Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Hurmapäisyys



Kirjoittanut: Teresa Ikonen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Olemme Hurmassa keskustelleen arvoista jo viime keväästä saakka, sillä monihenkisellä tiimillä on luonnollisesti erilaisia henkilökohtaisia arvoja, ja emme halunneet kiirehtiä päättämään yrityksellemme sellaisia arvoja, joiden takana jokainen meistä ei voi seistä. Vanhat keskustelumme ovat aina pohjustaneet uusia, ja tämän syksyn Business leaderillemme Empulle arvojen päätökseen saaminen oli konkreettinen tavoite, jonka hän halusi saada BL-kaudellaan aikaan.

 

Arvot näkyvät

Arvot ovat yrityksen ohjenuoria ja periaatteita, joiden tulisi näkyä jokapäiväisessä toiminnassa. Arvoja ei ole pakko valita, mutta ne näkyvät silti vaikka niitä ei valittaisikaan. Vaikka arvoja ei välttämättä tarvitse valita, niin niistä voi kuitenkin olla hyötyä, sillä ne voidaan ottaa ohjaamaan yrityksen tapaa toimia. Monesti arvot erehdytään valitsemaan liian kaukaisesti, sillä perusteella että ne näyttävät ja kuulostavat hyvältä. Jos arvot valitaan sen mukaan mitä toivotaan, että muut ajattelevat yrityksestä, niin voidaan mennä pahasti mönkään. Oikeista arvoista ei tarvitse edes kertoa asiakkaille erikseen, sillä ne näkyvät ulospäin jokapäiväisinä tekoina. (Yrityksen arvot, missio ja visio.)

Tänään kävimme syksyn viimeisen arvokeskustelun, ja olemme vihdoin jo todella lähellä valmiita arvoja. Saimme muotoiltua muutaman ytimekkään tekstin, jotka kuvaavat tekemistämme, ja valitsemiamme arvoja. Sen verran keskeneräiseksi tilanne vielä jäi, että lopulliset sanat arvoille muotoilemme alkuvuodesta. Ajatus, tarkoitus ja sisältö on kuitenkin nyt selvä kaikille, ja on aivan mahtavaa huomata meidän tiimimme kehittyminen viime keväästä myös tämän aiheen tiimoilta.

 

Hurma

”Hurma on kokonainen tiimi, joka sitoutuu, on läsnä ja puhuu avoimesti ja suoraan. Tiimiläiset kunnioittavat tiimiään ja tekevät sen eteen enemmän kuin odotetaan. Jos jokin Hurmassa on rikki, se korjataan.”

”Haluamme, että tekemisemme Hurmassa on aitoa ja välitöntä, oli kyseessä sitten vekkulointi tai kriisitilanteiden ratkaisu. Aitous näkyy Hurmureissa rohkeutena olla oma persoonallinen itsensä häpeämättä, sekä kunnioituksena muita kohtaan.”

”Hurmureilla on halu kehittyä, ajatella isommin ja tavoitella korkealle!”

 

Koen, että tämä on oikeastaan pitkällä tähtäimellä hyvä järjestys, kun hyväksymme arvojen selitykset ennen varsinaisia pääsanoja. Jokaisella näistä on olemassa kyllä jo kuvaileva sana, mutta emme ole niihin vielä tyytyväisiä, joten annamme ajatusten muhia joululoman yli ja kehittelemme uudet, enemmän Hurmaa kuvaavat sanat näiden tilalle.

En yhtään ihmettele, että arvoissa emme päässeet yhteisymmärrykseen vielä viime keväänä, koska emmehän me vielä olleet ehtineet oppia, kuinka Hurma toimii, tai kokea tilanteita, jotka paljastaisivat meille arvoja mitkä ovat jo muodostuneet tiimitoiminnan seurauksena. Tänä syksynä tilanne oli otollisempi arvojen läsnäololle toiminnan yhteydessä, sillä olemme menneet tiiminä hurjia harppauksia eteenpäin.

Tänään valmentajamme Veijo jopa tokaisi, että meissä alkaa näkyä mahdollisuuksia huipputiimiksi, mutta viime keväällä olimme vielä melko kaukana siitä mahdollisuudesta. Kyllä me sen olemme itsekin vaistonneet toiminnassamme tänä syksynä, ja välillä jopa naurattaa muistella viime keväistä toimintaamme.

Joka tapauksessa on hienoa, että arvot ovat nyt kirjallisessa muodossa ja niihin voi aina peilata tekemissään päätöksissä. Hyvä me!

 

Mikä on unohtuneen ”arvon” arvo?

Työyhteisöissä monesti koetaan, että organisaation julkilausutut arvot eivät näy arjessa. Jos ne eivät heijastu toimintaan, ne myös helposti unohtuvat. Arvoja määriteltäessä otetaan usein esille asioita, joiden tiedämme olevan arvokasta ja tavoiteltavaa. Mutta mikä on arvojen suhde kulttuuriin, mistä tietää ovatko nämä ”arvot” todella arvomme? Pohtiessaan voiko arvot aistia astuessaan taloon ja työryhmän luo, tai kohdatessaan arjessa työkavereita, pystyy jo hieman arvioimaan kohtaavatko arvot ja kulttuuri. (Mönkkönen & Roos 2009, 34-36.)

 

Hurman onneksi arvoja luodaan vasta tässä vaiheessa kirjalliseen muotoon, kun pystymme jo tunnistamaan omia tapojamme ja arvoja, jotka toiminnasta heijastuvat. Jos arvot olisi lyöty lukkoon jo keväällä, olisimme todennäköisesti päätyneet sellaisiin arvoihin, joiden pitäisi olla itsestään selviä ilman erillistä mainintaa. Tästä puhuimme myös arvokeskusteluiden yhteydessä syksyn mittaan, että vaikka joku asia ei lukisi arvoissamme, niin se ei silti tarkoita, etteikö se olisi meille tärkeää. Hurman päivittäisessä toiminnassa näkyy hurjan monia ihania tapoja ja tekoja, jotka eivät päädy arvoihimme, mutta se ei tarkoita, ettemmekö vaalisi myös näitä asioita jatkossakin ja pohjustaisi päätöksiämme myös niihin.

 

 

Lähteet:

Yrityksen perustaminen. Yrityksen arvot, missio ja visio. Luettu 13.12.2018.

https://yrityksen-perustaminen.net/yrityksen-arvot/#arvot

 

Mönkkönen, K. & Roos, S. 2009. Työyhteisötaidot. UNIpress. Suomi.

Aihetunnisteet:
Kommentoi