


Huipputiimiä rakentamassa
Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Idiootit ympärilläni Nettilähteet |
Thomas Erikson Nettilähteet |
Huipputiimiä rakentamassa
Johdanto
Mikä on huipputiimi? Onko sellaista olemassakaan? Olemme tämän syksyn aikana useasti puhuneet kyseisestä aiheesta Proakatemiassa. Lisäksi osuuskunnallamme Kipinällä oli pari kuukautta sitten paja aiheesta Belbini-tiimiroolitesti, joka on ns. persoonallisuustesti. Huipputiimeistä juteltiin myös Proakatemian alumniviikolla lokakuussa.
Belbin-tiimiroolitesti on kiinnostava ja hyvä, mutta lähden silti rakentamaan ja tutkimaan tiimejä Thomas Eriksonin huipputeoksen ”Idiootit ympärilläni” mukaisesti. Teos on lähivuosina puhuttanut paljon ja siitä puhutaan edelleenkin.
Kirjassa on neljä erilaista käyttäytymismallin omaavaa ihmisryhmää, jotka on jaettu punaiseen, keltaiseen, vihreään ja siniseen. Näiden värien perusteella saamme kirjasta ymmärrystä siitä, miten ymmärrämme itseämme ja muita.
Tehdään kuvitteellinen tilanne, että tiimin pitää hoitaa jonkun yrityksen sosiaalisen median markkinointia kahden kuukauden ajan. Eli kyseessä tulisi olemaan kahden kuukauden kestävä pilotti.
Punainen tiimi
Kuvitellaan, että kolmihenkinen tiimi lähtee tiimityöskentelyyn keskenään ja jokaisen henkilön ylivoimaisesti vahvin väri on punainen, vaikka yleisesti ottaen kukaan ihminen ei ole persoonaltaan ja käytökseltään vain yhtä väriä.
Värillisistä käyttäytymismalleista punainen on se väri, jota monet eivät myönnä tai halua olevansa. Punainen on luontainen johtaja, joka ottaa koppia jokaisesta asiasta ja puskee tiimiä vahvasti eteenpäin. Punainen on tarmokas, määrätietoinen, suora ja erittäin kunnianhimoinen. Punainen henkilö ei voi sietää tehottomuutta eikä se ole kiinnostunut muiden tiimijäsenten huolista ja murheista. Kaikki punaiset ovat johtajatyyppejä.
”He tekevät nopeita päätöksiä, eikä heitä arveluta puhua suutaan puhtaaksi ja ottaa riskejä”, Erikson toteaa kirjassaan punaisesta henkilöstä.
Oletan, että punainen tiimi tulee suoriutumaan kuvitteellisessa tehtävässään muista värillisistä käyttäytymismalliryhmistä huonoiten. Heidän hyvät puolet tulevat esille siinä, että tiimi on äärimmäisen tehokas ja päätöksiä tehdään tiuhaan tahtiin. Kilpailua olisi tiimin sisällä varmasti myös mukana.
Entä mitkä ovat tiimin huonot puolet? Punaisessa ryhmässä on liikaa egoja! Ei kukaan tarvitse mihinkään projektiin kolme johtajatyyppiä, jotka kaikki haluavat kontrolloida tiimiä omin ehdoin. Jos kuvitellaan tilannetta jalkapallon näkökulmasta: voisitko jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovic ja Cristiano Ronaldo olla samassa joukkueessa? Ei siitä tulisi mitään. Molemmat ovat vahvoja johtajia, jotka haluavat ratkaista joukkueensa pulmatilanteet ja johtaa omalla egollaan tiimiä oikeaan suuntaan.
Punaisia käyttäytymismallin omaavia henkilöitä tarvitaan kyllä erilaisissa tiimityöskentelyissä, mutta punainen tarvitsee tiimiinsä myös ahkeria, tarkkoja ja ennen kaikkea rauhallisia tekijöitä, joita voi ohjata oikeaan suuntaan.
Keltainen tiimi
Keltaiselle tiimille on asetettu sama tehtävä kuin punaiselle tiimille. Kahden kuukauden pilotti alkakoon! Innostava keltaisten ryhmä on erittäin sosiaalinen, spontaani, luova ja optimistinen. Sosiaalisesti lahjakkaat keltaiset osaavat myös manipuloida. He reagoivat nopeasti ja tekevät pikaisia päätöksiä, vähän niin kuin punaisetkin, mutta valitettavasti keltaisilla ei riitä kärsivällisyyttä, ja työt tehdään hutaisten läpi. Keltaisilla ei ole minkäänlaista rutiinia ja saattavat välillä olla liiankin huomionkipeitä. Tuleeko ryhmätyöstä silloin mitään?
”Idiootit ympärilläni” -kirjassa todetaan, että keltaisia voi lukea kuin avointa kirjaa ja he ovat myös vitsikkäitä, rentoja sekä ystävällisiä.
”Oletko ollut juhlissa ja ihmetellyt, miksi kaikki parveilevat saman miehen tai naisen ympärillä?”, Erikson toteaa keltaisista ihmisistä.
Miten kolmihenkinen keltaisen käyttäytymismallin omaava tiimi pärjäisi tiimityöskentelyssä? Hiljaista hetkeä ei tulisi, jos samassa kokoustilassa olisi kolme keltaista veijaria. Hyvät puolet ovat selkeitä: kaikki tulisivat hyvin toimeen, koska keltaiset ovat sosiaalisesti taitavia. He saattavat tehdä ”hulluja” sekä spontaaneja päätöksiä, ja projektit etenisivät nopeasti. Muutamia kirjoitusvirheitä saattaisi ehkä löytyä keltaisen tiimin somepostauksissa, koska osa työtehtävistä tehtäisi hutiloiden, mutta kaikesta huolimatta työn jälki olisi luovaa ja positiivista. Myös työilmapiiri olisi hyvä, vaikka draamaa tiimin välillä myös esiintyisi. Monet keltaiset voivat olla liian itsekkäitä, joka myös vaikuttaa työn tulokseen negatiivisesti.
Vihreä tiimi
Keitä vihreän käyttäytymismallin omaavat henkilöt ovat? Ainakin he ovat monella tapaa punaisten vastakohta. Vihreät ovat kärsivällisiä, rauhallisia, ottavat kaikki huomioon ja auttavat tiimiä ahkerasti eteenpäin. Vihreät eivät halua olla huomion keskipisteessä, kuten esimerkiksi keltaiset, jotka ovat valokeilassa jatkuvasti. Vihreät eivät myöskään pidä muutoksista eivätkä osaa johtaa tiimiä epävarmuudellaan. ”Jos sinulla on vihreä ystävä, hän ei missään nimessä unohda syntymäpäiviäsi”, Thomas Erikson sanoo.
Usein vihreä on suosituin väri näistä neljän väriryhmän henkilöistä. Jotenkin tuntuu, että stereotyyppinen suomalainen olisi nimenomaan vihreä. Vihreät ovat jokseenkin ujoja, mutta kun heihin tutustuu paremmin, he ovat mahtavia persoonia.
Miten kolmihenkinen tiimi vihreitä onnistuisi samassa tehtävänannossa, johon keltaiset ja punaiset ovat myös haastettu? Konflikteja ei syttyisi ja työskentely olisi joustavaa ja rauhallista. Paljon muutoksia ei tulisi aiemmin tehtyihin päätöksiin, mutta tulevan työn suunnitelmallisuuden jälki näkyisi. Entä huonot puolet? Yksi suuri ongelma on se, että kuka vihreistä astuisi valokeilaan ja lähtisi johtamaan tiimiä? Vaikeaa nähdä, että tiimistä löytyisi johtajaa, ja päätöksenteko ryhmässä saattaisi olla hankalaa. Vihreät ovat usein liian epävarmoja omasta työnjäljestä, joka hidastaa työtehtävän sujuvuutta. Silti vihreät olisivat lojaaleja toisilleen. Koska vihreät eivät ole niin lahjakkaita sosiaalisesti, tiimityöskentely voisi aluksi olla hankalaa. Ajan myötä siitä saattaisi tulla kuitenkin parempaa, mutta tässä kuvitteellisessa kahden kuukauden tehtävässä aika tiimityöskentelyn kehittymiseen loppuisi kesken.
Sininen tiimi
Sininen käyttäytymismallin ihminen on luonteelta analyyttinen, perfektionisti, kriittinen sekä ahkera tekijä. Siniset vaativat kaikessa järjestelmällisyyttä, jos sitä ei tiimityöskentelyssä synny, sinisen pää ei tule sitä kestämään.
Siinä kun keltaiset ja punaiset tekevät nopeita, äkkipikaisia päätöksiä, se olisi sinisille painajaismaista. Sininen henkilö on juuri se, joka miettii kellontarkkaan päivän aikataulun. Töihin klo 08.15, lounaalle klo 11.02 ja takaisin toimistolle klo 12.45. Siniset ovat punaisten tavoin välillä kylmiä ja pitävät muita etäällä. Keltaiset ovat optimistisia, mutta siniset ovat pessimistejä. Siniset ovat niitä henkilöitä, jotka paneutuvat johonkin asiaan niin tarkasti, että viikon päästä he voivat olla missä tahansa aiheessa niin sanotusti ”professoreita”.
Miten siniset pärjäisivät keskenään samassa haasteessa, johon kaikki muutkin värit on haastettu? Sinisen ryhmän hyvät puolet tulevat siinä esille, että työn tekeminen olisi erittäin loogista, ahkeraa ja pohdiskelevaa. Työ tehtäisiin alusta loppuun tarkasti läpi. Mikä muka voisi mennä pieleen? Itseasiassa monikin asia. Siniset ovat liian varovaisia ja he eivät huomaisi koko projektin kokonaisuutta. Kahden kuukauden työstä voisi samaan aikaan tulla joko maagista tai katastrofaalista jälkeä.
Siniset tekevät työtä liian hitaasti, vaikka ovatkin ahkeria. He hiovat jokaista työtehtävää ikuisuuden ajan, jotta siitä tulisi täydellinen. Minkälainen olisi sinisten työilmapiiri? Keltaisen tai vihreän tiimin näkökulmasta ilmapiiri olisi sinisten tiimissä erittäin kylmä. Siniset eivät hae töistä kaverisuhteita, koska työaikana tehdään tarkkaa ja intensiivistä työtä. Kenties tiimidynamiikka voisikin toimia, koska kaikki ovat analyyttisiä, eikä ketään kiinnostaisi muiden tiimijäsenten huolet ja murheet. Kukaan ei myöskään loukkaantuisi siitä.
Mikä on värini
Olen pohtinut jo parisen vuotta sitä, mihin väriin oman käyttäytymismallin mukaisesti kuuluisin. Eriksonin ”Idiootit ympärilläni” -teos on saanut paljon kritisointia siitä, että kirjassa lokeroidaan ihmisiä ja leimataan heitä väkisin eri väreihin. Erikson myöntää heti kirjan alussa, että lukija ei voi ehkä olla samaa mieltä kaikessa, jota kirja väittää, eikä hänen tulisikaan olla.
Haluan pohdiskella, mihin värimaailmaan sopisin parhaiten. Olen tehnyt netin kautta vastaavia testejä, mutta vasta kirjan luettuani, pystyn itsekin päättelemään, mihin väriin sovin parhaiten.
Minussa on eniten keltaista. Olen erittäin sosiaalinen, spontaani, avoin ja pystyn omilla puheillani vakuuttamaan muihin. Keltaiset ovat hyviä improvisoimaan, kuten minäkin. Kuten keltaiset, minäkin teen välillä liian hutiloiden tehtäviä. Sinistä minussa ei ole melkeinpä ollenkaan. En ole perfektionisti. Ehkä jossain asioissa saatan olla perusteellinen ja tarkka, mutta silloin asian pitäisi olla erittäin tärkeä. En silti ole sataprosenttisesti keltainen. En osaa ehkä olla niin luova, tunteellinen tai yhtä pirteä kuin keltaiset henkilöt ovat. Silti keltainen kuvastaa minua eniten.
Toinen värini on punainen. Olen kilpailunhaluinen, lujatahtoinen tai kärsimätön. Osaan tehdä nopeita päätöksiä, enkä todellakaan jaksa pohtia turhia asioita. Vaatekaupassa minulla menee kaksi minuuttia satasen ostokseen, enkä senkään jälkeen epäröi. Olen kova delegoimaan ja jos minun ei ole pakko olla johtoroolissa, niin annan mielelläni jollekin toiselle enemmän vastuuta. Jos kukaan ei ota koppia, niin tietyissä tilanteissa osaan ottaa johtaja-aseman vastaan. En kumminkaan astu muiden varpaille, enkä todellakaan jyrää muita. Kolmas värini on vihreä, koska osaan olla huomaavainen ja luotettava. Minun kanssa on helppo tulla toimeen. Tietyissä tilanteissa saatan olla vähän epävarma, kuten vihreätkin ovat.
Omassa ammatissani tai tietyissä harrastuksissani olen vakuuttava, kunnianhimoinen ja määrätietoinen. Huono puoleni tulee siinä, että joskus uuden oppiminen on minulle vaikeaa ja saatan olla siinä hidas, siitä en pidä, koska olen kärsimätön.
Mikä on sinun värisi? Jos et ole lukenut ”Idiootit ympärilläsi”-teosta, niin suosittelen pohtimaan tämän esseen perusteella omaa persoonaasi. Opit ehkä tuntemaan itseäsi paremmin, joka auttaa erilaisissa työtehtävissä.
Thomas Eriksonin väriteoria muistuttaa eniten DISC- analyysia, jossa on samalla tavalla neljä eri väriä omaavia persoonallisuuksia ja heillä on saman tyyppisiä piirteitä.
Erikoiset asiantuntijat blogitekstissä ”Testattu ihminen” käsitellään tarkemmin DISC- analyysia ja sitä, miten se muistuttaa Eriksonin väriteoriaa.
Huipputiimin ominaisuudet
Juttelimme Proakatemian alumniviikolla aiheesta huipputiimi. Mikä on huipputiimi ja onko sellaista olemassa? Vertasimme myös omien osuuskuntiemme vahvuuksia ja heikkouksia. Pohdimme samalla edellisiä työpaikkoja, harrastuksia ja muita yhteisöjä, joissa olemme olleet ja onko mikään porukka ikinä ollut ”huipputiimi”. Paja kesti kolme tuntia, ja keskustelimme siinä samalla huipputiimin ominaisuuksista. Mitä ominaisuuksia huipputiimissä pitäisi olla?
Huipputiimissä tulee olla koko ”Idiootit ympärilläni”-teoksessa esiintyvän värimaailman kirjo. Siinä tulee olla useita erilaisia ihmisiä.
Huipputiimissä on oltava mahtava työilmapiiri. Siinä pitää olla tekemisen intohimoa ja tavoitteellisuutta. Kunnon strategia ja kokemus peliin! Kaikilla pitää olla selkeä vastuualue ja jokaisen tulee luottaa omaan tekemiseensä. Ihmiset tekevät virheitä, joten oikeanlainen huipputiimi tukee ja auttaa muita jäseniään, eli jos virheitä tehdään, heitä ei tuomita vaan tuetaan. Huipputiimissä pitää myös olla hauskuutta ja huumoria pelissä. Siinä ei silti saa olla liikaa pelleilyä, koska ryhmässä on aina oltava riittävästi itsekuria.
Voiko sellaista tiimiä olla olemassa? Ehkä jossain kohtaa näyttää ulospäin siltä, että jonkun yrityksen johto on ”huipputiimi”, kun yrityksen liikevaihto ja liikevoitto kasvaa jatkuvasti ja yrityksessä tehdään koko ajan järkeviä investointeja. Esimerkiksi Nokia tuntui olevan huipputiimin johtama yritys 1990- luvun lopulta 2000-luvulle asti. Suomessa oli todellinen ”Nokiabuumi”. Kuitenkin Nokian talous romahti vuonna 2012. Mikään ei ole pysyvää. Huipputiimi voi olla olemassa, mutta kaikki hyväkin voi loppuu aikanaan. Huipputiimin tulee kyetä uudistumaan ja kehittymään jatkuvasti. Kun ajat muuttuvat, se muuttaa myös tiimin rakennetta.
Jos mietitään asiaa vaikkapa urheilun näkökulmasta: Espanjan jalkapallon maajoukkuetta oli mahdotonta päihittää vuosina 2008-2012. He voittivat kaksi Euroopan mestaruutta putkeen sekä maailmanmestaruuden. Espanjalaisfanit eivät halua muistella vuoden 2014 MM-kisoja. Ne menivät täysin penkin alle, ja joukkue lamaantui täysin. Mihin katosi huipputiimin tahto?
Rakennetaan kolmihenkinen huipputiimi
Lähdetään rakentamaan huipputiimiä Thomas Eriksonin väriteorian perusteella. Kyseisellä tiimillä on sama tehtävä, kuten myös sinisillä, punaisilla, keltaisilla sekä vihreillä. Kolmihenkisessä huipputiimissä on mukana herra x, herra y ja neiti z. Neiti z vahvin väri on punainen, mutta hänessä on myös tosi paljon keltaista. Neiti z on luontainen johtaja, määrätietoinen, utelias, spontaani ja innostava. Punakeltainen neiti z ottaa huipputiimissä johtajan roolin, mutta hänen pyrkimys ei ole jyrätä herra x tai herra y. Herra x toimii huipputiimin hurmurina. Hän on enimmiltään keltainen, mutta hänessä piilee hitusen verran vihreyttä. Herra x on neiti z mukaan spontaani, mutta myös optimistinen, tunteellinen ja huipputiimin todellinen myyntitykki. Herra y on huipputiimin rauhoittava tekijä. Herra y vahvin väri on vihreä. Heti toisena tulee sininen. Herra y haluaa, että häntä ohjataan oikeisiin tehtäviin ja hänelle annetaan työrauha. Hän osaa hoitaa hommansa erittäin tarkasti, rauhallisesti ja varovaisesti. Herra y osaa rauhoitella tiimin tilannetta, koska välillä neiti z ja herra x menee liian lujaa.
Miltä kyseinen huipputiimi kuulostaa? Onnistuuko herra x, herra y ja neiti z paremmin kuin edeltävät tiimit (punainen tiimi, keltainen tiimi…jne)? Varmasti onnistuu, koska työn jälki on tarkkaan hiottu ja kärsivällisesti tehty, kiitos herra y:lle. Neiti z on aikatauluttanut työtehtävät loisteliaasti ja ohjannut herra x ja herra y:n työtehtäviä loistavasti. Herra x luo työilmapiiriin oikeaa meininkiä ja osaa olla erittäin vakuuttava tekijä. Kuulostaapa loistavalta tiimiltä, eikö niin? Voihan huipputiimissäkin tulla konflikteja. Herra x saattaa kapinoida ja kyseenalaistaa neiti z päätöksiä, mutta neiti z osaa ottaa huomioon herra x ideat. Herra y:llä saattaa välillä mennä hermot herra x ja neiti z nopeilla päätöksillä. Herra x osaa kumminkin keltaisen värin luonteeltaan avoimesti jutella herra y:n kanssa ja ottaa huomioon herra y:n ajatukset. yritysmaailmassa huipputiimin toimitusjohtaja olisi selvästi neiti z ja myyntijohtajana toimisi herra x. Herra y toimisi talouspäällikkönä. Onko tässä kolmihenkisessä tiimissä ainesta olla huipputiimi?
Lähteet:
Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää itseään ja muita. Atena.
Erikoiset asiantuntijat. (2020). Testattu ihminen. Haettu 02.12.2021 osoitteesta: https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/03/testattu-ihminen.html?m=1
Ikonen, I. (2019). Nämä 4 väriä paljastavat heikkoudet ja vahvuudet työpaikalla – tunnistatko rasittavan työkaverisi kuvauksista? Duunitori. Haettu 02.12.2021 osoitteesta: https://duunitori.fi/tyoelama/idiootit-ymparillani-varityyppi