Olen tutkinut aikaisemminkin aihetta affirmaatiosta ja positiivisesta ajattelusta. Vaikka kuinka niistä lukisi, mutta jos niistä ei ota koppia ja tuo niitä osaksi omaa elämää, onko niiden läpi käymisestä mitään hyötyä? Moni meistä tajuaa asioiden arvon vasta sitten kun he ovat menettäneet sen. Ole kiitollinen ja osoita kiitollisuutesi, vieraile isovanhemmillasi, kun vielä voit, kerro perheellesi rakastavasi ja arvostavasi heitä. Vietä enemmän aikaa rakkaittesi kanssa. Nauti hetkestä ja keskity nykyisyyteen. Kiitollisuus ei muodostu itsestään sen eteen tulee tehdä töitä, tulee pysähtyä ja katsoa ympärilleen.

 

Mukavuus

Lämpimät vaatteet, tunnelmallinen valaistus, muhkea nojatuoli… Kun puhutaan kotoisuudesta ensimmäisenä, tulee mieleen mukavuus, mutta mikä määrittelee mukavuuden? Hyggeilyssä mukavuus on kerrospukeutumista, kaulaliinoja ja huiveja, huoliteltua ja minimalistisen eleganttia. (Hygge 2017, 104-105)

Mukavuus on designia, lukunurkkaus täynnä pehmeitä tyynyjä ja vilttejä, pieniä tiloja, takkatulta, puuta, kirjoja, keramiikkaa, vintagea ja luonnon läheisiä värejä. (Hygge 2017, luku 6)

 

Harmonia.

Ruuan, vaatteiden, läheisten, työn, kodin ja kaiken muun välillä. Harmonia pitää tasapainon elämässämme, liiallinen nauttiminen vie nautinnon erityisyyden. Liika työnteko vie voimamme ja puhtimme jaksaa panostaa vapaa-aikaamme. Jos elämämme osa-alueet eivät ole harmoniassa, aina jokin osa-alue tulee kärsimään. Punnitse siis, mikä on sinulle tärkeää ja olennaista, oletko tyytyväinen elämääsi tällä hetkellä. Jos haluat muuttaa jotain, miksi? Mitä voisit tehdä sen eteen. Harmonia, niin kuin kiitollisuus ei synny itsestään sen eteen tulee tehdä töitä, ja siinä työssä ei tule koskaan olemaan täyttä.

 

Luonto ja joulun aika

Kotoilun lisäksi Hyggeilyyn sisältyy suuresti luonto. Luonto itsessään on hygge, se rauhoittaa, saa meidät irtautumaan elämän kiireistä ja siitä voi nauttia ystävien kanssa. Sieniretket, metsäkävelyt tai murtomaahiihto on oivallisia keinoja luoda yhteys luontoon ja tiivistää yhteishenkeäkaveri piireissä. Luonnon tuominen kotiin sisälle lisää hyggeä. Hyggen lisäämistä voi toteuttaa, tekemällä keräämistä sienistä ruokaa, tuomalla ketokukkia maljakkoon tai joulukuussa kuusen tuominen ja ovi kranssin luominen.  Varsinkin joulun aikaan hygge on suurimmillaan. Tanskalaiset hyggeilevät ympäri vuoden, mutta jouluna sen on suurin osa juhlapyhää. Joulun alla hygge on joulutoreilla, -myyjäisissä ja kaupungin lumisilla kaduilla. Joulukuu on oivallinen aika aloittaa hyggeily yksin tai kaverin kanssa. Nauttia joulun tunnelmasta, läheisistä ja antamisen ajasta.

 

Hygge hätäpakkaus

Sisältää:

Kynttilöitä

Laadukasta suklaata

Teetä

Kirjan

Hilloa

Villapusero

Muistikirja

Viltti

Musiikkia

valokuva-albumi (Hygge 2017, 134-137)

 

Suomalainen hygge

Miten sinä nautit kaamoksesta? Näetkö itsesi aikaisemmissa kohdissa? Oletko tietämättäsi hyggeilyt koko elämäsi ajan, nauttien leivoksista, saunasta ja avantouinnista. (Yle 2016) Me suomalaiset pystymme nauttimaan kirrellisen elämämme keskellä. Pitäisikö meidän kuitenkin ottaa enemmän mallia tanskalaisista ja lisätä pieniä nautintoja elämäämme ja sumentaa työn, arjen, vapaa-ajan ja loman välit. Olisimmeko me onnellisempia, jos jatkaisimme hyggeilyä joka-aikaisena sen sijaan, että puudutamme itsemme loppuun töissä, jonka jälkeen otamme lomaa viikoksi jolloin, emme tee muuta kuin lepäämme ja hyggeilemme. Pystyisimmekö tuomaan hyggeilyn arkeemme, jotta meidän ei tarvitsisi kokea lomia lepoaikana.

Itse kuvailen itseäni liian boheemina elämännauttijana, jonka on vaikea keskittyä nykyhetkeen ja unelmoi tulevasta. Minulla on paljon opittavaa hyggeilystä, keskittyen kiitollisuuteen, hetkessä elämiseen ja ajan viettoon ystävien kanssa.

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-9293900

Hygge- Hyvän elämän kirja: Meik Wiking, The happiness research institute, Kööpenhamina

Lykke- Onnellisten ihmisten salaisuudet: Meik Wiking, The happiness research institute, Kööpenhamina

Kommentit
  • Tutta

    Kiitos esseestäsi! Uppouduin kuvailemiisi tunnelmiin ja mietin, että taidan olla itsekin hyggeilijä, vaikka en ole sitä aikaisemmin osannut sanoittakaan tällä tavoin! Opin siis myös uutta ja kenties alan tietoisesti lisäämään näitä elementtejä elämääni. Kiitos esseesi! 🙂

    22.1.2022
Kommentoi