Tampere
18 Mar, Monday
-9° C

Proakatemian esseepankki

How to: Kelvollinen Pitch!



Kirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Innostavan tiivistämisen taito Pitch!
Joonas Turunen
Elsa Ervasti
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Pitchaaminen, tuo idean myymisen jalo taito. Myyntipuheita on nähty monenlaisia mutta mitkä ovat kultaiset raamit sen pitämiselle. Mikä on  ”one liner” ja mistä se muodostuu. Miten aika kuuluu käyttää kolmen minuutin esityksessä jossa on mahdollisesti koko yrityksen tulevaisuus kiinni? Mikä on tiimin merkitys osana myyntipuhetta? Tässä selviytymisopas kelvollisen pitchin luomiseksi.

 

Mitä pitchaus on?

Lyhyt ja napakka myyntipuhe jolla voidaan vakuuttaa mm. asiakas, tilaaja, sijoittaja tai muu rahoittaja. Pitchaaminen on tuttu käsite yritysmaailmasta mutta sitä käytetään esittämisen keinona myös muilla aloilla mm. luovilla aloilla. Pitchaamisen ydin on kiinnostava sisältö, mutta esiintymistaidoilla on melkein yhtä suuri merkitys. Tärkeintä on vakuuttaa kuulija. Pitchata voi pelkän puheen tai puheen ja presentaation keinoin. heitä pallo ja kuulia lyö kunnarin muuta siis kysymykset vastauksiksi. Pitchistä tulee selvitä selkeä tavoite ja kiinnostavuutta sekä merkityksellisyyttä saat lisättyä linkittämällä tavoitteesi tulevaisuuden megatrendeihin. Muista myös kenelle esiinnyt eli mitä haet. Uusia asiakkaita tai sijoitusta hakiessa yleisö on hyvin erilainen. Tällöin selkeän päämäärän tulee käydä esityksestä ilmi.

 

Pitchin rakenne

Myyntipuheen rakenne tulee olla hyvin suunniteltu. Mikäli liikeideasi vaatii pidemmän pohjustamisen, aikaa kannattaa käyttää ongelman esittämiseen keskivertoa kauemmin. Mikäli taas ongelma on ilmeinen, lyhyt pohjustaminen saattaa riittää ja ratkaisuun kannattaa käyttää aika. Perusrakenne on selkeä: One liner, ongelma ja ratkaisu. Muista myös että tiimisi on osa ratkaisua! Kun liikeideallasi ei ole vielä näyttöä, voi tiimi toimia vakuuttavana elementtinä. Tiimisi on idean toteuttaja ja sinun tulee vakuuttaa tiimin toimivuus kuulijalle. Tähän voi käyttää aikaa koska myytte potentiaalianne.  Tähän hyvänä keinona voi toimia jokaisen tiimiläisen vahvuuksien esittely. Muokkaa pitchistäsi yleisöllesi sopiva ja puhuttele yleisöäsi heihin purevalla tavalla. Voiko huumori olla osa esitystä? vai kaipaako kuulia tiukkoja lukuja?

 

Mikä one liner?

One liner viittaa lyhyeen ja napakkaan tapaan kertoa yrityksestäsi sekä ilmaista yrityksesi ratkaisu ongelmaan. One liner voisi olla esimerkiksi ” Olemme Saawa ja olemme luomassa parempaa kahvila kulttuuria”. ”Olemme Vieno outdoors ja olemme elämystalouden edelläkävijä”. On tärkeää että one liner herättää kuulijan kiinnostuksen ja saa tämän janoamaan lisää.

 

Esiintyminen

Esiintymistä voi ja täytyy harjoitella. Hyvän pitchin onnistumisen kannalta on merkittävää harjoitella esityksen vetäminen ilman muistiinpanoja, selkeällä kuuluvalla äänellä sekä nonverbaalisia taitoja käyttäen. Vaikka aitous ja spontaanius ovat esiintymisen elementtejä, tulee esitys olla hiottu valmiiksi ja pienimmätkin käsien liikkeet mietittynä. Jännittävässä tilanteessa rentous saattaa unohtua jonka takia on tärkeää tiedostaa oma ulkoinen olemus. Voit seistä kädet puuskassa mumisten ajatuksesi yleisölle. Tai voit pitchata itsevarmalla otteella ottaen yleisön haltuun. Kirjassa ”innostavan tiivistämisen taito, Pitch” käytettiin kiinnostavan yksinkertaista esimerkkiä johon havahduin. Tee harjoitus. Esittele itsesi kuin puhuisit ystävällesi, kuka olet ja mitä teet. Seuraavaksi laita hartijat taakse, ota hyvä ryhti, hymyile, keskity kuulijaan ja kiinnitä huomio katsekontaktiin ja esittele itsesi kuuluvalla jopa soljuvalla äänellä. Huomaat että pienillä elementeillä saat puheestasi vakuuttavan. Nonverbaalisia taitoja esiintymisen aikana ovat mm. äänenkäyttö, käsillä puhuminen, lavan haltuun ottaminen, sanojen painottaminen, hymyily sekä tauot. Jollekin esiintyjälle voi olla ominaista ottaa kuulijan huomio osoittamalla, kysymällä tai ”puhuttelemalla” kuulijaa. ”Olet varmasti törmännyt tähän ongelmaan …….” tai ”Teetkö sinäkin arjessasi tällaisia ratkaisuja”.

Lähteet

Ervasti, Elsa & Turunen, Joonas, 2020:  Innostavan tiivistämisen taito: Pitch!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close