


HR-kauteni Roimassa
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
HR-kauteni Roimassa
Johdanto
Minut valittiin HR-tehtävään Roimaan meidän osuuskuntamme ensimmäisen kevään ajaksi. Kevät on itsessään ollut työläs ja haastava, mutta ennen kaikkea opettavainen. Haasteita on tuonut lähinnä oma itseni sekä Roiman keskeneräisyys. Tässä esseessä reflektoin ajatuksiani ja toivottavasti tästä esseestä joku mahdollisesti HR:ksi haluava saa ajatuksia.
HR:n rooli
HR-ala on sen verran laaja, että saman tittelin alta voi oikeastaan löytyä melkein mitä vain. Pienissä organisaatioissa voi yhdistyä kaikki HR-roolit ja tehtävät, kun taas isoissa organisaatioissa HR-tehtävät ja osa-alueet voi jakaantua eri henkilöille. Organisaatioissa voi olla esimerkiksi omat rekrytointiosaajat tai työhyvinvointipäälliköt. (Kalliosalo I. 2016.) Hr-roolissa tärkeintä kuitenkin on aito kiinnostus ihmisiin. Hänen pitää olla sitoutunut henkilöstöön ja valmis kuuntelemaan heitä.
HR-kauteni
Ensimmäinen asia, mikä meni pieleen, oli HR:n ja Business Leaderin valinta. Itse valintapaja oli puhumista päällekkäin ja turhautumista, mutta Aleksi ja itseni kuitenkin valittiin ei oikeastaan millään perusteella. Tai ehkä sillä, että olimme eniten äänessä ja pidimme jonkinnäköistä raamia toimintaan. Tässä kohtaa tein itse ison virheen, joka oli se, että en oikeastaan edes tiennyt mihin sitouduin tai mihin tehtäviini kuului. Tästä hetkestä muutamat ensimmäiset viikot kului täydessä kaaoksessa, joka ehkä kuuluikin asiaan.
Pian minusta alkoi tuntumaan, että olinkin ehkä väärässä roolissa, enkä oikeastaan mitenkään erityisesti pitänyt edes HR:nä olemisesta. En vain saanut päähäni, että oliko vika itsessäni vai itse roolissa. En myöskään oikein osannut sanoittaa sitä, miksi en pitänyt roolista, koko rooli vain tuntui siltä, ettei kaikki palikat loksahtanut kohdalleen.
Belbin-testissäni minut arvioitiin 93% Resource Investigatoriksi ja 81% Shaperiksi. Omasta mielestäni tuo Shaper tulee työminässäni vahvemmin esille. Shaperin tiimissä toimimisen panokseksi kuvaillaan näin: ”Haastava, dynaaminen, kukoistaa paineen alla. On draivia eli intoa sekä rohkeutta voittaa esteet.” Shaperin sallituksi heikkoudeksi kuvaillaan Belbinin testissä näin: ”Provokaatioon taipuvainen, loukkaa ihmisten tunteita.” Tätä ehkä olenkin, sanon asiat suoraan, turhaudun helposti ja olen hyvin asiapitoinen ja teen nopeita päätöksiä. Tykkään suorittaa asioita, ja minun on ehkä vaikea huomioida ihmisiä, ketkä toimii hitaammin ja tarvitsee enemmän ajatteluaikaa.
Koen että HR:n roolissa puolet koostuu johtoryhmätyöskentelystä, ja toinen puolisko ihmisten kanssa rupattelusta ja heistä huolehtimisesta. Tässä ensimmäisessä puoliskosta olen mielestäni suoriutunut hyvin, ja olen nauttinut siitä aidosti paljon sekä saanut paljon oppeja. Toinen puolisko on ehkä se, mikä minulta ei tule luonnostaan eikä rehellisesti sanottuna erityisesti kiinnostakaan. Ihmisistä huolehtiminen sisältää paljon empaattisuutta sekä kuuntelua.
Ehkä oikeastaan vasta vähän aika sitten osasin ajatuksissani erotella työminän sekä minut itsenäni. Olen matkan varrella oivaltanut, että työminäni tykkää hoitaa asioita enemmän kuin ihmisiä. Johtaa ja hoitaa kokonaisuuksia. Jotta pystyn johtamaan kokonaisuuksia paremmin, on minun helpompi katsoa hieman etäämmältä, kuin olla jatkuvasti yksilötasolla, mitä taas HR:n työ vaatii. Eli toisin sanoen, olisin nauttinut enemmin Business Leaderin roolista.
Muutamien kannustuksien seurauksena jaoin tämän asian Roimalle kuukausipalaverissamme. Jännitys oli suuri, koska nyt jouduin ensimmäistä kertaa näyttämään herkkää puoltani tiimille, ja kertomaan avoimesti haasteistani. Vastaanotto oli hyvä ja ymmärtäväinen, ja helpottuneet kyyneleet siinä purkautuikin. Tämän jälkeen on tuntunut, kun taakka olisi tippunut harteiltani ja nyt koen että voin olla Roimassa juuri sellaisena kuin olen, eikä esittää muuta. Kuori ei kuitenkaan kokonaan ole lähtenyt, mutta uskon sen lähtevän vähitellen syksyllä kun en kanna enää minkäänlaista titteliä Roimassa.
Tämä asia vaivasi pitkään minua ihan suunnattomasti, ja suurin huoleni oli, mitä tiimi ajattelee minusta. Värittäisikö tämä HR titteli turhaan kuvaa minusta, vaikka olenkin vain ollut neliö ympyrän muotoisessa suppilossa. Ajatellaanko minusta, että olen hoitanut työni huonosti, tai olenko kauhea ihminen. Tämän asian kanssa taistelin aika kauan. No, olenko mä sitten ihan kauhea ihminen, kun mua ei kiinnosta kuunnella 21 henkilön omia huolia ja murheita, tai aina jaksa mennä kyselemään että mitä kuuluu ja miten kaikki sujuu? No, tajusin kuitenkin että se on vain minun työminä. Oikeastaan kukaan Roimasta ei ole nähnyt vielä sitä Sofiaa, kuka on kotona poikaystävän tai perheen kanssa. Siellä olen hyvinkin herkkä ja ehkä vähän höpsökin. Roima on myös täynnä ystäviä, joista tottakai välitän. Mutta HR on minulle työ, jota suoritan. Kahdessa edellä mainitussa on minulle suuri ero.
Lähteet:
Kalliosalo, I. 2016. Mitä se HR oikein tekee? HR vaikuttaa organisaation jokaiseen kolkkaan. Verkkosivu. Viitattu 28.4.2022. https://eventolehti.fi/artikkelit/mita-se-hr-oikein-tekee-hr-vaikuttaa-organisaation-jokaiseen-kolkkaan/
Belbin-testi. 2021.