Tampere
13 Apr, Saturday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Hurma ExposedKirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hurmassa on hetken aikaa vallinnut eräänlainen kriisitila. Olemme ajautuneet jotenkin erilleen, ihan kuin emme olisikaan tiimiyritys, vaan 19 toiminimeä nidottuna saman katon alle. Asiaa on käyty läpi nyt muutama viikko, ja olemme löytäneet konkreettisia ratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi. Yksi ongelmakohta on selvästi ollut se, että emme tunne toisiamme tarpeeksi hyvin. Siispä päätimme pitää tutustumispajan, jossa pääsisimme tutustumaan toisiimme ja pitämään yhdessä hauskaa.

Olin heittänyt ajatuksen tutustumispajasta jo aiemmin talvella, mutta nyt sille löytyi todella hyvä ajankohta. Olin ensimmäinen vapaaehtoinen pitämään kyseistä pajaa ja sainkin vetovastuun välittömästi.

Valmistelu

Minulla oli mielessäni pajaa varten valmiiksi suuri määrä ideoita, mikä teki suunnittelusta suhteellisen helppoa. Se oli minun kannaltani erittäin iso etu, koska muistin pajanpitovastuuni vasta edellisenä iltana tiimiläisen kysyttyä, miten pajan suunnittelu etenee. Onneksi olin miettinyt rungon päässäni valmiiksi, mutta kiirehän siinä tietysti tuli – alkaa nyt illalla kymmenen jälkeen suunnittelemaan seuraavan aamun pajaa!
Aloitin pohtimalla, mitä kaikkea haluan pajaan oikeasti tuoda, ja mitä kaikkea ylipäänsä kerkeämme neljässä tunnissa tekemään. Sain pajaan sisällytettyä hyvin monipuolisesti erilaisia tutustumiskeinoja, joista jokaiselle jäi jotain käteen.
Suunnittelun jälkeen pyysin tiimiläisiä vielä tuomaan pajaan omia lautapelejään pajan aktiviteettiosiota varten.

Pajan runko

Päädyin pajan lopulliseen runkoon hyvin nopeasti. Päätin, että aluksi käymme kukin vuorollaan läpi hieman päivän fiiliksiä ja jokainen vastaa tiettyihin kysymyksiin. Alkukysymykset tulivat pitkälti omista intresseistäni. Tiimiläiset saivatkin kertoa, miten juovat kahvinsa ja teensä, mikä on heidän kesänsä kohokohta ja tietysti myös, mitä kukin odottaa tutustumispajalta.

Päivän fiiliskierroksen jälkeen aloitimme questions & answers -osion, jota varten olin jaotellut suuntaa antavat kategoriat lapsuus, nuoruus, nykyhetki ja tulevaisuus. Tämä osio käytiin läpi dialogilla niin, että kuka tahansa sai kysyä tietyltä henkilöltä tai koko tiimiltä haluamiaan kysymyksiä, joihin sitten vastailtiin. Tämä osio herätti vallan paljon keskustelua ja hilpeyttä. Lopulta päädyimme muistelemaan erityisesti yläasteaikoja ja sitä, kuinka lähes kaikki olivat joskus luntanneet kokeessa erilaisin menestyksin. Toinen jäi jatkuvasti kiinni, kun taas toinen suoriutui aina yrityksistään kiitettävästi.

Q & A -osion jälkeen pidimme tauon. Tauon jälkeen jatkoimme pajaa Gametime-teemalla. Gametime aloitettiin yhteisellä leikillä: “Pidän ihmisistä, joilla…”. Leikissä istutaan ringissä. Ringin keskellä seisoo yksi, jonka täytyy sanoa esim. “Pidän ihmisistä, joilla on sisaruksia”. Jokaisen, jolla on sisaruksia, täytyy liikkua ja vaihtaa paikkaa ringissä. Viereiselle penkille ei saanut istua. Viimeisenä keskelle jäänyt saa keksiä seuraavan kysymyksen. Tätä leikkiä jatketaan vähintään niin kauan, että jokainen on joutunut liikkumaan. Valitsin juuri tämän leikin, koska siinä kaikki joutuivat paljastamaan itsestään jotain, ja keskellä olevan piti miettiä, miten mahdollisimman monen saa liikkeelle. Toisia piti siis jo jonkin verran myös tuntea.

Gametime jatkui siten, että kukin sai valita tuomistamme lautapeleistä yhden, jota lähtee muutaman muun kanssa pelaamaan. Ajatuksena oli, että pienemmissä tiimeissä saa aktiviteetin ohella hieman jutustella ja viettää muuten vaan rennompaa aikaa. Mielestäni etenkin Kimble ja Monopoly ovat pelejä, jotka varmasti tuovat esille niin hyviä kuin tietysti huonojakin puolia, kun peli tiivistyy. Valitettavasti Monopolya ei saatu pajaan, mutta mukana oli myös laulupeli Sulo Sävelet, jossa sitä pelannut ryhmä oppi ainakin toistensa musiikkimausta paljon!
Lopuksi pelasimme koko tiiminä Aliasta ja Ville veti vielä pienen pantomiimihaasteen, johon pyydettiin viittä vapaaehtoista esittämään Party haaste -pelin pantomiimilauseita, joita muut sitten saivat arvailla.

Lopetimme pajan, kuten aloitimmekin, eli fiiliskierroksella. Fiiliskierros aloitettiin pienellä tehtävällä. Kunkin täytyi kertoa yhdestä tiimiläisestä kolme faktaa, jotka oli opittu tämän päivän aikana. Tehtävän jälkeen käytiin läpi vielä Motorola pajan sisällöstä.

Lopputulema

Paja sai todella paljon kehuja. Olimme kaivanneet rentoa meininkiä pajoihin, ja sitä aivan varmasti tiiviistä aikataulusta huolimatta saimmekin! Tutustumispajani sai kehuja muun muassa hyvästä aikatauluttamisesta ja monipuolisuudesta. Omasta mielestäni olisin voinut jättää vielä jonkun osion käymättä, sillä aikataulu meni hyvin tiukille ja esimerkiksi Aliasta emme kerenneet pelata loppuun asti. Jokaiselle jäi kuitenkin hyvä mieli ja kaikki tuntuivat lähtevän pajasta virkeinä ja hymyssä suin.
Pajan aikana opimme toisistamme toinen toistaan hauskempia ja kummallisempia faktoja, mikä olikin pajan tavoite.

Mitä minulle pajanvetäjänä jäi käteen?

Pidin syksyllä ennen tiimijakoa yhden pajan silloiselle pajaryhmälleni. Pajan oli pääosin suunnitellut Veijo, ja aiheena oli oppiminen. Oppimispajan jälkeen olin odottanut seuraavan oikean pajan vetämistä kuin kuuta nousevaa. Nyt sain pitää pajan minulle ja etenkin Hurmalle tärkeästä asiasta, ja sain siitä vieläpä hyvää palautetta. Mikäs sen parempaa!

Pajan pitämisestä opin ehdottomasti sen, että on hyvä, että pajassa on monipuolisesti erilaisia keinoja käydä aihetta läpi. On kuitenkin myös tärkeää, että kaikelle on oma, runsas aikansa. Mielestäni tiimin ja tiimiytymisen kannalta on arvokasta pitää hyvin väliajoin myös kevyempiä ja rennompia pajoja, joissa ei tarvi miettiä liian vaativia asioita.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close